25 Temmuz 2023, Salı - 19:03

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

RTÜK Üyeliği düşürülen Bildirici’den karara tepki: Gizli bir şey açıklamadım, muhalefete tahammülsüzlüğün göstergesi

Tarih: 01 Kasım 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 72

“Yaptığım şey kendi kararlarımı, karşı oylarımı, yanlış bulduğum her şeyi, görüşlerimi açıklamaktı. Gizli herhangi bir şey açıklamadım.”

CHP kontenjanından RTÜK Üst Kurulu’nda görev yapmaya başlayan gazeteci Faruk Bildirici’nin 31 Ekim’de düzenlenen Üst Kurul toplantısı ile “üyelikten çekilmesi” kararı alındı. Karar, CHP’den seçilen İlhan Taşçı ve HDP’den seçilen Ali Ürküt’ün ret oyuna karşın Başkan da dahil, AKP kontenjanından 4 ve MHP kontenjanından seçilmiş 2 üyenin oyu ile verildi. Başkan Ebubekir Şahin, Başkan vekili Esat Çıplak, Arif Fırtına, Nurullah Öztürk, Prof. Dr. İlhan Yerlikaya ve Taha Yücel’in onayladığı kararın gerekçesi ise RTÜK tarafından yayınlandı.

Bildirici: Gizli herhangi bir şeyi açıklamadım

Karar sonrası RTÜK önünde basın açıklaması yapan Faruk Bildirici, kararda iddia edilenin aksine gizlilik kararını ihlal etmediğini söyleyerek “Yaptığım şey kendi kararlarımı, karşı oylarımı, yanlış bulduğum her şeyi, görüşlerimi açıklamaktı. Gizli herhangi bir şey açıklamadım. Yasada gizli müzakerelerin açıklanmasının yasak olduğu söyleniyordu. O nedenle müzakereler yerine kendi kararlarımı açıkladım ve muhalefet ettim” dedi. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’e yönelttiği suçlamalar sebebiyle bu kararın verildiğini aktardı.

“Karar, muhalefete tahammülsüzlüğün göstergesi”

Kararın hukuksuz ve muhalefete tahammülsüzlüğün bir simgesi olduğunu söyleyen Bildirici, kararı yargıya götüreceğini duyurdu. TBMM tarafından üyeliğe seçildiği için “üyelikten düşürme” kararının da yine TBMM tarafından verilmesi gerektiğini söyleyerek şöyle konuştu: “Üyeliğin düşürülmesine buradaki altı el karar veremez. Çok tehlikeli bir yol açılmış oluyor böylece: RTÜK’ün 25 yıllık tarihinde ilk kez bir üye altı kişinin elini kaldırmasıyla üyeliğin düşürülmüş olmasına karar veriyor. Bundan sonra beğenmedikleri, susturmak istedikleri, muhalefetinden hoşlanmadıkları herkesi altı el buradan atabilir. Bunun adına demokrasi denmez.”

Gerekçe: Muhalefet etmek

RTÜK’ün resmi sitesinden yayınladığı metne göre, Bildirici’nin tarafsızlığını yitirdiği dile getirildi. Başkanlık makamının sunduğu dilekçede, Faruk Bildirici’nin “Üst Kurul toplantılarının gizliliğini ihlal ettiği, yargı kararlarına muhalefet ettiği ve Üst Kurul’u, Üst Kurul üyeleri ile çalışanlarını hedef aldığı” ifade edilerek yasa ve yönetmeliklere aykırı davrandığı belirtildi. Metinde “Eylem ve davranışları sebebiyle 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 38. maddesine göre Üst Kurul üyeliğinden çekilmiş ayıldığını oy çokluğuyla karar altına alındığı” kaydedildi.

RTÜK: Bildirici, tarafsızlığını yitirmiştir

Üst Kurul’un 6112 Sayılı Kanun’un 34/1, 34/2, 35/2, 38/2-4, 40/5 maddeleriyle Anayasa’nın 138. maddesi ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28. maddesine dayandırdığı kararında, Bildirici’nin tarafsızlığını yitirdiği ifade edildi. Bildirici’nin 11 Eylül 2019’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde CHP grup başkanvekiliyle yaptığı basın toplantısı gerekçe olarak sunularak şunlar söylendi: “Faruk Bildirici, Üst Kurul üyeliğine seçildikten sonra 6112 sayılı Kanun’un 38. maddesine göre bir siyasi partiye üye olamayacağı gibi bağımsız ve tarafsızlığını da koruması gerekmektedir. Bu açık düzenlemelere rağmen Bildirici’nin bir siyasi partinin grup başkanvekiliyle basın açıklaması yapmış ve siyasi olarak bir parti ile arasına koyması gereken mesafeyi koyamamış ve bağımsızlığını yitirmiştir.” Kararda ayrıca Bildirici’nin konuk olduğu bir internet sitesinin programında “Radyo ve Televizyon Üst Kurulunda bir siyasi partinin temsilcisi” olarak tanıtılması da gerekçe olarak gösterildi. Gerekçelerin arasında Bildirici’nin açıklama kararı alınmamış Üst Kurul toplantılarını Twitter’da yayınlayarak gizliliği ihlal ettiği, kimi medya kuruluşları için “yandaş” tanımında bulunması, Üst Kurul’u, Üst Kurul üyeleri ile çalışanlarını hedef alması da sayıldı.

Şimdi ne olacak?

RTÜK yasası, üyelikten düşürmeyi değil, üyelikten çekilmeyi düzenliyor. Bildirici adına kabul edilen metinde de bu sebeple “üyelikten çekilme” ibaresi yer alıyor. 6112 Sayılı Yasanın 38/6 maddesine göre Üst Kurul üyeliğinin düşürülmesi için TBMM Başkanlığından onay çıkması gerekiyor. DW’den Gülsen Solaker’in yaptığı habere göre CHP bu kararın TBMM Başkanlığından ya da idari yargıdan döneceği beklentisi taşırken, Kurul üyeliği için yeni isim seçmenin gündeme gelmesi durumunda ise yine Bildirici’yi seçmeyi planlıyor.

Ne olmuştu?

Faruk Bildirici, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in üç ayrı yerden hukuksuz bir şekilde maaş aldığını iddia etmiş ve Başkan’ı Etik Kurulu’na şikayet etmişti. Şahin’in RTÜK’ün yanı sıra Basın İlan Kurumu ve TÜRKSAT’ın yönetiminde yer aldığını ve bu sebeple “RTÜK’teki görevinden çekilmiş sayılması”na yönelik dilekçe yazmıştı. Başkan Şahin, Fatih Altaylı’ya yaptığı açıklamada bu iddiaları yalanlamış ve “Üç yerden maaş almıyorum” demişti. Tartışmalar devam ederken Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, 30 Ekim tarihli “Faruk Bildirici için tehlike çanları çalıyor!” başlıklı yazısında Bildirici’yi devletin kendisine tahsis ettiği aracı kişisel hayatı için kullandığını söylemiş ve Bildirici’nin görevden alınması gerektiği imasında bulunmuştu.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/25591
Yol: Ana sayfa » Yazılar » RTÜK Üyeliği düşürülen Bildirici’den karara tepki: Gizli bir şey açıklamadım, muhalefete tahammülsüzlüğün göstergesi

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yangınla mücadele bütçesi azaltıldı, ihaleler iptal

Geçtiğimiz sene orman yangınlarıyla mücadele için 12 milyar 384 milyon TL harcanmasına karşın 2023 yılı bütçesi 10 milyar 224 milyon TL’de kaldı. Prof. Dr. Erdoğan Atmış, gazetemize verdiği demeçte "Yanlış adımlar Türkiye'yi ormansızlaştırıyor" dedi.

Kapat