16 Temmuz 2023, Pazar - 10:36

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Radyoculukta hem okul hem ekol: Radyo İlef’in 40’ıncı yaşını kutlandı

Tarih: 10 Mayıs 2022

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 101

Radyo İlef, yayıncılıkta geride bıraktığı 40’ıncı yılını İLEF‘te düzenlenen etkinlikle kutladı. Etkinliğe Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da katıldı.

Yayınına 8 Mayıs 1982’de başlayan Radyo İlef, 40 yaşında. Radyo İlef için düzenlenen “Ankara Üniversitesinde Radyo Yayıncılığının 40. Yılı” başlıklı etkinliğe, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da katıldı. Bugün saat 16.00’da İLEF Mahmut Tali Öngören Sinema Salonu’nda başlayan etkinliğin açış konuşmasını İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülrezak Altun yaptı. Altun, 40 yıllık radyo serüveninde görev alan birçok kişinin ismini anarak kendisinin de 1982’de kapalı devre radyo yayının ilk seslerini dinleyenlerden olduğunu söyledi. Altun Radyo İlef ile ilgili şöyle konuştu:

“Fakültemiz 1965 yılında kurulduğunda Türkiye’de televizyon yayıncılığı diye bir şey yoktu. O günlerde radyo önemli bir kitle iletişim aracıydı. Sonrasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) Basın Yayın Yüksekokulu (BYYO)’nun çatısı altında ilk önemli çalışmaların 1970’li yıllarda UNESCO’nun desteğiyle başladığını biliyoruz. O günden bu yana da radyoculuk ve radyo yayıncılığı önemli bir faaliyet olarak devam ediyor. 1982’den bu yana sadece teorik olarak yapılan birtakım dersler  değil, mikrofondan çıkan seslerin insanlara ulaştığı bir dönemi de keyifle yaşamaya başladık.”

Altun’un konuşmasının ardından Öğretim Görevlisi Halit Rıfat Güven “Radyo Yayıncılığının 40. Yılı” başlıklı bir sunum yaptı. Güven, radyonun 40 yılına tanıklık ettiğinden bahsetti. Güven, zaman zaman yayın kesintileri yaşasada önemli bir deneyim biriktirdiğini ve çok önemli radyocuları kazandırdığını belirtti. Güven, radyoculuğun önemine inanan yöneticilerle çalışmanın kendisi için bir şans olduğunu kaydederek, destek veren herkese teşekkür etti. Güven, radyonun 40 yıldır öğrencilerin varlığıyla hayatını sürdürdüğünü söyledi ve “O zamandan bu zamana değişen koşullar var. Şu anda yaptığımız çok daha sahici ve  öğrencileri çok daha fazla içine aldığımız bir radyo yayını var. Şimdiki ekip de şimdiye kadarki en iyi ekip” dedi.

Törenin son konuşmasını Rektör Prof. Dr. Necdet Ünüvar yaptı. Rektör Ünüvar, Radyo İlef’in 40’ıncı yılını beraber kutlamaktan büyük bir onur duyduğunu söyledi. Ünüvar, şunları söyledi:

Ankara Üniversitesi’nin çok değerli ürünleri var. Onların başında da Radyo İlef geliyor. Her ne kadar kesintilere uğramış olsa da kırk yıldır devam ediyor olması çok önemli. Biz aslında hayata radyo kuşağıyla kulak veren bir nesiliz. Radyo İlef çok kıymetli. Radyo İlef’in dinlendiğine dair arkadaşlar rektörlüğümün ilk günlerinde, ‘Radyo İlef’ 120 ülkede dinleniyor, üst düzey devlet adamlarından diplomatlara kadar çok sayıda dinleyicisi var’ dediklerinde açıkçası inandırıcı gelmiyordu ama bunların hepsini bizzat teyit ettim. Radyo gerçekten çok önemli. Sesin sihriyle olayın içine bizzat daha fazla girebiliyorsunuz, hiç sesimiz kısılmasın, hiç sesimiz kesilmesin. Radyo İlef’in kırkıncı yılını kutluyorum.”

Konuşmaların ardından Radyo İlef’in 40. yıl pastası kesildi. Ankara’da RTÜK tarafından frekans tahsis edilmiş tek üniversite radyosu olarak yayınını sürdüren böylece Radyo İlef, 41 yaşına girdi. İnternet üzerinden 120 ülkede dinleyicisi bulunan Radyo İlef, 40 dilde müzik yayını yapıyor. Arşivinde 16 binden fazla parça yer alan radyoda, aynı parçayı tekrar dinleyebilmek için kesintisiz 40 gün radyo başında olmak gerekiyor.

 

Radyo, Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Prof. Dr. S. Ruken Öztürk, yazarlarından olduğu Türkiye’de Sinema Sansürünün Tarihi 1932 – 1988 kitabını Rektör Ünüvar’a takdim etti.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/32599
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Radyoculukta hem okul hem ekol: Radyo İlef’in 40’ıncı yaşını kutlandı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat