15 Ocak 2024, Pazartesi - 11:26

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Sputnik’te grev ilan edildi

Tarih: 24 Temmuz 2023

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 62

Türkiye Gazeteciler Sendikası, Sputnik’in Türkiye ofislerinde grev kararı aldı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) toplu sözleşme sürecinde yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle bugün Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı’nın (Sputnik) İstanbul ve Ankara bürolarında eş zamanlı grev ilanı astı. Sputnik işvereninin gerekli şartları sağlamaması durumunda greve başlanacak.

Gazeteciler Cemiyeti ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Ankara Şubesi yöneticileri de Sputnik çalışanlarına ve TGS’ye destek verdi.   Grev ilanı için yapılan basın açıklamasını TGS Genel Sekreteri İlkay Akkaya okudu. Akkaya, Türkiye’de sansürün kaldırılışının 115’inci yıl dönümünde basın ihlalleri yerine hukuk tanımayan işverenlerin konuşulduğu söyledi. Akkaya, Şubat ayında başlayan ve olumsuz geçen müzakerelerin sonucunda alınan grev kararını şu sözlerle duyurdu:

“Türkiye ağır bir ekonomik kriz ile karşı karşıya. Bu kadar sıkıntı yaşadığımız dönemde aynı tempoda çalışmaya devam ediyor hatta daha iyi işler yapmaya çalışıyoruz. Ancak insanca yaşanacak bir ücret talep ettiğimizde yüzümüze kapılar kapanıyor, işten atılmakla tehdit ediliyoruz. Sputnik işvereni ile yaptığımız dokuz müzakere toplantısının ardından üyelerimize ‘şu kadar zam teklif edildi’ diyemiyoruz. Çünkü masada uzlaşmak yerine sendikal baskılara başladılar. Küçülmeye giderek 20 kişinin işine son vereceklerini söylediler. Sendika üyelerine istifa etmeleri yönünde baskı yaptılar. ‘Biz sizinle iyi anlaşıyoruz ama üçüncü kişileri aradan çıkartalım’ dediler. Sputnik işvereni, anayasanın 51 ,52 ve 53’üncü Maddelerini ihlal etmektedir. Kısa sürede olumlu bir yanıt verilmediği takdirde fiili grev uygulamasına gecikmeden başlayacağımızı tüm kamuoyuna ilan ediyoruz.”

Basın açıklamasının ardından Sputnik Ankara Bürosunun girişine grev kararı asıldı.

 

“Bu süreci hakkımızı almadan bitirmemekte kararlıyız”

Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz koşullarında gazetecilere hiçbir ücret artışı yapılmamasının kabul edilemez olduğunu belirten TGS Genel Sekreteri Akkaya, Görünüm’e konuştu. Akkaya, şunları söyledi:

“Yaptığımız 8 toplantıda masaya bir ücret teklifinin gelmemesinin yanı sıra işten çıkarılmakla tehdit edildi. Bugün grev kararımızı ilan ettik ve işvereni tekrardan masaya davet ettik. Anlamlı bir teklif gelmezse greve çıkmaktan geri durmayacağız. Aslında sıkıntı sadece Sputnik’te değil. Türkiye’de medya sektörü büyük bir bunalımdan geçiyor. Türkiye’deki bütün ücretli çalışanları ama gazeteciler sadece kendi ücretleri değil toplumun haber alma hakkına sahip çıkmak için bu mücadeleyi veriyor. Bu yüzden grev toplumu habersiz bırakmama adına en son tercih ettiğimiz şeydi. Bugün yüzde 118 enflasyonun olduğu bir tabloda hiçbir ücret artışının getirmemek ve toplu sözleşmeye karşı çalışanlara baskı uygulamak kabul edilemez. Bu süreci hakkımızı almadan bitirmemekte kararlıyız.”

TGS Genel Sekreteri İlkay Akkaya

“Gazeteciler, bir uzmanlık gerektiren mesleklerini; maddi bir kaygı taşımadan icra etmek istiyor”

TGS Ankara Şube Başkanı Sinan Tartanoğlu da Sputnik greviyle ilgili süreci Görünüm’e şöyle değerlendirdi:

“Gazeteciler, hiçbir işyerinde, hiçbir kurumda maddi taleplerini zenginleşmek için istemiyor. Gazeteciler, bir uzmanlık gerektiren mesleklerini; maddi bir kaygı taşımadan icra etmek istiyor. Gazeteciler, haberlerini; yüzde 100’den fazla enflasyon oranlarından, vergi artışlarından, iğneden ipliğe zamlardan bağımsız yapamıyorlar. Gazeteciler, haber sunmakla görevli oldukları toplumdan ayrı bir varlık değil. Onlara da ekmek, onlara da su gerekiyor. Gazeteciler sadece insanca yaşamak istiyor. İnsanca yaşamayı, haber yapmanın ön koşulu kabul ediyor. Sputnik’teki arkadaşlarımız, meslektaşlarımız da insanca yaşamak, ekonomik kaygı taşımadan haber yapmak için TGS’de örgütlendi ve haklarını örgütlü olarak aramaya hazırlanıyor. Bugünkü grev kararının anlamı bu. Gazeteciler, haklarını alamadıklarında TGS ile birlikte örgütlü mücadelelerine devam edecek. Haberin gücünü, örgütlü gücü ile birleştirecek ve haklarını alacak.”

Sputnik sendikasına güveniyor

Sputnik muhabiri Gökhan Nuri Dinçer de TGS’ye güvendiklerini belirterek atılacak adımları izlediklerini söyledi. En kısa sürede sonuca ulaşmayı düşündüklerini aktaran Dinçer, Türkiye’nin ekonomik sürecini göz önünde bulundurarak sadece kendisi için değil, aile geçindiren arkadaşları için de bu greve destek verdiğini dile getirdi.

Sputnik Ankara Büro muhabiri Gökhan Nuri Dinçer

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/35959
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Sputnik’te grev ilan edildi

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İLEF Gazetecilik Bölümü kolokyumları sürüyor

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nün geçtiğimiz yıl başlattığı kolokyumlar devam ediyor. Kolokyumlar bu dönem deprem sürecine odaklandı.

Kapat