14 Temmuz 2023, Cuma - 17:23

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

The Economist 2016 yılı için öngörülerini açıkladı

Tarih: 31 Aralık 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 187

The Economist, gelecek yılda olacakları “gerçekleşmeden önce” haber verme amacıyla video hazırladı. World in 2016 başlıklı videoda, olimpiyatlardan çevre kirliliğine, sanal gerçeklikten Shakespeare’in ölümünün 400. yılına dair tahminler yer alıyor.

The Economist, 2016’da olacakları “gerçekleşmeden önce” haber verme amaçlıyla video hazırladı. Videoda Çin’in olimpiyat hazırlıklarının arkaplanı, Doctor Who’nun eski oyuncusu David Tennant’ın anlatımıyla Shakespeare’in 400. ölüm yıldönümü hakkındaki çalışmalar, büyük çevre sorunları ve sanal gerçeklik tedavisi anlatılıyor.

İnsanların yeni yılda olimpiyat oyunlarıyla bir araya geleceğini ve terörle mücadele edeceğini göstererek başlayan video, olimpiyatları zirvede bitirmek için Amerika ile yarışan Çin’in, Brezilya’nın Rio kentinde yapılacak 31. Olimpiyat Oyunları’na hazırlanışıyla devam ediyor. Çin’in 51 bin atleti bu oyunlara yönelik eğittiği kaydedilirken, olimpiyatlar için Çin’de toplam 400 bin çocuğun eğitim gördüğü anlatılıyor. Sayının bu denli yüksek olmasının sebebi, altın madalya kazanan atletlerin yüksek mevkili kamu görevlisi olabilmesi ve 200 bin doları bulan tutarda ödül alması ile açıklanıyor.

Ardından Amerika’ya geçilen videoda, ülkeyi bekleyen seçimlere ve bu seçimler üstünde çalışan tahmincilere değiniliyor. Olimpiyatlar için öngörülerde bulunan bir tahminciye de yer veriliyorken, tahminciye göre 2016 Olimpiyat Oyunları’nda en fazla madalyayı yüzde 61 oranla Amerika kazanacak. Oranlar Çin için yüzde 37, Rusya için de yüzde 2 olarak açıklandı.

İkinci bölüm, meteoroloji uzmanlarının 2016 için tahminleriyle başlıyor. Bugüne kadarki en büyük El Nino etkisinin oluşacağını belirten uzmanlar, bunun sonucunda milyonlarca insanın açlık ve susuzluk tehlikesiyle karşılaşabileceğini söylüyor. El Nino’dan en çok etkilenecek ülke olarak Malavi gösteriliyor. Bu yıl içinde 8 milyon ton plastik atığın deniz ve okyanuslara döküldüğü açıklanan videoda, 21 yaşında birinin liderliğindeki ekibin bu kirliliği temizlemek için çalışmalara başladığı vurgulanıyor. Deniz ve okyanuslardaki kirlilik yüzünden en az 1 milyon balığın ve 100 bin memelinin öldüğü; kirlilik temizlenmezse atıkların balıklar tarafından tüketileceği ve zehirli kimyasalların besin zincirine gireceği söyleniyor. Hollanda’nın küçük bir kasabasında yürütülen çalışmalarda, su yüzeyinde kalan bir bariyerin yapılması ve bununla okyanustaki plastikleri geri dönüşüm için toplanması amaçlanıyor.

Videonun üçüncü bölümünde, 2016 sonunda dünyada toplam 8 milyar telefonun kullanımda olacağı ve dünya nüfusunun dörtte birinin akıllı telefon kullanacağı öngörülüyor. Gelecek yıl içinde, sanal gerçeklik (virtual reality) teknolojisinin de öne çıkacağı düşünülürken, dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinin bu pazardaki paylarını arttırmak için savaştıkları kaydediliyor. Sanal gerçeklik teknolojisi aynı zamanda tıp alanında da kullanılacak. Otistik bireylerin sosyal yeteneklerinin gelişmesi için kullanılacak yöntem, günlük senaryolardan oluşuyor. Videoda sanal gerçeklik ile tedavi, Afganistan’daki askerliğinin ardından psikolojik tedaviye ihtiyaç duyan biri üstünden anlatılıyor. Askerin tedavisinden sorumlu doktor, psikoterapilerin çok kısıtlı tedavi imkânları olduğunu söylüyor. Doktor, sanal gerçeklik tedavisi aracılığıyla hastaların travmatik anılarına erişimin sağlanabildiğini ifade ediyor.

Videonun son bölümünde ise 2016’nın eşitlikten uzak bir yıl olacağı söyleniyor; zenginliği elinde tutan yüzde 1’in kaynakların büyük bölümüne “ilk kez sahip olacağı” belirtilirken, yüzde 99’un da kalan kaynaklarla yetineceği öngörülüyor. Önümüzdeki yılın 23 Nisanında dünya, ölümünün 400. yılında William Shakespeare’i anacak. Barbican Theatre’ın Kraliyet Shakespeare Kumpanyası da bu nedenle en sıkışık takvimli yıllarından birini yaşamaya hazırlanıyor. Kumpanyadaki ünlü oyuncu David Tennant, çalışmalarıyla etkilemeye çalıştıkları kitlenin gençler olması sebebiyle, telefon ve tabletler için uygulamalar geliştirdiklerini söylüyor. Tennant, İngiliz hip-hop sanatçılarıyla çalışıp Shakespeare’i sevdirecek parçalar hazırlandığından da bahsediyor. Bu uygulamaların bir oyun ya da teknolojik bir değişimden ibaret olmadığını ifade eden ünlü oyuncu, hip-hop aracılığıyla yüksek kültür ile sokak kültürü arasında köprü kurulacağını dile getiriyor.

The Economist’in World in 2016 videosu şuradan izlenebilir: www.youtube.com/watch

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/9731
Yol: Ana sayfa » Yazılar » The Economist 2016 yılı için öngörülerini açıkladı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“Türkiye’de Deprem Gerçeği Seminerleri” başlıyor

Seminerlerin davetli konuşmacısı, ABD Colorado Üniversitesi’ne bağlı Doğal Afetler Araştırma Merkezi’nde görev yapan ve halen Japonya Kyoto Üniversitesi’ne bağlı Afet Önleme Araştırma Enstitüsü’nde konuk araştırmacı olan Prof. Dr. James Goltz.

Kapat