3 Mayıs 2024, Cuma - 19:02

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Twitter’ın Politwoops’u engellemesine tepki

Tarih: 04 Eylül 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 38

Twitter, siyasilerin sildikleri tweetlerini yayınlayan “Politwoops” adlı aracın arayüze erişimini engelledi. Bu karara, Türkiye ve dünyadaki sivil toplum örgütlerinden (STÖ) tepki geldi.

Twitter’da siyasiler tarafından atılan, sonradan silinen tweetleri yayınlayan bir araç olan Politwoops, Hollanda’dan Açık Devlet Vakfı (Open State Foundation), Amerika’dan Günışığı Vakfı (Sunlight Foundation) ve 32 ülkeden bireylerin ve örgütlerin yardımlarıyla 2010 yıllında hizmete sunuldu. Türkiye’nin de dâhil olduğu 30 ülkede çalışan, siyasetçileri izleyen, tweetlerinin kaydını tutan ve bunları yayınlayan Politwoops hizmeti; medya tarafından izleniyor, politik yolsuzluk ve aldatmacaların ifşası için kullanılıyordu.

Twitter, keyfi bir biçimde, Mayıs 2015’te Amerika’daki Günışığı Vakfı’nın API’ye (Application Programming Interface-Uygulama Programlama Arayüzü) erişimini engelledi. Ağustos’un 21’ine gelindiğinde Açık Devlet Vakfı’nın da API’ye erişimi kaldırıldı. Bunun üzerine Türkiye ve Dünya’daki 16 STÖ ortak bir açıklaması yayınladı.

“Karar, şeffaflık ilkelerini baltalamaktadır”

Yapılan açıklamaya Twitter’ın, “Hiçbir kullanıcı bunu (Tweet silme) bir diğerinden fazla hak edemez. Aslında Tweet silmek, kendini ifade etme biçimlerinden biridir” şeklindeki API’ye erişimi engelleme gerekçesi eleştirilerek başlandı. Halkın, kamu görevlilerinin açıklamalarına büyük bir merakının olduğunu belirten örgütler, Politwoops’un yaptığı işlevin bu anlamda kamu yararına olduğunu vurguladı. Kamu görevlisinin Twitter’ı politik görüşünü yaymak için kullanmasının, ifadelerinin incelenmesine davet ettiğini söyleyen oluşumlar, gazeteci ve sivil toplum örgütlerinin Politwoops’u kullanarak, bu kişilerin temsil ettikleri kitleleri anlamaya çalıştıklarını ifade etti. STÖ’ler, yurttaşların ifade özgürlüğü ve bilgiye erişim haklarının, politikacının geriye dönük düzenlemelerine göre ağır bastığını belirtti.

Açıklamalarının devamında, Politwoops’un gönüllülük esasıyla çalıştığını söyleyen oluşumlar, “Twitter’ın gerçekleştirdiği bu eylem, keyfi olmakla birlikte, şeffaflık ilkelerini baltalamaktadır ki bu ilkeler Politwoops’un yüzleşmeye yönelik geliştirilmesini sağlamıştır” dedi. Açıklamalarını Twitter’a önerileriyle bitiren Örgütler, son olarak Twitter’ı “Unutulmamalıdır ki haklı olanın, yasal olana ağır basması gereken zamanlar olmuştur” diyerek uyardı.

Twitter’a öneriler

Sivil Toplum Örgütleri Twitter’a önerilerini şöyle sıraladı;

  • Dünyanın her yerinde, her ülkede, en kısa sürede Politwoops aracının Twitter API’sine erişiminin sağlanması
  • Geleceğe dönük API politikalarının geliştirilmesi için paydaşları bir araya getirmek veya sivil toplum örgütlerinin şeffaflık ve sorumluluğa olan ilgisinin teşvikinde etkililiğini sağlayan yapıcı çözümler üretmek.
  • “Twitter Geliştirici Sözleşmesi ve İlkeleri”nde kamu yararı için paylaşılan bilgilerde ayrıcalık gözetme (şeffaflık ve gazetecilik gibi amaçlar için)
  • İnsan haklarını etkileyen kararlarla ilgili olarak, sivil toplum örgütleri, yatırımcılar, akademisyenler ve şirketler arasında gerçekleşecek çok paydaşlı toplandılar düzenlenmesi

 

İmzalayanlar

Access

Alternatif Bilişim (Türkiye)

Art 34-bis (İtalya)

Asociacion por los Derechos Civiles (Arjantin)

Derechos Digitales (Latin Amerika)

Electronic Frontier Foundation

Human Rights Watch

Jinbonet (Kore)

OpenMedia International (Kanada)

Open State Foundation

Paradigm Initiative (Nijerya)

Korsan Parti (Türkiye)

Sunlight Foundation

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/7988
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Twitter’ın Politwoops’u engellemesine tepki

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar” Konferansının ilk günü tamamlandı

Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği Medya Konferansı bugün başladı. Gazeteciler, akademisyenler ve hukukçular “gazeteciliğin dönüşümünü” tartışıyor.

Kapat