27 Temmuz 2023, Perşembe - 01:45

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

TEMA “Kömür Etme” diyor

Tarih: 27 Kasım 2018

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 76

TEMA Vakfı tarım alanlarını korumaya yönelik yaptığı kampanyalara bir yenisini daha ekledi. “Kömür Etme” sloganıyla başlatılan çalışmayla TEMA, termik santrallerin ve kömür madenciliğinin tarımsal üretime verdiği zararların önüne geçmeyi hedefliyor.

Kömür kullanarak yapılması planlanan ticari kuruluşların, Türkiye’deki tarımsal üretimin önemli bölümünü karşılayan bölgeler üzerinde kurulmaması için “Kömür Etme” sloganıyla yola çıkan TEMA, termik santral projelerinden biri için seçilen Kırklareli’ni ziyaret etti. Projelenen tesisin ÇED raporlarına göre yılda toplam 500 bin ton kül meydana getirecek olup 840 bin metreküp su kullanacak. Trakya’nın tarımsal üretim için taşıdığı tarihsel değerin yanında bölgenin Türkiye’de en fazla Mutlak Korunacak Tarım Arazisi ’ne sahip olduğunu hatırlatan TEMA, yılda 7 bin saat çalışacak santralde toplam 2,5 milyon ton kömür (linyit) yakılacağını bildirdi.

Şirin Çoğal-Deniz Ataç-Ali Korur

Bölge “Büyük ova koruma alanı” ilan edilmişti

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, ziyaret sırasında yaklaşık iki Konya ili büyüklüğünde bir alanı kaplayan 257 ovanın “Büyük ova koruma alanı” ilan edildiğine değinip “Bu bölgedeki verimli topraklara maalesef kömürlü termik santral kurulması planlanıyor. 35 yıllık enerji üretimi için binlerce yıllık tarımsal değerden vazgeçilmemesi gerekiyor. Ayrıca bu bölgeye planlanan termik santral için gerçekleştirilmek istenen çevresel etki değerlendirme (ÇED) kapsamındaki halkı bilgilendirme toplantısını yerel halk yaptırmadı” ifadelerini kaydetti. Termik santrale karşı yerel halkın da direnişinin hatırlatıldığı açıklamada Tarım ve Orman Bakanlığı’na tarım alanlarındaki kömür yatırımlarına izin vermemesi için çağrı yapıldı. Enerji üretimi için termik santrallerin yerine enerji tasarrufu planlaması öneren TEMA, Uluslararası Enerji Ajansı’nın enerji altyapılarının yenileneceğini öngören raporlarını öne sürdü.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/20781
Yol: Ana sayfa » Yazılar » TEMA “Kömür Etme” diyor

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yangınla mücadele bütçesi azaltıldı, ihaleler iptal

Geçtiğimiz sene orman yangınlarıyla mücadele için 12 milyar 384 milyon TL harcanmasına karşın 2023 yılı bütçesi 10 milyar 224 milyon TL’de kaldı. Prof. Dr. Erdoğan Atmış, gazetemize verdiği demeçte "Yanlış adımlar Türkiye'yi ormansızlaştırıyor" dedi.

Kapat