26 Temmuz 2023, Çarşamba - 15:45

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

TGC Başkanı Olcayto: “Israrla söylüyoruz, gazetecilik suç değildir”

Tarih: 05 Nisan 2018

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 107

TGC-KAS 20.Yerel Gazetecilik Ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto,  2017 Yerel Medya Ödülleri Töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’deki basın özgürlüğü koşullarına değindi. Olcayto, gazeteciliğin sıkıntılı dönemler geçirdiğini vurguladı. Olcoyto, yerel basının bu sıkıntıları daha çok hissettiğini söyleyerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“OHAL’den beri yerel üzerinde kaçınılmaz bir baskı var. Biz ısrarla söylüyoruz, gazetecilik suç değildir ama yasalarımız böyle demiyor. Bugün çok sayıda meslektaşımız cezaevinde, istiyoruz ki bunlardan kendimizi sıyıralım. Bunun içinde elimizden geleni yapıyoruz. İktidarıyla ana muhalefetiyle her biriyle görüşmeye çalışıyoruz. Sahada çalışan arkadaşlarımızın güvenliği açısından ellimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Ne var ki bir yandan bu alandaki işsizlik çığ gibi büyüyor. Yine de önümüzdeki günlere umutla bakmaya devam edeceğiz, yerel basının sorunlarıyla her zaman olduğu gibi ilgileneceğiz, önümüzdeki yıl da daha iyiye ve ileri gitmek için elimizden geleni yapacağız.”

TGC’nin Konrad Adenauer Stiftung (KAS) Türkiye Temsilciliği ile birlikte düzenlediği “2017 Yerel Medya Ödülleri Töreni”  dün Ankara Grand Otel’de sahiplerini buldu. Haber, Fotoğraf ve Sayfa Düzeni olmak üzere üç dalda dağıtılan TGC-KAS Yerel Medya Ödülleri bu sene beş gazeteciye verildi. Törende sunuculuk görevini de üstlenen TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş TGC ve KAS’in demokrasinin yerelden başlayarak güçleneceği inancıyla 81 ilde 86 gazetecilik semineri düzenlendiğini ve bu ödüllerin seminerlerdeki çalışmaların bir sonucu olduğunu söyledi.

 

Törenin diğer açılış konuşmasını da Konrad Adenauer Stiftung Vakfı Türkiye Temsilcisi Sven-Joachim Irmer yaptı. Irmer, iki yıldır görevde olduğunu ve yerel gazeteciliği çok önem verdiğini dile getirdi. Haberlerin kimin için yapıldığının yerel gazetecilikle birlikte pekiştiğini ve güncel politik olayların dışında da anlatılacak birçok hikâyenin olduğunu belirten Irmer, gelecek yıllarda yerel basının daha da gelişmesini temenni etti.

Sven-Joachim Irmer

 

Turgay Olcayto

Açılış konuşmalarının ardından ödül alan isimlere ödülleri takdim edildi.

Ödülünü maden işçilerine adadı

Aydın Arslanyılmaz, Turgay Olcayto, Sven-Joachim Irmer

Haber ödülünü alan Aydın Arslanyılmaz Zonguldak Pusula Gazetesi’nde 29 Aralık 2017 tarihinde yayınlanan “Bu Dünyada Cehennemi Yaşayan Belde: Çatalağzı” başlıklı haberi ile insan eliyle yaratılan çevre felaketini detayları ile çarpıcı bir biçimde yansıttığı gerekçesiyle ödüle değer görüldü. Arslanyılmaz ödülünü “yer altında ölüm pahasına kömür çıkaran maden işçilerine” adadı.

 

Güray Öz, Ceren Deniz

Hürriyet Gazetesi Akdeniz Eki’nden Ceren Deniz de haber dalında övgüye değer bulundu. Deniz’e ödülü, 31 Aralık 2017 tarihinde yayımlanan “Evsiz Yaşamların Umudu Oldu” başlıklı haberi ile toplumsal bir sorunu etkin bir biçimde kamuoyuna taşıdığı için verildi. Deniz, haberi yaptıktan sonra falezlerde yaşayan evsizler ve göçmenler için önlemler alındığı ve çeşitli çözümlerin getirildiğini söyledi.

 

Vahap Munyar, İpek Cansel Şahin, Sven-Joachim Irmer

İpek Cansel Şahin Trabzon Karadeniz’de Son Nokta Gazetesi’nde 13 Temmuz 2017 tarihinde yayınlanan “ Tarihe Merdiven Dayadılar”  başlıklı fotoğrafı ile tarihi eserlerin korunması konusunda kamuoyunda duyarlılık yaptığı gerekçesiyle, fotoğraf dalında ödüle değer görüldü. Şahin, fotoğrafı tesadüf eseri çektiğini ve bu kadar ilgi göreceğini tahmin etmediğini dile getirdi.

Recep Yaşar, Ömer Salkı, SvenJoachim Irmer

Sayfa düzeni dalında ise Ömer Salkı ödül aldı. Trabzon Karadeniz’den Günebakış Gazetesi’nde 16 Ekim 2017 tarihinde yayınlanan Spor Sayfası içeriğin görsel olarak haberi yansıtması gerekçesiyle ödüle değer görülen Salkı, her tasarımın tasarımcıların çocuğu gibi olduğunu söyledi.

 

Gülseren Güver, Abdullah Yüksel

Abdullah Yüksel de sayfa düzeni ödülü alan bir diğer isim oldu. Yüksel, Antalya Körfez Gazetesi’nin 15 Kasım 2017 tarihli Birinci Sayfası ile yaşanan felaketi fotoğraf, grafik tasarımı ile etkili bir şekilde sunduğu gerekçesiyle övgüye değer bulundu. Yüksel, felaketi etkili bir şekilde yansıtmaya çalıştıklarını söyledi.

 

Törene, CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, İLEF Dekanı Prof Dr. Abdülrezak Altun, İLEF Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Fatih Keskin ve Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Çiğdem Toker katıldı.

2017 Yerel Medya Ödülleri Seçici Kurulu şu isimlerden oluşuyor:

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, Konrad Adenauer Stiftung Proje Yöneticisi Bekir Öncel, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Ordu Temsilcisi Zeki Mesut Özel, DHA İstihbarat Şefi Hasan Erşan, Hürriyet Gazetesi Fotoğraf Editörü Sebati Karakurt, TGC Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı, TGC Balotaj Kurulu Başkanı Nuray Özger ve TGC Denetim Kurulu Üyesi Arif Esen.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/17952
Yol: Ana sayfa » Yazılar » TGC Başkanı Olcayto: “Israrla söylüyoruz, gazetecilik suç değildir”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yangınla mücadele bütçesi azaltıldı, ihaleler iptal

Geçtiğimiz sene orman yangınlarıyla mücadele için 12 milyar 384 milyon TL harcanmasına karşın 2023 yılı bütçesi 10 milyar 224 milyon TL’de kaldı. Prof. Dr. Erdoğan Atmış, gazetemize verdiği demeçte "Yanlış adımlar Türkiye'yi ormansızlaştırıyor" dedi.

Kapat