4 Mayıs 2024, Cumartesi - 10:25

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Soma son olmadı en az 153 madenci daha öldü

Tarih: 13 Mayıs 2016

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 361

Türkiye’nin en büyük işçi katliamının üzerinden iki yıl geçti. Geçen iki yılda ne davada kayda değer bir ilerleme oldu ne de maden işçileri için şartlar iyileşti. Türkiye’nin maden gerçeğini en acı şekilde gözler önüne seren Soma faciasından sonra ise ölümler yaşanmaya devam ediyor. Türkiye’de Soma’dan sonra en az 153 maden işçisi daha öldü.

İşçilerin güvencesiz, sağlıksız koşullarda ve her an ölüm tehlikesinde çalıştığı Türkiye, iki yıl önce tarihinin en büyük işçi katliamına tanık oldu. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen Soma madenlerinde yaşanan kazada resmi rakamlara göre 301 işçi hayatını kaybetmiş ve bu katliam Türkiye’de günlerce konuşulmuştu. Katliamın ardından iki yıl geçti, ancak ne katliamın sorumluları hakkında hukuki süreç sağlıklı biçimde işletildi ne de maden işçilerinin çalışma koşullarında bir düzelme görüldü. Soma, işçi cinayetlerinde bir son da olmadı. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nce her ay yayımlanan verilere göre Soma’nın ardından 3 bin 344 işçi daha hayatını kaybetti. Yaşamını yitiren binlerce işçinin 153’ü de maden işçisi.

ic1

 

İlk dört ayda 22 maden işçisi öldü

Soma faciası Türkiye’de yaşanan en büyük işçi katliamı olarak tarihe geçse de bu, maden işçileri için son olmadı. Katliamın ardından 2014 yılında 66, 2015 yılında 65 ve 2016 yılının ilk dört ayında 22 maden işçisi hayatını kaybetti. Soma katliamının dahi işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmasına yetmediği görülürken bu 153 madenci cinayetinin yalnızca kayda geçirilebilenler olduğu biliniyor.

Son değildi ilk de olmadı

Soma Türkiye’nin yaşadığı ilk işçi katliamı değildi. Yaşanan kazalar maden ocaklarının alarm verdiğini gösterse de önlem alınmadı, Soma katliamı göz göre göre yaşandı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/11387
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Soma son olmadı en az 153 madenci daha öldü

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar Konferansı, çalıştaylarla tamamlandı

Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği “Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar” Konferansı’nın ikinci gününde gazetecilerin, akademisyenlerin ve hukukçuların katıldığı çalıştaylar yapıldı.

Kapat