4 Mayıs 2024, Cumartesi - 19:22

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Prof. Dr. Mümtaz Soysal hayatını kaybetti

Tarih: 12 Kasım 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 106

SBF eski dekanlarından Prof. Dr. Mümtaz Soysal dün hayatını kaybetti. Soysal’ın cenazesi yarın öğle namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilecek.

BYYO‘da uzun yıllar ders veren hukukçu, SBF eski Dekanı Prof. Dr. Mümtaz Soysal, dün hayatını kaybetti. 1994 yılında Dışişleri Bakanlığı da yapmış olan Soysal, 6 yıldır alzheimer tedavisi görüyordu. Soysal’ın cenazesi 13 Kasım Çarşamba günü öğle namazından sonra İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedilecek.

 Prof. Dr Mümtaz Soysal Kimdir?

Prof. Dr. Mümtaz Soysal 15 Eylül 1929’da Zonguldak’ta doğdu. Soysal, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Anayasa Hukuku profesörü yıllarca ders verdi. Ankara Üniversitesi’nde 1971 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı iken “Anayasa’ya Giriş” ders kitabında “komünizm propagandası yapmakla” suçlanan Soysal, Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı’nca gözaltına alındı tutuklandı. Soysal, 6 yıl 8 ay ağır hapis, 2 ay 20 gün Kuşadası’nda emniyet gözetimi altında kaldı ve kamu haklarından ebediyen mahrumiyete mahkûm edilirken, toplam 14 ay Mamak Cezaevi’nde kaldı. Mamak Cezaevi’nde iken yazar Sevgi Soysal ile evlendi. Sevgi Soysal’la olan evliliğinden iki çocuğu oldu.

Uluslararası Af Örgütü bünyesinde Yürütme Kurulu Üyesi, Uluslararası Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Soysal, Toplumlararası Görüşmelerde Kıbrıs Türk tarafına Anayasa Danışmanı da oldu. Sosyal Demokrat Halkçı Parti’den 1991’de Ankara milletvekili olan Soysal, Murat Karayalçın döneminde Dışişleri Bakanlığı yaptı. 1974-1991 arasında Milliyet gazetesinde köşe yazarlığı da yapan Soysal, bir süre sonra DSP’ye geçen Soysal Zonguldak milletvekili seçildi. Bülent Ecevit’le anlaşmazlığa düşerek DSP’den ayrıldı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin anayasasını da hazırlayan Soysal, Rauf Denktaş’ın danışmanlığını da yaptı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/25707
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Prof. Dr. Mümtaz Soysal hayatını kaybetti

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar Konferansı, çalıştaylarla tamamlandı

Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği “Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar” Konferansı’nın ikinci gününde gazetecilerin, akademisyenlerin ve hukukçuların katıldığı çalıştaylar yapıldı.

Kapat