27 Temmuz 2023, Perşembe - 08:07

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

“Sait Faik’ten Kafka’ya Karikatür Sergisi” açıldı

Tarih: 03 Kasım 2017

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 188

“Aptülika” mahlası ile bilinen karikatürist Abdülkadir Elçioğlu’nun çizdiği edebiyatçı portrelerinden oluşan sergi açıldı.

Çağdaş Sanatlar Merkezi’nin Kasım ayı kültür sanat etkinlikleri, başladı. Sait Faik’ten Kafka’ya Karikatür Sergisi’nde, edebiyatçıların kendi çevreleriyle ilişkileri, “Aptülika” olarak tanınan karikatürist Abdülkadir Elçioğlu’nun çizgileriyle yorumlanıyor. 150 edebiyatçı portresinin yer aldığı sergide, Nazım Hikmet, Nikos Kazancakis, Ezra Pound, Sevgi Soysal, Elias Canetti, J.D Salinger, Jorge Luis Borges, Jose Saramago gibi isimler yer alıyor.

Serginin ismini bu kapsayıcılığı tarif etmek için tercih ettiğini söyleyen Elçioğlu, GÖRÜNÜM’e konuştu.

“Sanatı yaşamdan çekiyorlar”

Günümüzde sanatın yaşamdan çekildiğini söyleyen Elçioğlu, “Benim yaptığım iş de artık hayattan çekilmeye başladı. Böyle bir durumda tutunabileceğim şeyin edebiyatçılar, yazarlar olduğunu hissettim” dedi. Elçioğlu, eserlerin ortaya çıkış sürecinden sonra edebiyatçıların çoğunun 20.yüzyıl edebiyatçısı olduğunu fark ettiğini aktararak “Hepsi birer aydınlanma devrimcisi ve bunu sanatla buluşturmak istedim” diye konuştu.

“Edebiyat insanları buluşturuyor”

Rock ve Heavy Metal müzik gruplarıyla ilgili çizimleriyle bilinen Elçioğlu, “Eski takipçilerim Rock dinleyicileriydi. Sergiye geldiklerinde paylaştığımız şeylerden edebiyatın insanları buluşturabildiğini fark ettim” ifadeleriyle eski takipçilerinin yorumlarını da aktardı. Sergide, edebiyatçı portrelerinin dışında birçok düşünürün portresi de yer alıyor. Elçioğlu, edebiyat ve felsefenin kesiştiği noktayı “Bu buluşmayı gösterebilmek ve bunu çizgi ile yapabilmek imkânı hoşuma gitti, yaptığım iş açısından da yenilenmiş hissettirdi ” sözleri ile ifade etti.

Zülfü Livaneli Kültür Merkezi’nde açılan sergi, 24 Kasım’a kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. Sergi aynı isimle 2017 Temmuz ayında İstanbul’da açılmıştı. Sergi içeriklerinin farklı olduğunu söyleyen sanatçı, serginin kitaplaştırılacağı bilgisini aktardı.

Abdülkadir Elçioğlu kimdir?

Aptülika mahlasını kullanan karikatürist 1987’de Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldu.Gırgır ve Hıbır gibi mizah dergileri ile Cumhuriyet gazetesinde çizimler yapan Abdülkadir Elçioğlu rock tarihinin unutulmaz grup ve solistlerinin portreleriyle tanındı ve Grup Perişan isimli çizgi kahramanlarını hazırladı. 2009’dan beri Blues Perişan ismiyle kendi radyo programını yapan Abdülkadir Elçioğlu, yazar Ahmet Ümit’in romanını çizgiye uyarladı. Çalışmaları politik karikatürden renkli kitap illüstrasyonlarına kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/16042
Yol: Ana sayfa » Yazılar » “Sait Faik’ten Kafka’ya Karikatür Sergisi” açıldı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yangınla mücadele bütçesi azaltıldı, ihaleler iptal

Geçtiğimiz sene orman yangınlarıyla mücadele için 12 milyar 384 milyon TL harcanmasına karşın 2023 yılı bütçesi 10 milyar 224 milyon TL’de kaldı. Prof. Dr. Erdoğan Atmış, gazetemize verdiği demeçte "Yanlış adımlar Türkiye'yi ormansızlaştırıyor" dedi.

Kapat