Raşit Tükel, SBF öğrencileriyle buluştu
İstanbul Üniversitesi rektörlük seçimlerinde birinci olan ama Cumhurbaşkanı tarafından atanmayan Prof. Dr. Raşit Tükel, SBF’de “Nasıl bir üniversite” başlıklı söyleşide öğrencilerle buluştu.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) rektörlük seçimlerinde birinci olan, Yükseköğretim Kurulunun (YÖK’ün) Cumhurbaşkanına gönderdiği listede 2’inci sırada yer alan ve Cumhurbaşkanı tarafından atanmayan Prof. Dr. Raşit Tükel, Siyasal Bilgiler Fakültesinde (SBF’de) “Nasıl bir üniversite” başlıklı söyleşide öğrencilerle buluştu. Saat 13.00’da fakültenin “Akvaryum” adıyla bilinen bahçesinde yapılan, Eğitim-Sen Yükseköğretim Bürosu üyesi Yrd. Doç. Dr. Meltem Kayıran’ın da katıldığı söyleşinin moderatörlüğünü Arş. Gör. Aysun Gezen yaptı.
Tükel: “Demokratik ve katılımcı bir üniversiteyi savunduk, oyları alan ben değil savunduklarımızdı”
Tıp Fakültesinden çıkarak diğer fakültelerle “mücadeleyi ortaklaştırma” kararı aldıklarını dile getiren Tükel, 2012’de ikinci olduğu rektörlük seçimleriyle ilgili, “Seçimden önce aldığımız kararda, çıkacak sonuca herkesin saygı göstermesi gerektiğini belirttik. Seçimde ikinci olduğumda ise diğer süreçlere katılmadım, YÖK’ün sıralamasına girmedim” dedi.
Tükel, 2012’deki seçimden sonra “İstanbul Üniversitesi Demokratik Üniversite Girişimi” adında bir yapılanmayla İÜ’ye “sahip çıkmak” için çalışmalar yaptıklarını kaydederek, açılan soruşturmalarda hep öğrencilerin ve öğretim elemanlarının yanında olduklarını söyledi.
İÜ hastanelerinin ticarileşmesine, üniversitede “Botanik” adıyla bilinen yerin Diyanet İşleri Başkanlığına verilmesine de karşı çıktıklarını belirten Tükel, İÜ’deki 12 Mart’ta rektörlük için yapılan seçimleri anlattı.
Eski İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet’in milletvekili aday adayı olmasını eleştirerek sözlerine devam eden Tükel, “Seçimin erken ve anti-demokratik olmasına rağmen kendimizi iyi anlattık” dedi. Tükel, seçim sonucu hakkındaysa, “Kurumsal ve akademik özgürlüğü olan demokratik, katılımcı bir üniversiteyi savunduk. Bu nedenle oyları alan ben değil, savunduklarımızdı” dedi.
Kayıran: “Kapitalist sistemin de bilimsel özgürlüğe, kurumsal özerkliğe ihtiyacı var”
Yrd. Doç. Dr. Meltem Kayıran, Eğitim-Sen’in 5 temel ilkesinden, “bilimsel ve akademik özgürlük”, “kurumsal özerklik”, “iş güvencesi”, “kamusal finansman” ve “insan, toplum, doğa yararına örgütlenen üniversite modeli”nden bahsetti. Kayıran, “Kapitalist sistemin de bilimsel özgürlüğe, kurumsal özerkliğe ihtiyacı var. Çünkü yaratıcı ve özgür düşünce üniversiteden çıkacaktır” diyerek, kurguladıkları üniversitenin mümkün olabileceğini ifade etti.
Söyleşinin ardından başlayan soru – cevap kısmında, “Mahmut Ak’ın Cumhurbaşkanı tarafından atanmasının ardından öğrenciler İstanbul Üniversitesini işgal etti. Sizin de destek amaçlı birkaç gün orada olmanız gerekmez miydi” sorusuna Tükel, “Sizin eyleminizi tanıyoruz, öneri olarak da ‘Buradan beraber çıkabiliriz ama karar sizin’ dedim. İkna amaçlı olarak oraya gitmedim. Onlar beraber çıkmayı uygun gördüler” diye cevap verdi.
Etkinlik, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/6946
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Raşit Tükel, SBF öğrencileriyle buluştu
Bir cevap yazın