2 Ağustos 2023, Çarşamba - 00:09

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali başladı

Tarih: 07 Mayıs 2016

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 127

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneğince düzenlenen 19. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali başladı. Tören öncesi Selda Alkor GÖRÜNÜM’e konuştu.

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneğince düzenlenen 19. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali açılış töreniyle dün başladı. Ankara Devlet Opera ve Balesi binasında düzenlenen, yönetmen ve oyuncuların yanı sıra sinemaseverlerin de katıldığı tören öncesinde sinema ve dizi oyuncusu Selda Alkor GÖRÜNÜM’e değerlendirmelerde bulundu.

Fotoğraflar: Alican Özer ve Emre Bilen

Fotoğraflar: Alican Özer ve Emre Bilen

Alkor: “Sevgiyi yaşatıp yayabilirsek, ne kadın cinayetleri ne tecavüzler olur”

Bu sene festival tarafından onur ödülüne layık görünene Selda Alkor, “Kadınlarla ilgili bir festivalde olmak, ödül almak benim için çok önemli” dedi. Usta oyuncu bu festival için en uygun oyunculardan biri olduğunu düşündüğünü belirtti ve kadınların güç kazanması için yapılan dizilerde yer aldığını söyledi.

Kadın cinayetlerinin yıllardır var olduğuna ama son yıllarda artan bir durum olduğuna değinene Alkor, ” Kadına kuvvet göstermekle, öldürmekle ne elde edilebilir bilemiyorum.  Sevgiyi yaşatıp yayabilirsek, ne kadın cinayetleri ne tecavüzler olur ne de son zamanlarda daha çok gördüğümüz iç acıtan haberlerle karşılarız” dedi.

_DSC9068

Yavuz: “Uçan Süpürge sansür konusunda sinemacılardan yana oldu”

Sunuculuklarını Şenay Gürler ve Yetkin Dikinciler’in yaptığı törende Bilge Olgaç Başarı Ödülü’nü yönetmen Bingöl Elmas, görüntü yönetmeni Meryem Yavuz ve seslendirme sanatçısı Tülay Bursa paylaştı. Meryem Yavuz, “Set arkasında çalışan kadınların mücadelelerini ve kazanımlarını her yıl görünür kıldığınız için çok teşekkür ediyorum” dedi. Uçan Süpürge’yle yollarının çocuk gelinler projesiyle kesiştiğini dile getiren Tülay Bursa, “Herkesin sorun olmaktan çıktığını düşündüğü bir anda Uçan Süpürge çok kararlı biçimde yıllarca uğraştı ve biz yeniden toplumu hasta eden bu meseleyi konuşur hale geldik” dedi.

Sinemacıların son dönemde sansürle baş etmeye çalıştığını dile getiren Yavuz, “Uçan Süpürge sansür konusunda sinemacılardan yana oldu ve festivalde, sansüre karşı çıktı. Bu ödülü; şehirlerimizin bombalandığı, hayatlarımızın darmadağın edildiği, barış diyenlerin hapislere atıldığı, direnmenin daha değerli olduğu bu zaman diliminde ülkenin her parçasında insanca bir yaşam kurmak isteyen insanlar için alıyorum” ifadelerini kullandı.

Tülay Bursa, ödülünü Nimet Atasoy’dan aldı

Bilge Olgaç başarı ödülünü Tülay Bursa’ya veren Nimet Atasoy, “Geçse de yolumuz bozkırlardan denizler çıkar sokaklara diyorum. Bugün Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan’ın idam edilmesinin 44. yılı, o güzel adamları asla unutmayacağız” ifadelerini kullandı.

Tema ödülü Lisa Çalan’ın oldu

Festivalin bu seneki tema ödülünün sahibi Diyarbakır patlamasında iki bacağını kaybeden genç yönetmen Lisa Çalan oldu.

Almanya’da gördüğü tedavi nedeniyle törene katılamayan Çalan, görüntülü mesajla festival komitesine teşekkür etti. Kendini yaşatan şeyin umut ve inanç, en çok da yeniden film çekme umudu olduğu dile getiren Lisa Çalan, “Ödülü Diyarbakır, Ankara, Suruç Patlamasında hayatını kaybedenler ve o tramvayı görüp yaşayanlar için alıyorum” dedi.

_DSC9169

Onur Ödülü Selda Alkor’a verildi

Uçan Süpürge Onur Ödülünün bu yılki sahibi Selda Alkor oldu. Elli yıl sonra halen heyecanlı olduğunu dile getiren Alkor, “Bu heykel sadece bu gecenin bir anısı değil elli senelik sinema hayatımın ödülü. Eskiden en iyi kadın oyuncu ödülü alıyorduk artık onur ödülü alıyoruz. Bu ödülü bütün yaptıklarımız için alıyoruz” diye konuştu. Kadın hareketine 1985 yılında “Kartallar Yüksek Uçar” dizisinde başladığını dile getiren Alkor, “Sevgi neydi? Hatırlayanınız var mı? Son zamanlarda nereye baksak bir sevgisizlikle karşılaşıyoruz. Sevgi hayattı, sevgi yaşamdı, sevgi her şeydi. O zaman bize yapılan her şeye rağmen sevgimizi yaymaya devam edelim, tüm sevgiyi yaşatanlar için” dedi.

Törende Elvan Eker tiyatro performansı sergiledi, Şirincan Çakıroğlu stand-up gösterisi yaptı. The Company Müzikal Topluluğu’nun konseriyle son bulan törende, sanatseverler Melis Danışment’in müzik dinletisini de dinleme fırsatı buldu.

Bu yılki teması “Sevgi Neydi?” olan festivalde Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Goethe Institut-Ankara’daki gösterimler ücretsiz izlenebilecek. Sinemaseverler Kızılırmak Sineması’ndaki gösterimlerin tümünü 5 TL’ye izleyebilecek. Festival 12 Mayısta sona erecek.

Festival programına buradan ulaşabilirsiniz.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/11263
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali başladı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ziraat mühendisiyken “ekolojik bakkal” açtı, yerli üreticiye destek veriyor

Ziraat Mühendisi Melike Başak Yağmur, Ekolojik Bakkal’da organik ürün satışının yanı sıra kendi üretimi yemekler de yapıyor. Yağmur, organik ürün tüketiminin doğanın ve Dünya’nın korunması için oldukça önemli olduğunu vurguluyor.

Kapat