6 Kasım 2024, Çarşamba - 22:50

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Sağlık Çalışanlarının Sağlığı Çalıştayı sona erdi: “Sektördeki intiharlar diğerlerinin 3 katı”

Tarih: 29 Eylül 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 66

Sağlık çalışanlarının iş güvenliğinden hastane yangınlarına kadar pek çok konunun tartışıldığı “Sağlık Çalışanlarının Sağlığı Çalıştayı” sona erdi. Çalıştayda konuşan, Prof. Dr. Mehmet Zencir sağlık sektöründe intiharların diğer sektörlerden daha fazla olduğunu aktardı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası tarafından düzenlenen ve iki gün süren “Sağlık Çalışanlarının Sağlığı Çalıştayı” kapsamında işçi sağlığı ve güvenliği, iş kazaları, psikososyal riskler ve iş yerine dönük çözüm önerileri tartışıldı.

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet ve intiharlar da yine gündemdeydi. Çalıştayda konuşan Prof. Dr. Mehmet Zencir, sağlık sektöründe daha fazla intihar oluğunu söyledi. Zencir, şöyle konuştu: “Bir dönem en çok konuştuğumuz şiddet ve mobingten sonra şimdi de intiharları konuşmaya başladık. Birçok intihar oldu.Melike Erdem, peşinden iki asistan ve bir doktora öğrencisi, birkaç günde intihar etti ve bu çok gündem oldu. Meclise sorduk ve rakamları da aldık, son üç yılda 431 kişi… Özellikle hemşirelerin sayısı çok fazla.  Ortalama ölümlerin iki, iki buçuk katı ve bazı sektörlere göre üç katı. Normalde bu kadar intihar olmuyor. Bu intihar ettiren nedenleri bulup konuşmak ve tüm sendikal mücadeleyle ışık tutmak gerekir.”

Sosyal desteğin önemine değinen Zencir,”Tükenme, mobbing, intihar, iş stresi gibi olgularda sosyal desteğin ve dayanışmanın önleyici olduğu ve bizim en kolay yapacağımız iş, temas kurabilme potansiyeli olmalı. En çok duracağımız alan budur” dedi.

Çalıştayda “Türkiye’de ve Dünyada işçi sağlığı ve güvenliğinde durum, Sağlık çalışanlarının sağlığı açısından durum, Hukuk düzleminde işçi sağlığı ve güvenliği, Sağlık ve sosyal hizmet alanında psikososyal riskler ve nasıl ele almalıyız”  başlıklı paneller düzenlendi.

Sağlık Çalıştayı’nda ikinci gün: İş cinayeti ve hastane yangınları

Sağlık Çalışanlarının Sağlığı Çalıştayı’nın ikinci gününde katılımcılar, iş cinayeti ve hastane yangınları konularını değerlendirerek, sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunları ve sendikanın sorunların çözümü için yapabileceklerini tartıştı. Akar Hotel’de saat 09.30’da başlayan etkinliğin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Mehmet Zencir, çalıştayın ilk gününde olgu tartışması için gruplara ayrıldıklarını ve sonuçlarını paylaşacaklarını belirterek, “Sağlık alanında herhangi bir olay ya da olgunun iş yerlerinde bir mücadele programına dönüştürülüp dönüştürülemeyeceğini tartışmak için bunu yapıyoruz” dedi.

İş cinayeti ve hastane yangınları konularını seçerek, olgular üzerinden tartışmak için dört gruba ayrılan sağlık çalışanlarından oluşan ekipler sunumlarını yaptı.

Güvencesiz çalışma sorunu çözülmeli

İş cinayeti konusunda konuşan birinci ekip, sağlık çalışanlarının iş tanımı dışındaki işleri de idari görevlilerin ısrarı üzerine yerine getirdiklerini ve sonucunda özellikle taşeron işçilerde ölümle sonuçlanan durumlarla karşılaştıklarını kaydetti. Ekip sözcüsü, “Taşeron yani güvencesiz çalışanlara hem en ucuz hem en pis hem de en fazla iş yaptırılıyor. Bir kurumda güvencesizlik ne kadar artıyorsa sizin iş gücünüz o kadar ucuzluyor. Güvencesizlik bizim en baştan çözmemiz gereken en büyük problemlerden birisi” dedi.

Çalışanlar haklarını talep etmekten çekiniyor

İkinci ekip, sağlık çalışanlarının işe giriş sırasında periyodik muayenelerinin yapılmadığını, iş kazaları sonrasında tutanakların tutulmadığını ve çalışanların haklarını talep etmekten çekindiğini anlatarak şunları aktardı: “Sendika olarak, iş sağlığı güvenlik kurullarında daha aktif olmalıyız. Çalışan temsilciliklerini daha aktif hale getirebiliriz. Haklarını talep etme noktasında daha kararlı olmayı çalışanlara öğretmeliyiz ve örgütlü mücadeleden uzaklaşmanın neler kaybettirdiğini anlatmalıyız.”

Yangınların engellenmesi için tüm önlemler alınmalı

Bir hastanede iki farklı zamanda çıkan yangın örneği üzerine konuşan üçüncü grup ise, “Tüm önlemler alınsa yangınlar engellenebilir. Hastanelere şartnameye uygun malzeme alınmalı. Şeffaf bir denetim için müfettiş talep edilmeli. Yangın ortamında panik yaşanmaması için eğitim ve tatbikatlar göstermelik yapılmamalı” ifadelerini kullandı.

Sendikalar yaptırım için çabalamalı

Hastane yangınları üzerine konuşan son grup şunları aktardı: “Bütün iş yerlerimizde zarar verecek her şeyi görmek gerekli. Ramak kala olaylar önemli bunların üzerinden düzenleyici önlemler almalı. Bir sigara izmaritinden olay çıkacaktır ve engellenmiştir. Ders çıkararak bu olaylar üzerinden önemli düzenlemeler yapılabilir. Sendikalar olarak iş yeri temsilcisi arkadaşlar taleplerini bildirmeli. Yerinde olayı incelemeli, gördüğü tehlikeleri söylemeli ve yaptırım için çabalamalı.”

 

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/24829
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Sağlık Çalışanlarının Sağlığı Çalıştayı sona erdi: “Sektördeki intiharlar diğerlerinin 3 katı”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Ankara’daydı

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutladı. Anıtkabir’i ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent Kalkınma Projesi’ni ziyaret eden çiftçiler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan forumda kürsüden seslendi: “Çiftçi doğduk, çiftçi öleceğiz.”

Kapat