16 Temmuz 2023, Pazar - 14:04

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

TEMA: “İhaleye çıkarılan alanların toplamı Kayseri’den daha büyük”

Tarih: 04 Eylül 2020

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 50

TEMA Vakfı yaptığı yazılı açıklamada, Maden ve Petrol Arama İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından Türkiye genelinde 2019 yılının Temmuz ayından beri 2 bin 685 noktaya maden ihalesine çıkıldığını belirtti. İhaleye çıkarılan alanların toplamının Kayseri’den daha büyük bir alana denk geldiğine değinen TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Madencilik faaliyetlerinden kanunlarla korunan tek bir doğa koruma alanının olmadığı ülkemizde, ihaleler, doğa, tarım ve yaşam alanlarını tehlike altına atıyor” dedi.

TEMA Vakfı bugün yaptığı yazılı açıklamada, Maden ve Petrol Arama İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından Türkiye genelinde çıkılan maden ihalelerine dikkat çekti. Türkiye genelinde 2019 yılının Temmuz ayından bu yana 2 bin 685 noktada maden ruhsatı ihalesine çıkıldığı belirtilen açıklamada, ihale alanlarının büyük bölümünün korunan alan olduğu ifade edildi. Birinci sınıf tarım alanı, büyük ova, mera ve içme suyu havzası gibi Türkiye’nin bugünü ve geleceği için canlı tür çeşitliliğinin, tarımsal üretimin ve içme suyu ihtiyacının teminatı olan alanlarda ihale çıkıldığına dikkat çeken vakıf, ihale edilen bu alanlarda madencilik faaliyetlerinin başlaması halinde pek çok bölgede doğal yaşamın, insan yaşamının ve tarımsal üretimin devamlılığının mümkün olmayacağını vurguluyor.

“Ülkemizde, madencilik faaliyetlerine karşı kanunlarla korunan tek bir doğa koruma alanı dahi bulunmuyor”

İhaleye çıkarılan alanların toplamının Kayseri’den daha büyük bir alanı kapladığı ifade edilen açıklamada, ihalelerin belli alanlarda yoğunlaşmasının doğal varlıklar, tarım alanları ve içme suyu havzalarıyla ilgili kaygıları artırdığını belirtildi. Açıklamada MAPEG ihalelerinin büyük bölümünü kömür ve metalik madenciliğinden oluştuğuna değinen TEMA Vakfı, her iki tür madencilik faaliyetinin de geniş alanlarda doğal alan, toprak ve su yıkımına neden olan ve kontrolü zor olup kirlilik yaratan uygulamalar içerdiğini ifade etti. Konuya ilişkin açıklama yapan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, yaşanan değişikliklerle her defasında daha fazla doğa ve tarım alanı, su varlığı ve kültür mirası madencilik faaliyetlerine açık hale getirildiğine değinerek konuyla ilgili olarak şunları söyledi;

“Bugün maalesef ülkemizde kanunlarla madencilik faaliyetlerinden korunan tek bir doğa koruma alanı, tarım alanı ya da içme suyu havzası bulunmuyor.
Mevcut maden mevzuatı; tüm doğal yaşam alanlarını, gıda güvencemiz olan tarım ve mera alanlarını, anayasa ile koruma altına alınan ve temel bir insan hakkı olan sağlıklı bir çevrede yaşama ve temiz suya ulaşma hakkını tehdit ediyor. Doğal varlıkların, tarım alanlarının ve içme suyu havzalarının kanunlarla madencilik faaliyetlerinden tamamen korunması sağlanmalıyken; çıkılan ihalelerle daha fazla alanı madencilik faaliyetlerine açmak ülkemizin toprağını, suyunu ve doğal varlıklarını korumak için faaliyet gösteren bizleri endişelendiriyor. Doğaya, insana ve tarımsal üretime dost bir kamu yararı anlaşıyla bu uygulamalardan dönülmesi, doğa koruma alanlarının, tarım alanları ve içme suyu havzalarının kanunlarla maden faaliyetlerinden tamamen korunması, arazi kullanım planlarının yapılması konusunda gerekli adımların atılması için yetkilileri harekete geçmeye davet ediyoruz.”

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/29083
Yol: Ana sayfa » Yazılar » TEMA: “İhaleye çıkarılan alanların toplamı Kayseri’den daha büyük”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat