5 Kasım 2023, Pazar - 21:19

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Türkiye gençliği: Özgürlük istiyor, yurtdışı hayali kuruyor, torpilden şikayetçi

Tarih: 19 Mayıs 2020

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 344

Türkiye’de gençlerin yüzde 68,3’ü kendileri için en önemli şeyin “düşüncelerini özgürce ifade etmek” olduğunu söylüyor. Gençlerin yüzde 62,5’i ise imkânı olsa yurtdışında yaşamak istiyor. İş bulmak için de “torpil” gerektiğini düşünüyor.

Gençlerin hayatı nasıl algıladığını ve neler düşündüğünü ortaya koyan görüşmeler sonucu hazırlanan bir rapor, parti desteğine göre tercih sonuçlarına dair ilginç veriler de sunuyor. Buna göre gençlerin yüzde 68,3’ü için en önemli şey “düşüncelerini özgürce ifade etmek” olurken yüzde 62,5’i ise imkânı olsa yurtdışında yaşamak istiyor. Gençlerin yüzde 70,3’ü de torpili olanın hak edenin önüne geçtiğini düşünüyor. Türkiye’de gençlerin yüzde 32’sinin ise ne eğitimle ne istihdamla herhangi bir ilişkisi bulunmuyor.

Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) Türkiye genelinde gerçekleştirdiği anket çalışmasında 15-25 yaş aralığındaki gençlerin kendi konumları ve gelecekleri ile ilgili değerlendirmeleri ve algılarını inceledi. Toplam 600 kişiyle gerçekleştirilen araştırma 12 ilde yaşayan gençlerle görüşülerek yapıldı.

Türkiye’de gençlik yurt dışı hayali kuruyor

Yapılan araştırmaya göre Türkiye’de gençlerin yüzde yüzde 62,5’i yurt dışında yaşama hayali kuruyor ve 10 bin dolar maaşla hayatının geri kalanını Suudi Arabistan’da geçirmek yerine 5 bin dolar maaşla İsviçre’de yaşamayı tercih ediyor.  Yurt dışında yaşamak isteyen gençlerin partilere göre dağılımında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) öne çıkıyor. CHP’ye oy veren gençlerin yüzde 74,4’ü yurt dışında yaşama hayali kurarken bu oran iktidar partisini olan Adalet ve Kalkınma Partisi’ni (AKP) destekleyen gençlerde yüzde 47,3, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)’ni destekleyen gençlerde yüzde 68,6, İyi Parti’yi destekleyen gençlerde yüzde 68,8 ve Halkların Demokratik Partisi’ni destekleyen gençlerde yüzde 63,6 olarak görüldü.

Araştırmaya katılan gençlere sorulan bir diğer soru ise 10 bin dolar maaş ile hayatınızın geri kalanını Suudi Arabistan’da mı yoksa 5 bin dolar maaş ile İsviçre’de mi geçirmek istersiniz oldu. Gençlerin yüzde 72,2’si İsviçre yanıtını verirken yüzde 27,8 Suudi Arabistan’da yaşamayı tercih edeceğini söyledi. İsviçre cevabı, tüm partiler için yüzde 60’ın üzerinde çıktı.

Hayatınız kalan kısmının tamamını 10 bin dolar maaş ile Kuzey Kore’de mi yoksa 5 bin dolar maaş ile İsviçre’de mi yaşamak istersiniz sorusuna gençlerin yüzde 64,3’ü yine İsviçre cevabını verdi. Bu karşılaştırmada da İsviçre yanıtı partilere göre en az yüzde 55 oldu.

Gençler konuşmak istiyor

Raporda “sizin için ne derece önemlidir” sorusuna yanıt verenler içinde “düşüncelerinizi özgürce ifade etmek” seçeneğine en yüksek notu verenlerin oranı yüzde 68,3 oldu. Araştırmada yer alan AKP, CHP, HDP ve İYİ Parti seçmeni olan gençlerin tümü için en önemli seçeneğin bu olduğu görüldü.

İş bulmak için ne yetenek ne de üniversite yeterli

Araştırmaya göre Türkiye’deki gençlerin yüzde 79,3’ü “arkası sağlam” bir kişinin yetenekli bir gencin önüne geçebileceğini düşünüyor. Bir gencin sadece yeteneğiyle başarılı olabileceğine dair olan inanç ise yüzde 20,7’de kalıyor.

Türkiye’deki gençler bir yandan iş bulmak için yeteneğin yeterli olmadığını söylerken bir yandan da üniversitelerin iş bulma konusunda yeterli donanım sağlamadığını düşünüyor. Araştırmaya katılan gençlerin %40,8’i Türkiye’de üniversitelerin iş bulmak için yeterli donanım sağladığına inanıyor.

Gençlerin yüzde 32’si ne eğitimde ne istihdamda

Katılımcıların yüzde 61,7’sini öğrenciler, yüzde 19’unu ise çalışanlar oluşturuyor. Bu kişilerin yüzde 10,7’si iş aradığını, yüzde 7,3’ü iş aramaktan vaz geçtiğini, yüzde 3,3’ü ise ev kadını olduğunu ifade etti. Gençlerin yüzde 32’sinin ise herhangi bir eğitim kurumu ile ilişkisi olmadığı gibi, herhangi bir istihdam ilişkisi de bulunmuyor. Katılımcıların yüzde 69,2’si ekonomik bağımsızlığını kazanamadığını ifade ederken ekonomik bağımlılığın en yüksek HDP’ye oy veren gençlerde olduğu görüldü.

Gençler sosyal medyada düşüncelerini özgürce ifade edemiyor

Türkiye’de gençlerin yüzde 25’inin sosyal medyada kendilerini özgürce ifade edemediğini düşünürken özellikle muhalefet partileri olan HDP, CHP ve İyi Parti seçmeni gençlerde bu oran daha yüksek. Araştırma, HDP’ye oy veren gençlerin yüzde 72,7’sinin, sosyal medyada düşüncelerini özgürce ifade edemediğini düşündüğünü gözler önüne serdi. Katılımcı gençler, yüzde 93,2 ile en çok Instagram’ı kullanırken yüzde 49,2 ile Twitter ikinci ve yüzde 47,3 ile Facebook üçüncü sırada yer aldı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/28389
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Türkiye gençliği: Özgürlük istiyor, yurtdışı hayali kuruyor, torpilden şikayetçi

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara Üniversitesi’nden 100’üncü yıl için fener alayı

Ankara Üniversitesi 100'üncü yıl fener alayı 29 Ekim akşamı saat 18.30’da başlayacak

Kapat