1 Ağustos 2023, Salı - 23:58

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

2015’te 873 çocuk önlenebilir sebeplerle hayatını kaybetti

Tarih: 25 Nisan 2016

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 95

Geçtiğimiz yıl 873 çocuk, önlenebilir sebeplerle yaşamını yitirdi. Okul, ev ve sokaklardaki çocuk ölümlerinin yanı sıra afetler ve intiharlar sonucu pek çok çocuk ölümü gerçekleşti.

Gündem Çocuk Derneğinin hazırladığı Çocuğun Yaşam Hakkı Raporu yayımlandı. Rapor, 2015 yılı içindeki çocuk ölümleri istatistiklerini sebepleriyle birlikte gözler önüne serdi. Rapora göre 2015 yılında 873 çocuk önlenebilir sebepler sonucu hayatını kaybetti. Türkiye’de en çok çocuk ölümü Diyarbakır, Şırnak ve İzmir’de görüldü.

Çocuk ölümlerinin sebeplerinde ilk sırayı mülteci hareketliliği aldı. Geçtiğimiz yıl, savaşlar nedeniyle yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalan 102 mülteci çocuk yaşamını yitirdi. 11’i mülteci olmak üzere en az 76 çocuk iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Önleyici ruh sağlığı politikaları geliştirilmediği için yaşadıkları zorluklarla baş edemeyerek intihar edenlerin yanı sıra, çocuklar şiddete maruz kalarak da öldüler. Devletin gerçekleştirdiği yaşam hakkı ihlallerinde en az 103 çocuk, devletin önlem almayarak neden olduğu yaşam hakkı ihlallerinde ise en az 772 çocuk yaşamını yitirdi. Rapora göre yargısız infazdan 61, eğitim hizmeti alırken 15, bakım hizmeti alırken 8, sağlık hizmeti alırken en az 11, silahlı çatışma, kapatılma veya alıkonulma yerlerinde ve sokakta 1’er olmak üzere toplam 103 çocuk, devlet eliyle ortaya çıkan yaşam hakkı ihlalleri ile yaşamını yitirdi.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/11009
Yol: Ana sayfa » Yazılar » 2015’te 873 çocuk önlenebilir sebeplerle hayatını kaybetti

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ziraat mühendisiyken “ekolojik bakkal” açtı, yerli üreticiye destek veriyor

Ziraat Mühendisi Melike Başak Yağmur, Ekolojik Bakkal’da organik ürün satışının yanı sıra kendi üretimi yemekler de yapıyor. Yağmur, organik ürün tüketiminin doğanın ve Dünya’nın korunması için oldukça önemli olduğunu vurguluyor.

Kapat