16 Temmuz 2023, Pazar - 05:23

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Suruç’un tanıkları anlatıyor – 4

Tarih: 05 Ağustos 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 407

Suruç’un tanıkları Murat Erişmiş ve Çiydem Dağdeviren Suruç’a yolculuklarını, Suruç’taki ilk izlenimlerini, patlama anı ve sonrasını GÖRÜNÜM’e anlattı.

Kobani’ye yardım götürmek amacıyla Suruç’ta bir araya gelen 300 kişi, 20 Temmuz Pazartesi günü terör örgütü IŞİD (DAEŞ) tarafından düzenlenen canlı bomba saldırısına uğramış ve patlamadan yaralı olarak kurtulan Vatan Budak’ın da dün hayatını kaybetmesiyle toplam 32 kişi yaşamını yitirmişti. Onlarca kişinin de yaralandığı saldırı sırasında GÖRÜNÜM Gazetesi İstihbarat Şefi Murat Erişmiş ile GÖRÜNÜM’ün eski muhabirleri Çiydem Dağdeviren ve Fatma Edemen de Suruç’taydı. Erişmiş ve Dağdeviren patlama anında Amara Kültür Merkezi’ne yaklaşık 100 metre uzakta, Edemen ise Kültür Merkezi’nin içindeydi. Saldırıda Fatma Edemen hafif yaralandı.

Saldırıdan yaklaşık bir saat önce Murat Erişmiş tarafından çekilen görüntüler, patlama öncesine ait tek kayıttı ve 23 Temmuz günü neredeyse tüm ulusal basının internet sitelerinde ve bazı ana haber bültenlerinde geniş yer buldu.

Erişmiş ve Dağdeviren Suruç’a yolculuklarını, Suruç’taki ilk izlenimlerini, patlama anı ve sonrasını GÖRÜNÜM’e anlattı.

Amara’dan ve Suruç’tan kaçta ayrıldınız?

Halk çok öfkeliydi. Ve bir an önce cenazeleri kendileri teslim almak istiyordu.

İnsanlar çatışmak isteyen gençleri durdurdu

MURAT: Kültür merkezinden 20.00’de çıktık. Çünkü bütün cenazeler alınmıştı. Yetkililer zaten basın açıklaması yaptı. Oradaki yetkililerden HDP Yüksekova milletvekili Selma Irmak basın açıklamasını yapanlar arasındaydı. Basın açıklaması yapıldıktan sonra sağduyu çağrısı yapıldı. Cenazeleri ve yaralılara sahip çıkmaya davet ettiler. Ondan sonra da kültür merkezi yavaş yavaş temizlenmeye başlandı. Artık yavaş yavaş bizde eşyalarımız almaya başladık. Çünkü gelen bütün insanların eşyaları çantaları kültür merkezinin içindeydi. Biz saat 23.00 gibi, 23.00’ü geçiyordu hatta Suruç merkezden çıktık. Zaten diğer arkadaşlarda yaralılarda hastanelere kaldırıldı. Çoğu zaten Diyarbakır’dan gelen ambulanslar vardı. Urfa, Antep merkezden gelen ambulanslar, cenaze araçları vardı. O şekilde zaten halkta… Çünkü kan kaybı çoktu orada halkta açıklamadan sonra direk hastanelere akın etmeye başladı ve o şekilde Amara Kültür Merkezi sakinleşmeye başladı. Tabi polis kordonu hala vardı. Saat 8’de de vardı. Jandarma hazırda bekletiliyordu. O esnada zaten cenazeler daha çıkarılmadan önce halka karşı 4 tane saldırı oldu. Çünkü halk çok öfkeliydi. Ve bir an önce cenazeleri kendileri teslim almak istiyordu.

Halk özellikle polislere çok öfkeliydi. O anda orada halk polis çatışmasının yaşanmaması oradaki halkın duyarlılığından diyebilirim. Çünkü her türlü tahrik, her türlü provokasyon vardı. Polis çok keyfi hareketlerde bulunuyor. İstediği kişiyi alabiliyor, istediği kişiye müdahale edebiliyordu ve orada polis halk çatışmasının yaşanmaması gerçekten mucize olarak nitelendiriyorum.

ÇİYDEM: İnsanlar çatışmak isteyen gençleri oradaki insanlar şey yapıyorlardı, “biz cenazelerimizi alalım”, “biz buradan bir çıkalım” “durun”.

 

Milliyet gazetesinde canlı bombanın görüntüleri yayımlandı. Sizin dikkatinizi çekmiş miydi böyle biri?

“Hiç kimse tahmin etmezdi”

“Kimse kimseye o gözle bakmıyordu”

MURAT: Kesinlikle hayır. Dediğim gibi herkesin aklında iki şey var biri izin almak diğeri Kobani’ye geçmek. Kaldı ki Amara Kültür Merkezi çok insanla doluydu. Çektiğim görüntüde arka bahçesini hiç almadı. Orada da insanlar vardı. Çünkü bahçe bayağı büyüktü. Amara Kültür Merkezinin üst katında da insanlar vardı. Hiç kimse tahmin etmezdi.

ÇİYDEM: Daha önce birbirini görmemiş bir sürü insanla yan yanaydık. Ve oraya gelen ve patlayan teröristin ben oradan da bir olduğunu düşünebilirdim. Bizim aramızdan birisi olabileceğini de düşünebilirdim. Çünkü kimse kimseye o gözle bakmıyordu, evet içimizde sivil polis olabilirdi bunun farkındaydık ama onun bizi orada patlatabileceğini tahmin edemezdik, edemedik de zaten.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/7381
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Suruç’un tanıkları anlatıyor – 4

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat