17 Temmuz 2023, Pazartesi - 17:58

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

TİB’den haber sitelerine sansür ve sansürü aşma yöntemleri

Tarih: 25 Temmuz 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 192

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kuzey Irak’taki PKK kamplarına hava saldırısından sonra Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, çok sayıda internet sitesine erişim yasağı getirdi. TİB’in getirdiği yasaklar, çeşitli yöntemler ile aşılabiliyor.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kuzey Irak’taki PKK kamplarına hava saldırısından sonra Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, çok sayıda internet sitesine erişim yasağı getirdi. Operasyonun başladığı saatlerde Facebook ve Twitter’a da girişler yavaşladı.

BasNews, BestaNuçe, Dicle Haber Ajansı, Fırat Haber Ajansı, Günlük Gazetesi, Hawar Haber Ajansı, Özgür Gündem Gazetesi, Rojnews, Rudaw, Sendika.org, Yüksekova Haber gibi Kürt medyasından sitelere ve muhalif haber kanallarına getirilen erişim yasağı, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunun Madde 8/A’sı kapsamındaki “milli güvenlik” gerekçesine dayandırılıyor.

Madde 8/A’nın iptali için Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru

İnternet yasaklarına karşı mücadeleleriyle tanınan İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, 20 Nisan’da, Madde 8/A’nın iptali için Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapmıştı.

Akdeniz ve Altıparmak’ın, Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvuru hakkında ayrıntılı bilgi http://privacy.cyber-rights.org.tr/?p=1546 adresinden edinilebilir.

Yasaklar, VPN ile aşılabiliyor

Virtual Private Network (VPN), Türkçesiyle Sanal Özel Ağ, internet bağlantılarını güvenli duruma getirmenin yollarından biri. Türkiye’de internet yasaklarının ardından adı sıkça duyulan VPN aracılığıyla TİB’in haber sitelerine getirdiği erişim yasağı aşılabilir. VPN hakkında Korsan Parti Türkiye Hareketinin https://korsanparti.org/2014/01/10/internette-takibi-onleme-1 ve Alternatif Bilişim Derneğinin hayata geçirdiği “Kem Gözlere Şiş” projesinin https://kemgozleresis.org.tr/tr/masaustu/guvenli-internet-baglantisi/vpn/ web sitelerinden bilgi edinilebilir.

İstanbul Bilgi Üniversitesinin öğretim elemanlarından “İnternet Ekipler Amiri” diye de anılan M. Serdar Kuzuloğlu’nun 5 Mart 2014’te Radikal’de yayımlanan “Devlete inat internete girme yolları” (http://www.radikal.com.tr/yazarlar/m_serdar_kuzuloglu/devlete_inat_internete_girme_yollari-1179584#) yazısı ve yine aynı üniversitede dersler veren Çağıl Ömerbaş’ın “Yeni İnternet Yasaklarını Aşma Kılavuzu” yazısı (http://www.bianet.org/bianet/insan-haklari/153441-yeni-internet-yasaklarini-asma-kilavuzu) da internet yasaklarını delme yöntemleri hakkında fikir verebilir.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/7282
Yol: Ana sayfa » Yazılar » TİB’den haber sitelerine sansür ve sansürü aşma yöntemleri

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat