26 Temmuz 2023, Çarşamba - 15:25

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Mesut Mertcan hayatını kaybetti

Tarih: 25 Ağustos 2017

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 122

TRT spikeri Mesut Mertcan, yaşamını sürdürüğü Adana Huzurevi’nde bu sabah hayata veda etti. Mertcan, henüz yayımlanmamış son röportajını GÖRÜNÜM’e vermişti.

12 Eylül Darbe Bildirisi’ni seslendirmesiyle akıllarda kalan TRT spikeri Mesut Mertcan, yaşamını sürdürüğü Adana Huzurevi’nde bu sabah saat 11’de hayata veda etti. Mertcan, henüz yayımlanmamış son röportajını GÖRÜNÜM’e vermişti.

 Bir süredir çeşitli sağlık sorunlarıyla boğuşan Mertcan’ın vefatıyla ilgili açıklama yapan Adana Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi doktoru Ethem Şahin ünlü spikerin vefat nedenini, “Uzun süredir devam eden şeker hastalığı, depresif bozukluk ve dün ortaya çıkan yaygın zona rahatsızlığı nedeniyle çoklu organ sistemi yetersizliği sonucu yaşamını yitirmiştir” şeklinde açıkladı.

Mertcan, TRT‘deki görevinin ardından Star, Kanal 6, Kanal 9, Ulusal Kanal gibi çeşitli televizyon kanallarında spikerlik ve sunuculuk yaptı. Son olarak 2017 yılında son isteği olarak bir kez daha TRT Ana Haber’i sunmak isteyen Mertcan’ın isteği yerine getirilmiş, program kendisine sundurulmuştu.

mesut mertcan - 2
 Ünlü spikerin cenazesi yarın ikindi namazının ardından Adana Akkapı Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
 Mertcan, vefatından kısa bir süre önce GÖRÜNÜM’ün sorularını yanıtlamıştı. Ünlü spikerle Adana’da kaldığı Adana Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde buluşarak sunuculuğa nasıl başladığından, 12 Eylül Bildirisi’ne kadar farklı birçok konuda konuşmuştuk.
Mesut Mertcan ile ölümünden bir kaç ay önce yaptığımız söyleşi:

 “Darbe bildirisi okumayı düşünmüyordum”

Türkiye’de karanlık bir dönemi başlatan 12 Eylül darbesinin bildirisini, TRT aracılığı ile okuyarak hafızalara kazınan TRT eski sunucusu Mesut Mertcan,  okuduğu bildiriyi bir “kara sayfa” olarak nitelendirerek, darbe karşıtı bir insan olduğunu belirtti. Mertcan, isminin 12 Eylül Darbe Bildirisi’yle anılmasından memnun olmadığını dile getirdi.

“Darbe bildirisiyle anılmaktan memnun değilim”

12 Eylül 1980’de darbe bildirisini okuyan TRT eski sunucusu, Mesut Mertcan, geçen 30 yılın ardından tekrar TRT ekranlarına çıktı. Birçok ulusal kanalda sunuculuk ve reklam spikerliği yapan Mertcan, GÖRÜNÜM’e konuştu.  Adana’da 1946 yılında doğan Mertcan, TRT‘de çalıştığı dönemde Gazi Üniversitesi İngiliz Dili bölümüne girdiğini belirtti. Kendisinin ve yaptığı işin darbe bildirisiyle anılmasının kendisine yönelik bir haksızlık olup olmadığını sorduğumuz Mertcan, “Haksızlık demeyelim de ben memnun değilim” diye yanıt verdi. Mertcan, “Ben bir darbe bildirisini okumayı düşünmüyordum” ifadelerini kullanarak darbelere karşı bir insan olduğunu, devlet memuru olduğu için bildiriyi okuduğunu söyledi.Günümüz medyası ile kendi dönemindeki medya arasındaki farkların politik olduğunu ifade eden Mertcan, günümüzde Fatih Portakal’ı beğendiğini dile getirdi. Mesut Mertcan’a, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nde TRT‘de darbe bildirisini okuyan sunucu Tijen Karaş’ın yerinde olsaydınız nasıl tepki verirdiniz sorusuna, “O olayı yaşamadan bir şey söyleyemem” cevabını verdi.

mesut mertcan foto 2

“Bu meslek şımarıklığı affetmez”

Geçtiğimiz aralık ayında TRT’de ana haber bülteninin sunucu koltuğuna yeniden oturan Mertcan, 30 yıl aradan sonra ekrana çıkmasına ilişkin, “Duygulandım. Geriye döndüm. O yıllarımı yeniden yaşadım” dedi. Sunuculukta, en çok alkış almanın hoşuna gittiğini söyleyen Mesut Mertcan, meslektaş adaylarına şu önerilerde bulundu: “Çalışsınlar, şımarmasınlar. Çünkü bu meslek şımarıklığı affetmez. Kendilerini geliştirsinler.”

Mesut Mertcan kimdir?

15 Eylül 1946 tarihinde Adana’da dünyaya gelen Mertcan, liseye kadar Adana ve İstanbul’da okudu.Lise eğitiminin ardından Gazi Üniversitesi İngiliz Dili bölümüne giren spiker,  TRT’ye yaptığı müracaatı kabul edilince Erzurum Radyosunda görevlendirildi. Bir süre Erzurum Radyosunda çalıştıktan sonra Ankara’ya “Sabahtan Sabaha” programını sunmak için çağrıldı. Ankara’da görevli iken 12 Eylül 1980 darbe metnini okudu. 1987 yılına kadar TRT’de sunuculuk yapan Mertcan, milletvekili adayı olmak için memurluktan istifa etti. Milletvekili seçilemeyince sunuculuğa geri döndü. Birçok ulusal kanalda sunuculuk ve reklam spikerliği yaptı.

Mesut Mertcan

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/14854
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Mesut Mertcan hayatını kaybetti

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yangınla mücadele bütçesi azaltıldı, ihaleler iptal

Geçtiğimiz sene orman yangınlarıyla mücadele için 12 milyar 384 milyon TL harcanmasına karşın 2023 yılı bütçesi 10 milyar 224 milyon TL’de kaldı. Prof. Dr. Erdoğan Atmış, gazetemize verdiği demeçte "Yanlış adımlar Türkiye'yi ormansızlaştırıyor" dedi.

Kapat