20 Nisan 2024, Cumartesi - 03:43

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Uğur Mumcu katledilişinin 31’inci yılında anıldı

Tarih: 24 Ocak 2024

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 38

Evinin önünde uğradığı bombalı suikast sonucu 31 yıl önce katledilen gazeteci yazar Uğur Mumcu, okurları ve sevenleri tarafından bir kez daha anıldı.

Haber ve fotoğraflar: Ezgi Gözoğlu, Beyza Kalkan, Yaren Şeker, Ramazan Oralı, Zeynep Sevindik, Zeynep Ceren Özen.

Uğur Mumcu’nun ölümünün 31’inci yılında anma törenleri Yenimahalle’de bulunan ve ismini taşıyan parkta başladı. Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Yenimahalle Belediyesi, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri, 31 yıl önce arabasına bomba konularak öldürülen gazeteci yazar Uğur Mumcu’yu andı. Mumcu için düzenlenen ilk anma programı saat 10.00’da Batıkent Metro İstasyonu önünde başladı. Yakalarında Uğur Mumcu fotoğrafları bulunan yurttaşlar “Vurulduk Ey Halkım Unutma Bizi” yazan pankart taşıyarak Uğur Mumcu Parkı’na geldi.

Burada saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan anmada Uğur Mumcu Mahallesi Muhtarı Cennet Mumcu, Uğur Mumcu’nun ölümünün üzerinden 31 yıl geçmesine rağmen gazetecilik anlayışıyla bugünki nesillere ilham olmaya devam ettiğini belirtti. Uğur Mumcu’nun genç meslektaşları eliyle hala konuşmaya devam ettiğini belirten muhtar Mumcu, “Sosyal yardımlara muhtaç bırakılmış bu kadim halkın doğruları eğip bükmeden tarafsızlık etiğiyle mesleğini sürdürebilen gazetecilere ihtiyacı var. Ancak bu gazeteciler sayesinde doğrulara ulaşabiliriz” dedi.

Uğur Mumcu Mahallesi

Muhtar Cennet Mumcu’nun ardından Yenimahalle Belediye Başkan Vekili Mehmet Kartal da bir konuşma yaptı. Kartal, “Bugün bir büyük kalemin, bir büyük aydının, bir büyük düşünürün ölüm yıl dönümünde aradan 31 yıl geçmiş olmasana karşın hala yaşayan bir büyük kişinin huzurunda bulunuyoruz. Uğur Mumcu 1993’de kanlı sokakta o arabasına yerleştirilen C4 patlayıcı ile belki aramızdan alındı ama fikirleri hala yaşıyor bugün de uğur mumcu bizi aydınlatmaya devam ediyor” diye konuştu. Kartal, yan yana olmaktan, bir olmaktan bahsederek şunları söyledi:

“Kardeşlik hukukumuza sahip çıkacağız ve Uğur Mumcu’nun gösterdiği ışıklı yoldan yürüyeceğiz. Bugün ne yapmalı sorusunun cevabı: Uğur Mumcu olmalı, Mustafa Kemal olmalı, antiemperyalist olmalı, tam bağımsızlıkçı olmalı. Tam bağımsız ve gerçekten demokratik Türkiye’yi kurmak için gecemizi gündüzümüze katmalı. Bulunduğumuz her mevzide mücadele etmeliyiz. Mevzilere sahip çıkmak zorundayız.”

Mehmet Kartal

CHP lideri Özel ve ABB Başkanı Yavaş da evinin önündeydi

Katledilişinin 31’inci yılında, yakınları ve sevenleri karanfil ve mumlar eşliğinde Mumcu’nun evinin önündeydi. Uğur Mumcu Sokaktaki etkinlik sanatçı Cem Erdost İleri’nin seslendirdiği türkülerle başladı. Dinletinin ardından suikastın gerçekleştirildiği yerde bulunan “Faili Meçhuller Anıtı” bu yıl da karanfillerle bezendi.

Evinin önündeki anıta Cumhuriyet gazetesi, karanfiller ve mumlar bırakıldı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen de Uğur Mumcu’nun eşi Güldal Mumcu, kızı Özge Mumcu, oğlu Özgür Mumcu ile birlikte anıta karanfil bıraktı.

Mumcu ailesi, Özgür Özel, Mansur Yavaş ve Alper Taşdelen anıta karanfil bıraktı.

Törenin ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Özgür Özel, 31 yıl önce bu sokakta patlayan bombanın cumhuriyeti cumhuriyet yapan değerlere saldırdığını, Mumcu’nun cumhuriyet değerlerinin en cesur savunucusu olduğunu ülke sınırlarındaki her yere kendi direncini, mücadele azmini ve aydınlanma ışığını taşıdığını ifade etti.

Törene CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka ve çok sayıda CHP milletvekilinin yanı sıra CHP Etimesgut Belediye Başkan Adayı Erdal Beşikçioğlu da katıldı.

Mezarı başında da anıldı

Araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu ölümünün 31’inci yılında yakınları, sevenleri ve okurları tarafından Cebeci Asri Mezarlığında gömütü başında da anıldı.

Mumcu’nun eşi Güldal Mumcu ve çocukları Özgür Mumcu ve Özge Mumcu Aybars’ın yanı sıra çok sayıda yurttaş ve Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (um:ag) temsilcileri de anmaya katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan törende Mumcu’nun mezarına karanfiller bırakılıp mumlar yakıldı. Mezar başında CHP Ankara İl Başkanlığı ve um:ag çelenkleri vardı. Okurları Mumcu’nun mezarına, öldürüldüğü esnada çalıştığı ve kendisiyle özdeşleşen Cumhuriyet gazetesinin bugünkü sayısını da bıraktı.

 

Gazetecilik örgütlerinden Mumcu anması

Gazetecilik meslek örgütleri sosyal medya paylaşımlarında Mumcu’yu andı:

Siyasi partilerin Uğur Mumcu paylaşımları:

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/37103
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Uğur Mumcu katledilişinin 31’inci yılında anıldı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kadına şiddet davasında karar: 14 yıl 2 ay hapis cezası

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencisi ve okulun Ülkü Ocakları sorumlusu Necip Mert Yalçın, ayrıldığı kadın E.M’yi beş yerinden bıçaklayarak ağır bir şekilde yaraladığı ve nitelikli kasten öldürmeye teşebbüs suçundan yargılandığı davada 14 yıl 2 ay hapis cezası aldı.

Kapat