16 Temmuz 2023, Pazar - 10:45

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Türkiye Enes Kara’nın intiharını konuşuyor

Tarih: 12 Ocak 2022

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 97

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Enes Kara’nın intiharı ülkenin gündemine oturdu.

Geçen pazartesi günü kaldığı tarikat yurdunun yedinci katından atlayarak intihar eden Enes Kara, babası dışında hemen herkesi yasa boğdu. Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi ikinci sınıf öğrencisi 19 yaşındaki Kara, 5 Aralık’ta çektiği videoda “bu şekilde yaşamak istemiyorum” demiş ve geçen Pazartesi günü intihar etmişti. Kara, söz konusu videoda ailesinin isteği üzerine kaldığı cemaat yurdunda baskılara dayanamadığını, çok yorulduğunu, tıp fakültesini ailesinin isteğiyle okuduğunu ve gelecek kaygısı yaşadığını söylüyor.

Kara’nın intiharı bir kez daha tarikat yurtları gerçeğini gündeme getirirken toplumun geniş kesimlerinden de olayla ilgili tepkiler yükseldi. Kara’nın okul arkadaşları bir basın açıklaması yaparak Bir şeyler yapmak için daha kaç canımızı kaybetmemiz gerekiyor, daha kaç gencin dünyayı kucaklayacak gülüşünün solması gerekiyor?” diye sorarken Kara’nın babasının “Ben 25 yıldır Risale-i Nur okuyorum. Bir zararını görmedim. Ben bu cemaatin 25 yıldır içindeyim. Kaldığı yerde hiçbir sorun yoktu” şeklinde yaptığı açıklama ise büyük tepki topladı.

Kara’nın intiharının ardından yapılan açıklamalar ve yaşanan gelişmeler özetle şöyle:

Üniversiteden arkadaşları basın açıklaması yaptı

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri Enes Kara’yı intihara sürükleyen koşulları protesto etti ve bir basın açıklaması yaptı. Öğrenciler açıklamada, “Bir şeyler yapmak için daha kaç canımızı kaybetmemiz gerekiyor, daha kaç gencin dünyayı kucaklayacak gülüşünün solması gerekiyor?” diye sorarak “Artık bu durumun ele alınmasını ailelerin, öğretmenlerin ve yönetimin bu durum hakkında bir şeyler yapmasını talep ediyoruz. Enes videosunda 19 yaşımı böyle hayal etmemiştim diyor, hangimiz 19 yaşımızı böyle hayal edebilir ki” ifadelerini kullandı.

 

TTB: Arkadaşımızı kaybetmenin derin acısını yaşıyoruz

Türk Tabipleri Birliği de Kara’nın intiharına ilişkin Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi bir arkadaşımızı kaybetmenin derin acısını yaşıyoruz. Ailesine, tüm sevenlerine ve tıp camiasına baş sağlığı diliyoruz. Acısını yaşayanlarımızı düşünerek, yapılan sosyal medya paylaşımlarında hassas davranılması gereğini hatırlatıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Enes Kara’nın babası: Kaldığı yer güzel insanların kaldığı yer

Ailesinden gördüğü baskıdan söz eden Kara’nın intiharının ardından gözler Kara’nın ailesin çevrildi. Enes Kara’nın babası Mehmet Kara, TELE1 Haber Müdürü Fırat Yeşilçınar’a konuştu. Yeşilçınar’ın aktardığına göre Baba Kara, şunları söyledi:

“Sürekli telefonla oynuyordu. İçine kapanık birisiydi. Fazla konuşmazdı. Çevresiyle falan da konuşmazdı. Videosunu izledim. Kaldığı yer güzel insanların kaldığı yer. Talebelerin kaldığı yer. Orada kalmasını tavsiye ettim. Devlet yurduna başvuru yapmadık. Durumumuz iyi. Manevi olarak ahiretine faydası olsun istedim. Ben 25 yıldır Risale-i Nur okuyorum. Bir zararını görmedim. Ben bu cemaatin 25 yıldır içindeyim. Kaldığı yerde hiçbir sorun yoktu. Sürekli arkadaşlarıyla iletişim halindeydik. Birkaç ay kalır sonra alışır dedim. Cenazeyi aldık şu an dönüyoruz Hatay’a. Biz kimseden şikâyetçi değiliz. Olaydan sonra durumunu daha iyi anladık.”

Baba Kara’nın oğlunun intiharıyla ilgili sözleri, kamuoyundan geniş tepki topladı.

Konu Meclis gündeminde

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Enes Kara’nın intiharını Meclis gündemine taşıdı. Bayır, Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu’nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Bayır, önergede şunları sordu:

Enes Kara’nın kaldığı yurt kaçak mıdır? Denetimi en son ne zaman yapılmıştır? Söz konusu yurtla ilgili, Bakanlığınıza daha önceden iletilen bir şikâyet var mıdır? Olayla ilgili soruşturma başlatılmış mıdır? Soruşturma sonucunu kamuoyu ile paylaşacak mısınız?”

Öte yandan Türkiye İşçi Partisi Sözcüsü, İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil de Meclis Genel Kurulu’nda dün yaptığı bir konuşmada Kara’nın intiharına değindi. Kadıgil, “AKP döneminde yaşananların en acı özeti” olarak değerlendirdiği Kara’nın intiharıyla ilgili “Enes’i katleden bu sistemde parmağı olan kim varsa bu cinayet gibi intiharın failidir. Yargılanacaksınız” dedi

Kılıçdaroğlu’nun ilk gün sessizliği tepki topladı

Dün yapılan CHP Meclis Grup Toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Enes Kara’nın intiharına ilişkin konuşmadı. Kılıçdaroğlu’nun bu konudaki sessizliği sosyal medya üzerinden yoğun tepki aldı. Tepkilerin ardından Twitter’dan yaptığı açıklamada konuya şu şekilde açıklık getirdi:

“Gençlerimizle ilgili canımızı yakan olgular söz konusu olunca, paylaşacağımız içeriklerde hepimiz sorumlu davranmak zorundayız. Bana kızanları anlıyorum ama etik sebeplerden dolayı paylaşım yapmayacağım. Zamanı gelince gereken yapılacaktır. Tepkileri anlıyor ve saygı duyuyorum.

Bu tarz haberleri paylaşmakla ilgili bilimsel makaleler söz konusudur. Olayın öfkeyi politik puana döndürme adına, bilimin uyarıların kulak asmamayı doğru bulmuyorum.”

Kılıçdaroğlu’nun bu paylaşımı da yoğun eleştirilere neden oldu. CHP lideri, bugün de Halk Tv’de gazeteci Fikret Bila’nın sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, Enes Kara’nın ölümü üzerine “Çok acı, çok üzücü, yürek parçalayan bir olayı hemen sıcağı sıcağına siyasete konu etmeyi etik bulmadım” dedi. Kemal Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Biz düşünce ve inanç özgürlüğüne saygılıyız. Gençler istedikleri gibi düşünme, istedikleri gibi inanma özgürlüğüne sahip olmalıdır. Ancak Enes’in anlattığı gibi gençlerimize düşünce ve veya inancın zorla dayatılmasına da sonuna kadar karşıyız. Gençlerimiz özgür ortamlarda, güven içinde arkadaşlarıyla konuşabilmeli, tartışabilmeli istediği düşünceyi, inancı dile getirebilmeli, yaşayabilmeli. Hiçbir baskıyla, müdahale ile karşılaşmamalı. Biz gençlerimize özgürlük vaat ediyoruz ve bunu sağlayacağız. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Gençler bu ülkenin geleceğidir. Onları özgürce yetiştirmek, istedikleri düşünceye, inanca, yaşam tarzına sahip olmalarını sağlamak, bilimsel eğimle donatmak bizim görevimizdir.”

Siyasilerden tepkiler

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin bugünkü Meclis Grup Toplantısında konuya ilişkin konuştu. Akşener, “Artık yeter, artık bu ölümlerin durması gerek. Gel iktidar muhalefet el ele verelim, bu ülkenin lügatından kadın ölümlerini, genç ölümlerini silelim. Ben ve partim açık yüreklilikle her türlü katkıyı vermeye hazırım yeter ki artık çocuklarımız ölmesin, yazıktır” diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi, HDP resmi web sitesinden Enes Kara’nın intiharına ilişkin açıklamada bulundu. Olayın gençlere yönelik sistematik şiddetin bir sonucu olduğunu vurgulayan HDP, “AKP, Enes’in katilidir” dedi. Öte yandan HDP Türkiye’de kayıt dışı veya kayıtlı olarak faaliyet yürüten cemaat yurtlarında yaşanan sorunların ve can kayıplarının araştırılması için komisyon kurulmasını talep etti.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan yaptığı haftalık değerlendirme toplantısında konuyla ilgili “Enes’in sözlerinden anlıyoruz ki; Enes ailesinden okulundan, kaldığı yurttan şikayetçi. Enes ülkesinden şikayetçi, ülkesinden. Bu ülke ona umut veremedi” dedi.

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz de konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada “Tıp öğrencisi Enes Kara göz göre göre ölüme sürüklenmiştir. Bu sosyal bir cinayettir” dedi. Devletin yurtlarındaki yetersizliğe dikkat çeken Akdeniz, öğrencilerin ve cemaat yurtlarına mecbur bırakıldığını, öğrencilerin istemediği halde tarikatlara mahkûm olduklarını belirtti.

Ayrıca çok sayıda milletvekili, sanatçı ve yazar da Kara’nın intiharıyla ilgili çeşitli paylaşımlar yaptı.

Eğitim-Sen:  

Eğitim-Sen Enes Kara’nın intiharı hakkında açıklama yaptı. Eğitim-Sen’den yapılan açıklamada “Adları taciz, tecavüz ve katliamlarla anılan cemaat yurtları, bu kez de bir gencin çaresizliğe mahkûm edilmesi ve adım adım hayattan koparılmasıyla karşımıza çıkmıştır” ifadelerini kullanıldı. Açıklamada “siyasal iktidara çağrımızdır” denilerek şu ifadelere yer verildi:

“Çocukların ve gençlerin etrafını çevreleyen hayat çoğuldur, renklidir, kamusaldır, hayat farklı olan kişi ve topluluklarla etkin karşılaşmalara açıktır. dindar ve kindar bir nesil yetiştirme arzunuzun yaşamda karşılığı yoktur. Ancak oluşturduğunuz kamusal ve toplumsal denetimden uzak yapılar, yaşamla bağları zayıflatılmış çocukların yaşamına mal olmaktadır. Geleceğe güvenle bakması gereken, özgüveni ve yaşam enerjisiyle de topluma umut olması beklenen gençlerimizin hayatlarının bu şekilde karartılması, siyasi iktidarın yıllardır izlediği toplum mühendisliğinin bir sonucu olarak görülmelidir.”

İçişleri Bakanı ve Vali hakkında suç duyurusu

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) de Enes Kara’nın intihara sürükleyen sürecin araştırılması için konuyu Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı’na taşıdı. HKP avukatları, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Elazığ Valisi Ömer Toraman, Nur Cemaati yurdunun sorumluları ve Yurtlardan sorumlu Vali Yardımcısı hakkında “Görevi Kötüye Kullanma”, “İntihara Yönlendirme” ve “Anayasa’nın 2. ve 24. Maddesine aykırılık” suçlarını işledikleri iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusuna ilişkin HKP avukatı Doğan Zafer Çıngı açıklamada bulundu.  Çıngı açıklamasında “Enes Kara’ya cemaat yurdunda zorla namaz kıldırıyorlar, gerici yapıların kitaplarını, risalelerini zorla istememesine rağmen okutuyorlar. İşte bu gencimiz daha fazla Orta çağcı gericilerin baskısına, zulmüne ona işkence etmesine dayanamayarak intihar etmek durumunda kalıyor. HKP olarak geçmişte de hem AKP’gillerin hem de onların el uzattığı tüm Orta çağcı gerici yapıların suçlarını yargıya bir sonuç çıkmasa dahi taşıdık ve kayıt altına aldık. Enes Kara’yı katledenlerin, bu cinayeti işleyenleri de yargıya götürüyoruz” ifadelerini kullandı.

AKP ve MHP Meclis Grup toplantılarında Kara yok, resmi açıklamalar kurmaylardan

Cumhur ittifakında yer alan AKP ve MHP’nin yaptığı grup toplantılarında Enes Kara’nın intiharını gündeme gelmedi. AKP grup toplantısında bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ekonomisiyle ilgili konuşurken, MHP’nin dün yaptığı grup toplantısında gündeminde HDP milletvekili Semra Güzel hakkında hazırlanan fezleke vardı.

Hükümet kanadından ilk resmi değerlendirme AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan’dan geldi. Özkan, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Enes Kara’nın Kredi ve Yurtlar Kurumu’na yurt başvurusu olmadığını hatırlatarak “Olayın yaşandığı yer Gençlik ve Spor Bakanlığı’na ait bir yurt değil, gençlerin hür iradeleriyle bir araya gelerek açtığı bir öğrenci evi. Bakanlığın denetlediği bir yurt değil, sadece bir apartman dairesi” dedi. Tarikat yurdu için ‘sadece bir apartman dairesi’ diyen Özkan Enes Kara’nın yaşadığı bunalımlar nedeniyle intihar ettiğini söyledi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik de dün sosyal medya hesabından, Enes Kara’nın intiharıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Çelik, Kara’nın hayatını kaybetmesinin derin üzüntüsünü yaşadıklarını kaydederek şunları paylaştı:

“Yüreğimiz yandı. Enes Kara kardeşimizin yakınlarının ve sevenlerinin acısını yürekten paylaşıyoruz. Gencecik bir insanın ölümü üzerinden kindar bir dille kavga, ideolojik hesaplaşma ve ayrışma üretenlerin yaptığı şey asla kabul edilemez ve ahlaki değildir. Her ölüm insanı kendi ruhuyla yüzleştirmelidir. Bu büyük imtihandır. Hayatını kaybedenin acısı bizi buna götürmelidir. Ölüm üzerinden bile ayrışma üretenler, ideolojik egolarının kavgasını bir kenara bırakmalıdır.”

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/31283
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Türkiye Enes Kara’nın intiharını konuşuyor

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat