25 Temmuz 2023, Salı - 14:49

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Tartanoğlu: “Bütün toplumun kurşun askerleştiği yerde Uğur Mumcu çıkmaz”

Tarih: 25 Mayıs 2018

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 189

İLEF’te verilen Araştırmacı Gazetecilik dersine konuk olan, gazeteci yazar Ali Tartanoğlu, çalışma arkadaşı Uğur Mumcu’yu öğrencilere anlattı. Tartanoğlu, “Bütün toplumun kurşun askerleştiği yerde Uğur Mumcu’lar çıkmaz” dedi.

Öğr. Gör. Gökhan Bulut tarafından verilen Araştırmacı Gazetecilik dersinin son haftasında gazeteci ve yazar Ali Tartanoğlu konuk oldu. Metin Toker dersliğinde yapılan derste Tartanoğlu, Türkiye’de Uğur Mumcu ile özdeşleşen araştırmacı gazetecilikten bahsetti.

Tarafsızlığın zor olduğunu ve gazetecinin istese de istemese de siyasi görüşünün olabileceğini belirten Tartanoğlu, asıl olması gerekenin objektiflik olduğunu ifade etti. Tartanoğlu, “Gazetecinin yaptığı araştırma polisin yaptığı araştırmayı, istihbaratçının yaptığı araştırmayı ve akademik araştırmayı, hepsini içine alabilir” diyerek gazetecinin kapsamlı araştırma yapması gerektiğine değindi.

Uğur Mumcu’nun merakla araştırdığını ve iyi bir gazetede olmasının avantajları olduğunu söyleyen Tartanoğlu, “Uğur Mumcu olursanız size bilgi akmaya başlar” dedi. Bilgi akışının risk oluşturduğunu da ifade eden gazeteci Tartanoğlu, “Manipüle edilmemek için dikkatli olacaksın, tuzağa düşmeyeceksin” ifadelerini kullandı.

“Gazeteciye ihtiyaçları var”

Öğrencilere, gazetecilik yapmaları halinde onlara da bilgilerin geleceğini ifade eden Tartanoğlu, “Çünkü ellerindeki bilgiyi yaymak için onların da gazeteciye ihtiyacı var. Tabi kaynakların kendi yayınlanmasını istedikleri belgeler için geçerli bir durum bu. Ama bizim araştırdığımız ne olmalı? Onların yayınlanmasını istemedikleri, onların bilinmesini istemedikleri” dedi.

Olayları bütün taraflarından ele almanın her zaman faydası olduğunu dile getiren Tartanoğlu, gelen bilginin içerisindeki bir kelimeden önemli haberlerin ortaya çıkabileceğini anlattı. Uğur Mumcu’nun sürekli araştırdığını ve okuduğunu belirten Tartanoğlu, “Mumcu, ‘Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz’ derdi ve kendisi sürekli araştırır, okurdu.  Öğrenmenin başlamasıyla, merak da artar araştırma da başlar” diye konuştu.

“Arcayürek döneminin ateş gibi gazetecisiydi”

Mumcu’nun ardından Cüneyt Arcayürek’e de değinen Tartanoğlu, “Cüneyt Arcayürek döneminin ateş gibi gazetecisiydi” dedi. Önemli belgelerin bir gazetecinin kolayca ulaşabileceği şeyler olmadığını belirten usta isim, “Belgelere ulaşabilmek için tanınır, bilinir ve güvenilir olacaksınız” diye konuştu.

Tartanoğlu, öğrencilerin “Yeni Uğur Mumcu’lar neden yetişmiyor” sorusuna, “Bütün toplumun kurşun askerleştiği yerde Uğur Mumcu’lar çıkmaz” diyerek yanıt verdi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/18770
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Tartanoğlu: “Bütün toplumun kurşun askerleştiği yerde Uğur Mumcu çıkmaz”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cermodern’de yarın Dövüş Kulübü günü

Mehmet Sindel ve Kemal Akçay'la Dövüş Kulübü film okuması yarın saat 13:00'te başlıyor.

Kapat