25 Temmuz 2023, Salı - 02:34

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Türkdoğan: “Bugünün sanat pratikleri düşünceyi ön plana çıkartıyor”

Tarih: 23 Şubat 2018

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 254

Türk – İngiliz Kültür Derneği’nde Prof. Dr. Tansel Türkdoğan’ın katılımıyla yapılan “Günceli Okumak” konferansında günümüzde sanata yaklaşım konuşuldu.

Ankara Kadın Ressamlar Derneğini tarafından düzenlenen “Günceli Okumak”  konferansına Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi Müzik ve Güzel Sanatlar Bölümü’nde Resim Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tansel Türkdoğan konuşmacı olarak katıldı.  Türkdoğan’ın sanattaki belirli dönemleri ve bu dönemlerin etkisini anlattığı etkinlik Türk – İngiliz Kültür Derneği’nde bugün saat 14.00’te yapıldı.

Türkdoğan konuşmasına, modernist paradigmanın 1789 Fransız İhtilaliyle birlikte başladığını söyleyerek başladı. “Güzel Sanatlar” kavramının bu dönemde çıktığını, kavramla birlikte sanatın güzele yaklaştırıldığını belirtti. İhtilal ile başlayan paradigmanın 1940’lı yıllara kadar geldiğini, bu dönemden sonra farklı bir yaklaşımın döneminin başladığını ifade eden Türkdoğan, “Günümüzde ise Post-Modernizmin bittiği yargısına varamıyoruz” diyerek tartışmaların devam etmekte olduğuna dikkat çekti.

Türkdoğan:“Günceli okumak için bazı kavramlara ihtiyaç var”

“Günceli okumak için bazı kavramlara ihtiyaç var” diyen Türkdoğan, modernizm kavramından başlayarak belirli kavramların önemini vurguladı. Türkdoğan, sunumunda Modernizm ile Post-Modernizmin birer akım değil, dönem adlandırması olduğunu belirtti. Modernizmin, en temel dinamik olarak yaşamın merkezine bilimi koyduğunu; Post-Modernizmin ise bilimi merkezden çıkarttığını söyledi. Modernitenin; sanatçı olmayı, sanatçılığı herkesin olamadığı özel bir alana koyduğunu, bu yüklenen anlamın da problemli bir yere gidebildiğini ifade eden Türkdoğan, Avrupa merkezciliğin sanata, Doğu toplumlarına yaklaşımından da bahsetti. Türkdoğan, “Bugünün sanat pratikleri, düşünceyi ön plana çıkartıyor” diyerek geçmişteki yetenek tartışmalarının günün sanat anlayışını algılamada yaşadığı zorluklara vurgu yaptı. Bugünün sanatını anlamak için sosyoloji, felsefe gibi alanları da anlamak gerektiğini, güncel sanatçıların eserleriyle bu alana girip çeşitli roller çaldıklarını belirtti.

Etkinlik, soru-cevap kısmının ardından son buldu.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/17229
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Türkdoğan: “Bugünün sanat pratikleri düşünceyi ön plana çıkartıyor”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cermodern’de yarın Dövüş Kulübü günü

Mehmet Sindel ve Kemal Akçay'la Dövüş Kulübü film okuması yarın saat 13:00'te başlıyor.

Kapat