22 Temmuz 2023, Cumartesi - 18:40

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Türkiye’de uzaktan eğitim: 25 milyon öğrenci etkilendi, internete erişim oranları ise sorun yaratıyor

Tarih: 27 Mart 2020

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 827

Türkiye’de korana virüsü salgını sebebiyle yüz yüze eğitime ara verildi. Yaklaşık 25 milyon öğrencinin uzaktan eğitim alması planlansa da TÜİK verileri hanelerin yüzde 11,7’sinin internete erişiminin olmadığını, her öğrencinin ise bilgisayar veya akıllı telefona sahip olmadığını gösteriyor.

Türkiye’de yaklaşık 25 milyon öğrenci eğitimine uzaktan devam ediyor. TÜİK verilerine göre Türkiye’de hanelerin yüzde 11,7’sinin internete erişimi yok ve her öğrenci bilgisayar ve akıllı telefona sahip değil.

Hanelerin yüzde 11,7’sinin internet erişimi yok

Türkiye’de okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde toplam 18 milyon 108 bin öğrenci bulunuyor. Yükseköğretim Kurulu’nun açıkladığı verilere göre de üniversite düzeyinde 7 milyon 740 bin 502 öğrenci bulunuyor. Korona virüsü salgını nedeniyle geçilen uzaktan eğitimde ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite düzeyinde yaklaşık 25 milyon öğrenci, internet üzerinden eğitim alacak. TÜİK’in yayımladığı verilere göre Türkiye’de hanelerin yüzde 88,3’ünün evden internete erişim imkânına sahip. Hanelerin yüzde 11,7’sinde ise hala bir internet erişimi bulunmuyor. TÜİK’in yaptığı diğer bir araştırmaya göre hanelerin yüzde 98,7’sinde en az bir cep telefonu bulunuyor. Cep telefonundan sonra yüzde 37,9’luk sahiplik oranıyla dizüstü bilgisayarlar geliyor. Tablet bilgisayarı hanelerde bulunma oranı yüzde 26,7 iken masaüstü bilgisayarın bulunma oranı yüzde 17,6 oldu. Hanelerinde bilgisayar ve internet erişimi olmayan öğrencilerin uzaktan eğitim sürecinde ne kadar verim alacakları ise merak konusu.

Türkiye genelinde bu dönem üniversitelerde yüz yüze olmayacak

Covid-19 salgını nedeniyle yüz yüze eğitime ara veren bir diğer ülke de Türkiye oldu. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 12 Mart’ta yaptığı açıklamayla 16 Mart’tan itibaren ilkokul, ortaokul ve liselerin 1 hafta; üniversitelerin ise 3 hafta ara verildiğini duyurdu. MEB ve YÖK tarafından tüm eğitim düzeylerinde 23 Mart itibariyle uzaktan eğitime geçileceği duyuruldu. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, uzaktan eğitimin 123 üniversitede gerçekleşeceğini söyledi. Saraç, uzaktan eğitim kapasitesine sahip üniversitelerde dijital imkanlarla uzaktan öğretim süreci başlayacağını, bu kapasiteye sahip olmayan üniversiteler için de açık ders malzemeleri havuzu açılacağını belirtti. Vaka sayısı ve ölüm oranlarındaki artış sosyal izolasyon sürecinin devam etmesini zorunlu kıldı. MEB’in 25 Mart’ta yaptığı açıklamayla ilkokul, ortaokul ve liselerin eğitimi 30 Nisan’a ertelendi. YÖK Başkanı Saraç da 26 Mart’ta yaptığı açıklamayla üniversitelerin bahar dönemini uzaktan eğitimle tamamlayacağını söyleyerek “Bu sene, bahar döneminde üniversitelerde sadece uzaktan eğitim yapılacak” dedi. Uzaktan eğitimin mümkün olmadığı uygulamalı ders ve programlar ise yaz okulunda tamamlanacak.

Yaz okullarının bitiş tarihlerine göre önümüzdeki yılın öğretim takvimi belirlenecek

YÖK Başkanı Yekta Saraç, bahar dönemi ile ilgili 26 Mart’taki açıklamasında “Bahar döneminde yüz yüze eğitim yapılmayacaktır. Uygulamalı program ve dersler için bahar dönemi takvimini yaz aylarına taşımış oluyoruz. Türk yükseköğretiminin yaz okulu tecrübesi üniversitelerimiz için son derece değerli bir imkan sunmaktadır. Yaz okulunun bitiş tarihleri göz önünde tutularak önümüzdeki yıl eğitim öğretim takvimini belirleyeceğiz.” dedi. Başkan Saraç, ayrıca sınavlarla ilgili “uzaktan eğitim sürecinde vize sınavlarının üniversitelerin isteğine bağlı olarak online sınav olarak da yapılabileceğini” açıkladı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/27663
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Türkiye’de uzaktan eğitim: 25 milyon öğrenci etkilendi, internete erişim oranları ise sorun yaratıyor

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat