1 Ağustos 2023, Salı - 21:50

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

TMMOB’dan “Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısı”na tepki

Tarih: 12 Temmuz 2016

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 57

TMMOB, TBMM’de yarın görüşülecek olan “Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı”na ilişkin tepkisini bir basın toplantısı ile kamuoyuna duyurdu.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), TBMM gündeminde yarın görüşülecek olan “Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı”na ilişkin tepkisini bugün 15.00’te TMMOB’da düzenlenen bir basın toplantısı ile kamuoyuna duyurdu. TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda kabul edilen kanun tasarısına tepki gösteren TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, yaptığı basın açıklamasında, “Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısı, ülkemizi sömürge, yurttaşlarımızı ikinci sınıf ucuz işgücü olarak gören bir yaklaşımla hazırlanmıştır,  TBMM gündeminden çıkarılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Müge Helin Deviren

Fotoğraf: Müge Helin Deviren

Kanun taslağı, görüşmeden bir gün önce TMMOB’a gönderildi

Bu kanun taslağıyla TMMOB yasasının üç maddesinde değişiklik öngörülüyor. Ancak hazırlanan kanun tasarısı, “yasasında değişiklik yapılacak bir kurumdan görüş alınmasını” ilkesine aykırı olarak TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda görüşülmeden yalnızca bir gün önce TMMOB’a gönderildi ve görüş beklenmeksizin 28 Haziran’da kabul edildi. Bu durumu eleştiren Emin Koramaz şunları söyledi:

“24 saat geçmeden ilgili komisyonda jet hızıyla kabul edilmiş, komisyon toplantısında birlik yöneticilerimizin ve oda başkanlarımızın itirazları ve görüşlerinin hiçbiri değerlendirilmeye bile alınmamıştır. Birliğimizin kuruluş yasasını değiştiren bir kanunun hazırlanma aşamasında bile birliğimizden görüş istenmemesi oldukça manidardır.”

“Vatandaşlar kendi ülkelerinde mülteci konumuna düşecek”

Tasarı, lisans eğitimine dayalı meslek alanlarının tamamını ilgilendiriyor ve TMMOB’un meslek-uzmanlık alanlarında, yabancı mühendis ve mimarları avantajlı konuma getiriyor. Tasarıyla birlikte yabancıların hizmet sunması veya ülkede çalışmasında hiçbir denetim veya kural olmadığı gibi, beyana dayalı mantıkla yabancılara sınırsız hak ve özgürlükler teslim ediliyor.

Kanun tasarısıyla beraber vatandaşların kendi ülkelerinde mülteci konumuna düşeceğini söyleyen Koramaz, tasarının yalnızca yabancı sermayenin talepleri göz önüne alınarak hazırlanmış olduğunu, halkın ve ülkenin çıkarlarının göz ardı edildiğini sözlerine ekledi.

“Tasarının yasalaşması sömürü, işsizlik, mesleki geleceksizlik tehlikesi getirecek”

Kanun tasarısının yasa hâline gelmesi durumunda oluşabilecek sonuçlardan bahseden Koramaz; mühendis, mimar ve şehir planlamacılarının, mevcut istihdam sorunları yanında büyük bir sömürü, işsizlik, mesleki geleceksizlik tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını, ayrıca tasarı ile ülkenin her yerin serbest bölge hâline getirileceğini söyledi. Koramaz, başka ülkelerin teknik elemanlarının hiçbir denetim ve kontrole tabi olmaksızın ülkemizde meslek icra edeceklerini belirterek, “Başka ülkelerin teknik elemanları Türkiye’ye gelmeden, uzaktan ve vergi ödemeden çalışabilecekler; ülkeye gelenler ise, çalışma ve ikamet izni almaktan muaf tutulacak” dedi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/11867
Yol: Ana sayfa » Yazılar » TMMOB’dan “Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısı”na tepki

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ziraat mühendisiyken “ekolojik bakkal” açtı, yerli üreticiye destek veriyor

Ziraat Mühendisi Melike Başak Yağmur, Ekolojik Bakkal’da organik ürün satışının yanı sıra kendi üretimi yemekler de yapıyor. Yağmur, organik ürün tüketiminin doğanın ve Dünya’nın korunması için oldukça önemli olduğunu vurguluyor.

Kapat