25 Temmuz 2023, Salı - 06:41

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Prof. Dr. Muammer Aksoy’un evi yıkım tehlikesiyle karşı karşıya

Tarih: 25 Mart 2021

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 108

Suikast sonucu katledilen Ankara Üniversitesi öğretim üyelerinden hukukçu, siyasetçi ve yazar Prof. Dr. Muammer Aksoy’un evinin yıkım tehdidi altında olduğu belirtildi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu 31 Ocak 1990’da öldürülen Ankara Üniversitesi öğretim üyelerinden hukukçu, siyasetçi ve yazar Prof.Dr. Muammer Aksoy’un evinin yıkım tehlikesi altında olduğunu duyurdu. Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Çankaya Bahçelievler’de bulunan aile apartmanın önce el değiştirdiğini şimdi ise kentsel dönüşüm ile yıkılacağını belirtti. Muammer Aksoy’un evinin bir toplumsal hafıza mekanı olduğunu ifade eden Candan, “Cumhuriyet aşığı ve Atatürkçü Düşünce Derneği’nin kurucularından Prof. Dr. Muammer Aksoy’un evi toplumsal hafıza mekanıdır. Apartmanda kalan son iki dairenin boşaltmasının ardından toplumsal hafıza mekanı olan, 1954 yılında Y.Mimar Muzaffer Vanlı tarafından tasarlanan mimari projesinin üzerinde büyük harflerle ‘Muammer Aksoy ve Akrabaları Evi’ yazan bu yapının ve taşıdığı değerlerin korunması gerekliliğini işaret ediyoruz” dedi.

Mimarlar Odası’ndan ABB’ye “Müze Yapılsın” çağrısı

Muammer Aksoy’un evinin korunması için Koruma Kurulu’na başvurduklarını bildiren Candan, ayrıca Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne çağrıda bulunarak evin yıkımdan kurtularak müze yapılması konusunda belediyeyi sorumluluk almaya davet etti. Apartmanda kalan iki dairenin de boşaltılmasının ardından evin yıkılacağını öğrendiklerini belirten Candan şunları söyledi:

“Apartmanda kalan iki dairenin boşaltmasının ardından Aksoy’un evinin yıkılacağını öğrendik. Anılarla yüklü bu ev toplumsal  bir hafıza mekanıdır. Bu bellek mekanın gelecek kuşaklara aktarılması ve korunması için Koruma Kurulu’na başvurduk. Muammer Aksoy’un ömrünü geçirdiği mücadelesine tanıklık ettiği ev, aydınlanma müzesi yapılmalıdır. Bir kenti kent yapan, kimliğini veren hafıza mekânlarını korumak ve toplumla buluşturmak, yerel yönetimlerin de sorumluluğundadır. Bu kapsamda belediyeleri sorumluluk almaya davet ediyoruz.”

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/30278
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Prof. Dr. Muammer Aksoy’un evi yıkım tehlikesiyle karşı karşıya

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cermodern’de yarın Dövüş Kulübü günü

Mehmet Sindel ve Kemal Akçay'la Dövüş Kulübü film okuması yarın saat 13:00'te başlıyor.

Kapat