28 Nisan 2024, Pazar - 15:42

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Sputnik grevinin 30’uncu gününde kitlesel basın açıklaması

Tarih: 15 Eylül 2023

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 77

Sputnik Ankara Bürosunun önündeki geniş katılımlı basın açıklamasında “Pusulamız üyelerimizin mücadelesidir, sendikal hakları tanıyın” denildi.

Sputnik grevinde birinci ay geride kaldı. İşten çıkarılan 24 gazetecinin işe geri alınması ve toplu sözleşme sürecinin devam etmesi için yürütülen mücadelede Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) bugün Sputnik Ankara bürosu önünde basın açıklaması yaptı.

CHP milletvekilleri, çok sayıda gazetecilik meslek örgütü, sendika, siyasi parti ve sivil toplum örgütünün de destek verdiği açıklamada, grevin talep edilen haklar kazanılana kadar sürdürülmesi kararlılığı vurgulandı.

TGS Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Mahir Bağış tarafından okunan basın açıklamasında, “Üyelerimizi işe iade edin, sendikal hakları tanıyın, adil bir ücreti toplu iş sözleşmesi ile garanti altına alın” denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Sputnik’te örgütlendiğimiz ilk günden bugüne müzakerede ısrar eden taraf biz olduk. İşveren ilk günden bugüne Sendikayı da üyelerimizin taleplerini de tanımadı, yok saydı ve sonunda masayı dağıttı. Üstelik bu ülkede yaşayan herkes için bağlayıcı olan Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve kanunlarını çiğnemekten de çekinmedi. Grev sürerken yasa dışı bir şekilde grevin tesirini kırmak amacıyla işe alımlar yaptı. Güya meslek büyüğü olmakla övünen 9 programcı, greve rağmen programlarına başladı. Gazetecilik mesleğinin etik kurallarını aşan bir şekilde işverene sadakatten farklı bir bağla ilintili bu grev kırıcıları adına utanıyor ve üzülüyoruz.

30 gündür hem İstanbul hem de Ankara büro önünde, grev alanlarımızda bekliyoruz. Gerekirse daha da beklemeye hazır ve kararlıyız. Ancak Anayasayı açıkça çiğneyen işveren ve yöneticilere karşı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, RTÜK’ün ve İletişim Başkanlığı’nın beklemesini istemiyoruz. Eğer burası muz cumhuriyeti değil ve yurttaşların hakları Anayasa ile güvence altındaysa, işverenin bu pervasızlığına ‘dur’ demenizi istiyoruz”

 

“Burada anayasal bir suç var”

CHP Ankara Milletvekili Okan Konuralp da TGS’nin açıklamasına destek vermek üzere alandaydı. RTÜK eski üyesi ve gazeteci Konurap, Sputnik grevi hakkında Görünüm’e değerlendirmede bulundu. Siyasi iktidarın Rusya hükümeti karşısındaki tutumuna değinen Konuralp şunları söyledi:

“Halk haber alma hakkını gazetecilerden alır. Gazetecilerin talep ve isteklerinin yerine getirilmemesi halkın haber alma hakkının engellenmesi anlamına gelir. Türkiye’nin basın özgürlüğü konusunda geldiği noktanın sonucu olarak Rusya menşeili bir yayın kuruluşu aynı Rusya’da olduğu gibi talepleri göz ardı ederek arkadaşları sendikalı oldukları gerekçesiyle işten atarak ifade özgürlüğünü engelliyor. Burada anayasal bir suç var. Hiç kimse sendikalı olduğu gerekçesiyle işten çıkartılamaz. Mevcut siyasi iradenin çeşitli saiklerle Rusya’nın karşısında nasıl el pençe olduğunu biliyoruz. Rusya menşeili kuruma karşı bir yaptırım uygulamama da bu sebep yatıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu konuda müdahil olmalı. Grevdeki arkadaşların önündeki her engeli onların lehine kaldırması için elinden gelen her şeyi yapmalı.”

CHP Ankara Milletvekili Okan Konuralp

CHP Ankara Milletvekili Aliye Timis Ersever de greve destek veren bir diğer milletvekiliydi. Görünüm’e konuşan Timis Ersever, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın da işçilerin yanında olması gerektiğini belirterek, “Sputnik emekçilerinin karşılarında grev kırıcılar var. Çalışma Bakanlığının bu konuya hassas yaklaşması gerekiyor. Sendikaları, tüm işçileri görmesi gerekiyor. Geldiğimiz noktada işçilerin hiçbir hakkı, istediği hiçbir talep verilmiyor. Biz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na önerge vererek, burada onlarla dayanışma içinde olarak onlara mutlaka yardımcı olacağız” diye konuştu.

CHP Ankara Milletvekili Ali̇ye Ti̇mi̇si̇ Ersever

“Grev kırıcılığı lanetli bir sıfat”

TGS Örgütlenme Temsilcisi İlyas Çoşkun da son dönem artan “grev kırıcılığı” tartışmasına değinerek şunları ifade etti:

“Bizim canımızı acıtan kendini meslek büyüğü olarak tarif eden, bu sektöre yıllarını vermiş kişilerin grev kırıcı olarak anılması. Bu mücadele kazanılacaksa sadece işten atılan grevdeki arkadaşlar ve TGS’nin mücadelesiyle olmayacak. Ankara’da pek çok siyasi parti, örgüt ve sendikanın katıldığı kitlesel bir basın açıklaması yaptık. Grev kırıcılığı dünya işçi sınıfı tarihi açısından lanetli bir sıfattır. Hiçbir gazetecinin bu sıfatı almasından hoşnut değiliz. Bu kişiler umarım bu hatalarından döner ve grevdeki arkadaşlarla dayanışmayı tekrardan kurarlar.

İlyas Çoşkun

TGS’nin açıklamasına Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Sinan Çiftyürek, EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Yönetim Kurulu Başkanı Kıvanç El ve diğer bazı yöneticiler ile Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Kenan Şener’in yanı sıra ile çeşitli siyasi parti, örgüt ve sendika üyeleri de destek verdi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/36203
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Sputnik grevinin 30’uncu gününde kitlesel basın açıklaması

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

23 Nisan Başkent’te coşkuyla kutlandı

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 104’üncü yılında Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Meclis binaları, Anıtkabir ve kent merkezindeki törenlere yurttaşlar yoğun katılım gösterdi.

Kapat