2 Ağustos 2023, Çarşamba - 00:07

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Prof. Dr. Nermin Abadan Unat SBF’ye konuk oldu

Tarih: 04 Mayıs 2016

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 74

Geleneksel İnek Bayramı etkinlikleri kapsamında SBF’nin ilk kadın Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nermin Abadan Unat SBF’ye konuk oldu. Unat’la SBF Aziz Köklü Salonunda söyleşi yapıldı.

İnek Bayramı etkinlikleri kapsamında Nermin Abadan Unat’la söyleşi yapıldı. Dün 14.00’te SBF Aziz Köklü Konferans Salonu’nda yapılan söyleşinin açılış konuşmasını Prof. Dr. Serpil Sancar yaptı. Sancar açılış konuşmasına, “Bugün bizim için özel bir gün, Nermin Abadan Unat bizimle olmak için geldi” diyerek başladı. Abadan’ın eski öğrencilerinden olan Sancar, hocasının Viyana’dan Türkiye’ye geliş hikâyesini anlattı.

Prof. Dr. Nermin Abadan Unat konuşmasına, gelen birçok daveti reddetmek zorunda kaldığını ancak Mülkiyeliler Birliği Başkanı Erdal Eren’den gelen daveti kabul ettiğini çünkü ömrünün 45 senesini Mülkiye’de geçirdiğini belirterek başladı. “Sadece genç insanlar bu günü anlar” diyen Unat, salondaki gençlerin dünya görüşlerini sordu.

“Fikir özgürlüğü hayır diyebilmektir”

Konuşmasında, Mekteb-i Mülkiye’nin Türkiye’nin en uzun ömürlü okullarından biri olduğunu hatırlatan Unat, Osmanlı’dan günümüze Mülkiye’nin tarihini, önemli dönemeçlerini ve mezunlarını anlattı. Unat, Mülkiyelilerin siyaset bilimini sadece eleştirel akılla süzmediğini aynı zamanda sosyal bilimlere yeni kavramlar kazandırdığını vurguladı. Mülkiye’nin düşündüğünü söyleyebilmeyi savunduğunu söyleyen Unat, “Fikir özgürlüğü hayır diyebilmektir” dedi.

Unat, 1950’li yıllara kadar sınırlı sayıda erkek öğrencinin alındığı Mülkiye’nin Ankara Üniversitesi bünyesine girmesiyle, Mülkiye’ye kadın öğrencilerin alındığını ve 1953 yılında öğretim üyesi olarak giren ilk kadın olduğunu belirtti. “Kadınlara karşı kurulan son kale de düştü” diyen Unat, öğrencisi Serpil Sancar’ın da dekanlık yaptığını hatırlattı.

“Mülkiyeli olmak bir rozet gibidir”

Unat, tarih boyunca öğrencilerin ve hocaların olmak üzere birçok Mülkiyelinin baskılara, tehditlere ve saldırılara uğradığını hatırlatarak, “SBF mezunu olup da hakkında kavuşturma yapılmayan az insan var” dedi. Benzer bir kavuşturmaya kendisinin de uğradığını belirten Unat, Mülkiyeli olmayı “Mülkiyeli olmak bir rozet gibidir” diyerek açıkladı.

Bir soru üzerine başkanlık sistemiyle, Türkiye’de padişahlık dışında bir şey olmayacağını söyleyen Unat, her sorunu sistemle halletmenin mümkün olmadığını söyledi. Unat, “Şehit sayıları ve bombaların tahrip ettiği şehirler görmek istemiyorsak bir masa etrafında toplanmalıyız. Bunun için bir bakış açısı gerekir. Tartışmalara ve yüz yüze konuşmalara ağırlık vereceğimiz bir ortam oluşmalı” dedi.

Etkinlik, soru-cevap kısmının ardından son buldu.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/11203
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Prof. Dr. Nermin Abadan Unat SBF’ye konuk oldu

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ziraat mühendisiyken “ekolojik bakkal” açtı, yerli üreticiye destek veriyor

Ziraat Mühendisi Melike Başak Yağmur, Ekolojik Bakkal’da organik ürün satışının yanı sıra kendi üretimi yemekler de yapıyor. Yağmur, organik ürün tüketiminin doğanın ve Dünya’nın korunması için oldukça önemli olduğunu vurguluyor.

Kapat