19 Temmuz 2023, Çarşamba - 11:31

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

“Tacizcimi arıyorum” etiketiyle bulunan S.Ç.’ye “iyi hal” tahliyesi

Tarih: 21 Şubat 2018

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 418

S.Ç.’nin, üniversite öğrencisi T.C.’ye cinsel saldırıda bulunmasıyla ilgili görülen dava 20 Şubat Salı günü sonuçlandı. Ankara Adliyesi 30. Asliye Ceza Mahkemesi’nde saat 14.00’da yapılan duruşmada mahkeme fail hakkında tahliye kararı verdi. T.C.’nin avukatı, kararı GÖRÜNÜM’e değerlendirdi.

Sosyal medyada “tacizcimi arıyorum” başlığı ile duyulan cinsel saldırı davasının ikinci celsesi 20 Şubat’ta görüldü. Aralık ayından beri tutuklu bulunan S.Ç, mahkeme tarafından serbest bırakıldı. Hükmün açıklanmasının geriye bırakıldığı davada, failin “geçmişi ve yargılama sürecindeki davranışları” gerekçe gösterilerek iyi hal indirimi de uygulandı. İki yıl hapis cezası, bir yıl sekiz aya düşürülürken, karara ancak bir üst mahkemeye gidilerek itiraz edilebilecek. Hükmün açıklanması geriye bırakıldığı için davaya Yargıtay yolu kapandı.

Rüya İnanır

İnanır: “Kararın bu şekilde kalmasına izin vermeyeceğiz”

Cinsel saldırıya maruz bırakılan T.C.’nin avukatı Rüya İnanır, davayı GÖRÜNÜM’e değerlendirdi. Kararın iç açıcı olmadığını belirten İnanır, dava sürecine dair şöyle konuştu: “Bugün ikinci celsesinde karar açıklandı. Basit cinsel saldırı ile iddianame açılmıştı, ama hakim sarkıntılık düzeyinde olduğuna ve hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararı verdi. İki yıl hapis cezasına bir bölü altı oranında indirim yaptı. Bir yıl sekiz ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verildi. Böylece sanık tahliye edilmiş oldu.” Kararın bu şekilde kalmasına izin vermeyeceklerini söyleyen İnanır, “Yargıtay kararlarıyla da sabit. Fiil basit cinsel saldırı niteliğindedir. Sarkıntılık düzeyinde kalmamıştır. Süreci takip edeceğiz” dedi.

Ayşen Ece Kavas

Kavas: “Cezasızlığa son verilmeli”

Dava sürecini takip eden Kadın Meclisleri üyesi Ayşen Ece Kavas GÖRÜNÜM’e konuştu. Davanın açılmasının bile bir mücadele sonucu olduğunu belirten Kavas “İyi hal indirimi faile cesaret veriyor. Failin geleceği değil kadının geleceği söz konusu edilmeli.” dedi. Kavas, cinsel şiddet davalarında insan haklarına aykırı kararlar alınmasını, “Bu yönde yapılan bilinçli uygulamalar son bulmalı, cezasızlığa son verilmelidir” sözleriyle eleştirdi.

Ne olmuştu?

Ankara’da yaşayan üniversite öğrencisi T.C. bindiği otobüste bulunan S.Ç tarafından takip edildi. Evine kadar takip edilen T.C, evinin önünde S.Ç tarafından cinsel saldırıya uğradı. Şikâyet için gittiği karakolda sonuç alamayan T.C, olayı “tacizcimi arıyorum” başlığı ile teşhir etti. T.C sosyal medyada yaptığı duyuru ile fail S.Ç’nin yakalanmasını sağladı. S.Ç’nin suçu işlediğine karar veren mahkeme faili Türk Ceza Kanunun 102. Maddesine göre “cinsel saldırı suçundan” 2 yıl hapis cezası ile tutuklu yargıladı.

İyi hal indirimi nedir?

Türk Ceza Kanunu’nun 62. Maddesine göre fail yararına cezayı hafifletecek takdiri nedenlerin varlığı halinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine müebbet hapis, müebbet hapis cezası yerine yirmi beş yıl hapis cezası verilir. Diğer cezaların altıda birine kadar indirilir. Takdiri indirim nedeni olarak failin geçmişi sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları cezanın failin geleceği üzerinde olası etkileri gibi hususlar göz önünde bulundurulabilir. Takdiri indirim nedenleri kararda gösterilir.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/17121
Yol: Ana sayfa » Yazılar » “Tacizcimi arıyorum” etiketiyle bulunan S.Ç.’ye “iyi hal” tahliyesi

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat