26 Temmuz 2023, Çarşamba - 10:26

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

“Selçuk Baran’ın yazmayı bırakmasının nedeni okura ulaşamamasıdır”

Tarih: 05 Ekim 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 94

Uluslararası Ankara Öykü Günleri kapsamında dün “Selçuk Baran’ın öykücülüğü” konuşuldu.

17.Uluslararası Ankara Öykü Günleri kapsamında edebiyatçı Selçuk Baran’ın öykücülüğünün anlatıldığı bir söyleşi gerçekleşti. Dün saat 19.30’da Route’da gerçekleşen söyleşinin ilk bölümünde Baran’ın altı öykü kitabının incelenmesi yapılırken, ikinci bölümde ise Baran’ın yazmayı bırakması ve öykü ödülleri konuşuldu.

Dere: “Baran, öykülerinde her insanı her döneminde ele almak istemiş”

Moderatörlüğünü Sibel Yükler’in yaptığı söyleşide, Jale Sancak, Pelin Buzluk ve Senem Dere konuşma yaptı. Selçuk Baran’ın öykülerinin en dikkat çekici yanına değinen Senem Dere, öykü kişilerinin psikolojilerini çok iyi irdelendiği ve bunun sonucunda da çok etkili karakterler çıktığını dile getirdi. Selçuk Baran’ın öykülerinin merkezinde insan ve İnsanlar arasında yalnızlık olduğuna değinen Dere, “Özellikle karakterlerin yaşları büyük önem taşıyor. Sanki insanı her döneminde ele almak istemiş. Doğumundan ölümüne kadar” dedi.

Buzluk: “Baran, İstanbul’da sınıf çatışmasını sorguluyor”

Dere’nin ardından söz alan Pelin Buzluk, Selçuk Baran’ın öykülerinde kentin genelde İstanbul olduğunu dile getirildiğini aktararak, kötülenen büyük şehir hayatının da İstanbul hayatı olduğunu ifade etti. Buzluk ayrıca, “Ankara’da da memur ve orta sınıf kullanırken, İstanbul’da sınıf çatışmasını sorgulanıyor” ifadesini kullandı.

Sancak: “Baran’ın yazmayı bırakmasının nedeni okura ulaşamamasıdır”

Söyleşi de son olarak söz alan Jale Sancak, Baran’ın yazmayı bırakmasının nedenini,  “Baran’ın başına gelen şey okura ulaşamamasıdır. Türk edebiyatının pek çok yazarın başına geldiği gibi” diyerek açıkladı. Yayınevlerinin de bu duruma etkisi olduğunu da sözlerine ekleyen Sancak, “Herkes tarafından okunan, çok şöhretli olmak yerine, edebiyatta kendi istediklerini, kendi istediği tarzda yazan edebiyata yöneliyorlar” dedi.

Söyleşiden sonra kitaplarını imzalayan Sancak, Buzluk ve Dere ayrıca Selçuk Baran’ın kitaplarının yayın hakkı Yapı Kredi Kültür Sanat Yayınları’nda olmasına rağmen uzun zamandır basılmaması üzerine imza da topladılar.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/24958
Yol: Ana sayfa » Yazılar » “Selçuk Baran’ın yazmayı bırakmasının nedeni okura ulaşamamasıdır”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yangınla mücadele bütçesi azaltıldı, ihaleler iptal

Geçtiğimiz sene orman yangınlarıyla mücadele için 12 milyar 384 milyon TL harcanmasına karşın 2023 yılı bütçesi 10 milyar 224 milyon TL’de kaldı. Prof. Dr. Erdoğan Atmış, gazetemize verdiği demeçte "Yanlış adımlar Türkiye'yi ormansızlaştırıyor" dedi.

Kapat