16 Temmuz 2023, Pazar - 10:36

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Prof. Dr. Oya Tokgöz, 15’inci baskıyı yapan kitabı Temel Gazetecilik ile İLEF’te

Tarih: 05 Kasım 2022

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 75

BYYO ve İLEF’in duayen hocalarından Oya Tokgöz, ilk baskısını 1981’de yapan kitabının 15’inci baskısı için düzenlenen söyleşide eski ve yeni öğrencileriyle buluşuyor.

Türkiye’de iletişim disiplininin kurucuları arasında yer alan Prof. Dr. Oya Tokgöz’ün “Temel Gazetecilik” kitabı 15’inci baskısını yaptı. İlk kez 1981 yılında yayımlanan ve yıllar içinde sürekli güncellenerek 15’inci baskıya ulaşan Temel Gazetecilik kitabı, alanın temel başvuru kaynağı olmaya devam ediyor.

İLEF‘te Prof. Dr. Oya Tokgöz’ün de katılımıyla “Temel Gazetecilik” söyleşisi düzenleniyor. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu ve İLEF’in duayen hocalarından Oya Tokgöz, ilk baskısını 1981’de yapan kitabının 15’inci baskısı için 8 Kasım’daki söyleşide eski ve yeni öğrencileriyle buluşuyor.

Yazarın 1970-1971 ders yılından itibaren BYYO’de yürüttüğü Haber Toplama ve Yazma Tekniği ve Temel Gazetecilik dersleri için hazırladığı ders notlarını genişletilerek ve büyük ölçüde tekrar yazarak oluşturduğu kitap, kendi alanındaki temel kaynak olma özelliğine sahip. Lisans düzeyinde öğrencilerin gazetecilik mesleği ile tanışmasını, gazetecilik hakkında bilgi kazanmasını sağlamak için ders kitabı olarak hazırlan kitap, Oya Tokgöz’ün kırk yılı aşan mesleki ve akademik çalışmalarının ürünlerinden de biri.

Her baskıda güncellendi

Kitap, aradan geçen 41 yıl içinde gazetecilik alanında ve mesleğinde yaşanan dönüşümleri kapsayacak şekilde sürekli güncellendi. Kitabın ilk üç baskısı, gerek lisans düzeyinde eğitim gören öğrencilerin gerek gazeteciliğe ilgi duyanların meslekle tanışmalarını, gazetecilik terminolojisiyle ilgili kavramları öğrenmelerini sağlamak amacıya hazırlandı. Kitap, dördüncü baskısından itibaren güncelleştirme ve genişletmelerle de desteklendi.

Gazetecilik ile haber sosyolojisi arasındaki bağ değerlendirildiği gibi dünya ve Türk gazeteciliğindeki tekelleşme olgusu ve geleneksel gazeteciliğin değişime girmesi üzerinde de duran kitap, yeni iletişim teknolojileriyle birlikte değerlendirilmeye alınan savaş, barış, yurttaş gazeteciliği, sosyal medya gazeteciliği, fake news (gerçek dışı haber), post truth magazin gazeteciliği gibi başlıkları da kapsayacak şekilde genişletildi.

İLEF’teki görevinden 2008 yılında emekli olan ve lisans üstü derslerini sürdüren Prof. Dr. Tokgöz’ün katılacağı söyleşiye katılanlar, “Temel Gazetecilik” kitabının serüveni ve yazarın çalışmaları kendi ağzından dinleme şansı bulacak. İLEF Gazetecilik Bölümü ve İletişim Fakültesi Mezunları Vakfı’nın birlikte düzenlediği, İLEF Mahmut Tali Öngören Sinema Salonunda saat 16.00’da başlayacak söyleşinin ardından bir de kokteyl verilecek.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/33360
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Prof. Dr. Oya Tokgöz, 15’inci baskıyı yapan kitabı Temel Gazetecilik ile İLEF’te

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat