24 Temmuz 2023, Pazartesi - 19:55

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Aydınlı kadınlar Merve Kotan’ı unutmadı

Tarih: 26 Kasım 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 88

Aydın Kadın Dayanışma Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Aydın’da ve Türkiye’de öldürülen kadınları andı. Eylemde İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanunun iptal edilmek istenmesine dikkat çekildi.

Aydın Kadın Dayanışma Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla, Merve Kotan’ın 15 Ağustos’ta ayrıldığı erkek tarafından öldürüldüğü Nevzat Biçer Parkı’nda bir anma düzenledi. Anmadan sonra Aydın Kent Meydanı’na yürüyen kadınlar, yağmura rağmen meydanda basın açıklaması yaptı.

“İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını istiyoruz”

Nevzat Biçer Parkı’nda 18.00’de başlayan anmanın ardından kadınlar Merve Kotan’ın can verdiği yere mum bıraktı. Öldürülen Merve Kotan’ın ablası Esra Kotan kardeşine ve öldürülen diğer kadınlarla ilgili duygularını şöyle dile getirdi:

“15 Ağustos günü Merve’nin vahşice katledildiği yerdeyim. Merve bir yerde adaletsizlik varsa, kendisine olmasa bile müdahale ederdi. Hayvanlara ve insanlara sevgisi çok büyüktü, bu kadar sevgi barındıran ince bir çocuk vahşice katledildi. Konuşmak ve kardeşimi anlatmak istedim çünkü onu ve diğer öldürülen kadınları anlamamız gerekiyor, öldürülmeden önce neler yaşadıklarını, hissettiklerini anlamamız gerekiyor ki dur diyebilelim. Geçtiğimiz günlerde mahkemede katil bize saldırı teşebbüsünde bulunup karakterini göstermiş oldu. Biz 6284 sayılı kanunun ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını istiyoruz, bunun için buradayız.”

Kadınlar anmadan sonra Kent Meydanı’na yürürken Aydın Kadın Dayanışma Platformu dönem sözcüsü Öznur Özağaç meydanda basın açıklamasını okudu. Açıklamada kadın cinayetleri, tacizler, çocuk istismarları, savaşta can verenler ve kadının iş hayatında yaşadığı zorluklara dikkat çekildi. Özağaç politikalarla ilgili, “Sistemin şiddeti olağanlaştıran cinsiyetçi söylem ve politikaları ile neoliberalizm, savaş, ırkçılık, tekçilik, dinin araçsallaştırılması, ekonomik kriz gibi nedenler kadına yönelik şiddeti her geçen gün artırmaktadır. Kadın emeğine, bedenine, kimliğine karşı saldırı hiç olmadığı kadar artmıştır” dedi.

“Kadın cinayetlerinde eril yargı suç ortağı”

Özağaç, kadın cinayetlerinde verilen kararlarla ilgili yargının yanlış kararları hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Sistemin cesaretlendirdiği eril zihniyetin beslediği bu cinayetlerde, katilleri koruyan, cezasız bırakan eril yargı suç ortağıdır. Merve Kotan cinayetine ilişkin görülen duruşmada sanığın, öldürdüğü kadını itibarsızlaştırmak istemesi boşuna değildir. Çünkü bunun yargıda bir karşılığının olduğunu ve lehe sonuç verdiğini çok iyi bilmektedir”

“Her yer suç mahalli”

Kadının evde, işte, sokakta erkek şiddetine maruz kaldığını belirten Özağaç:

“Her gün yüzlerce kadın erkek şiddetine maruz kalmakta ya da şiddet tehdidi altında ölümle burun buruna yaşamlarını sürdürmektedir. Her yer, her mekan kadınlar için şiddet ve cinayet mahalline dönüşmüş durumdadır. Son dönemde kadın kazanımları gasp edilmekte, toplumsal cinsiyet eşitliğine karşı her alanda saldırı geliştirilmektedir. Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde en önemli iki yasal araç olan, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun iptal edilmek istenmektedir. Tüm bu saldırıların yarattığı sonuç, daha fazla kadının şiddete uğraması, öldürülmesi, daha çok çocuğun istismar edilmesi olmaktadır” şeklinde konuştu.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/26184
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Aydınlı kadınlar Merve Kotan’ı unutmadı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cermodern’de yarın Dövüş Kulübü günü

Mehmet Sindel ve Kemal Akçay'la Dövüş Kulübü film okuması yarın saat 13:00'te başlıyor.

Kapat