24 Temmuz 2023, Pazartesi - 15:04

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Uğur Mumcu ölümünün 25’inci yılında anıldı

Tarih: 24 Ocak 2018

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 180

Gazeteci yazar Uğur Mumcu, ölümünün 25’inci yıl dönümünde anıldı. Hayatını kaybettiği sokaktaki anmanın ardından Uğur Mumcu Parkı ve anıtının açılışı yapıldı.

Evinin önünde, arabasına konulan bombanın patlaması sonucu hayatını kaybeden araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu ölümünün 25’inci yıl dönümünde anıldı. İlk olarak Uğur Mumcu Sokak’taki anma törenine gelenler, Mumcu’nun saldırıya uğradığı yere karanfiller bırakıp, mum yaktılar.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, anma öncesi Uğur Mumcu’nun evini ziyaret ederek Mumcu ailesiyle görüştü. Ardından Uğur Mumcu’nun eşi Güldal Mumcu, çocukları Özgür Mumcu ve Özge Mumcu Aybars, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte Mumcu’nun evinin karşısında bulunan Faili Meçhuller Anıtı’na karanfiller ve yaktıkları mumları bıraktı.

Anmada sanatçı Selda Bağcan “Uğurlar Olsun” ve “Yiğidim Aslanım Burada Yatıyor” şarkılarını söyledi. Selda Bağcan’ın konseri Facebook üzerinden de canlı olarak yayınladı. Bağcan, “Keşke yaşasaydı da bu şarkıları söylemeseydik” dedi.

Fotoğraf: İlke Ölmez

Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (um:ag), Çankaya Belediyesi ve Yenimahalle Belediyesi’nin birlikte düzenlediği anmada, Türkiye Gazeteciler Sendikası Ankara Şubesi de, “Cesaret ruhumuzda var” yazılı pankart taşıdı.

Saygı duruşunun ardından Mumcu, um:ag tarafından şu sözlerle anıldı: “Uğur Mumcu’yu öldüren zihniyet korundu ve kollandı. O, onun düşüncelerini, antiemperyalist duruşunu, yurt sevgisini sahiplenen milyonlarca yürekle yeniden doğdu. Bugün onun söylediklerinin ne kadar doğru, tespitlerinin ne kadar yerinde olduğunu izleyerek görüyoruz. Sanki bugünü görmüşçesine yazdıklarını okuyoruz. Onu öldürenler, öldürülmesine göz yumanlar, katliamını seyredenler bilmelidirler, ‘ne kırlarda direnen çiçekler ne kentlerde devleşen öfkeler henüz elveda demediler.’”

Fotoğraf: İlke Ölmez

Mumcu’nun evinin önündeki anmanın ardından Mumcu’nun Cebeci Asri Mezarlığı’nda bulunan mezarına ziyaret gerçekleştirildi.

Uğur Mumcu Parkı ve anıtı açıldı

Mumcu’nun 25’inci yıl anma programı Çankaya Belediyesi tarafından adı değiştirilerek Uğur Mumcu Parkı yapılan eski Çankaya Parkı’nın ve Uğur Mumcu anısına yapılan anıtın açılışıyla devam etti. Açılışta Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, CHP Çankaya İlçe Başkanı Devrim Bora Özüdoğru, Uğur Mumcu’nun Eşi ve aynı zamanda TBMM eski Başkanvekili Güldal Mumcu, Cumhuriyet gazetesi yazarı ve aynı zamanda Mumcu’nun oğlu Özgür Mumcu ve kızı Özge Mumcu Aybars yer aldı.

Fotoğraf: Cengiz Mert Aksekili

Taşdelen: “25 yıl geçmiş olmasına rağmen unutmadık unutmayacağız”

Açılış konuşmalarının ilkini yapmak üzere kürsüye gelen Taşdelen, “Bu ülkede Atatürkçü olmak zordur, antiemperyalist olmak zordur, her koşulda Atatürk devrimlerini savunmak, tam bağımsız Türkiye’yi savunmak zordur, yolsuzluğa karşı hakkı savunmak, sömürüye karşı halkı savunmak zordur” diyerek Mumcu’nun bunlarla mücadele ettiğini belirtti.

“Mumcu, yolsuzlukla, hırsızlıkla, mafyayla ve bölücülükle, hainlikle ve kirlenmiş siyasetle tek başına mücadele etti ama hiçbir zaman yılmadı. Hiçbir zaman teslim olmadı ve hiçbir zaman kalemini halkı için kullanmaktan çekinmedi” ifadelerini kullanan Taşdelen Mumcu’nun Hasan Tahsinlerden, Sabahattin Alilerden, Abdi İpekçilerden ve İlhan Selçuklardan gelen bir akımın temsilcisi olduğuna değindi.

Taşdelen şöyle devam etti:

“Mumcu, halkı ve ülkesi için mücadele etmiş bir gazeteci ve aydın damarının en büyük kahramanlarındandı. Uğur Mumcu bizim için sadece gazeteci ve aydın anlamında değil, ideolojimizin oluşmasında da, felsefemizin, hayata bakışımızın oluşmasında da emeği olan çok büyük bir Cumhuriyet aydınıydı. Katledilişinin üzerinden 25 yıl geçmiş olmasına rağmen Uğur Mumcu’yu unutmadık unutmayacağız.”

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen

Bingöl: “Gençken her gün Uğur Mumcu’nun yazılarıyla güne başlardım”

Taşdelen’in ardından kürsüye gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, “Bugün, Mumcu’nun alçakça katledildiği sokakta hafızamı tazelemeye çalıştım. Gençlik yıllarıma döndüm, gençken her gün Uğur Mumcu’nun yazılarıyla güne başlardım” diyerek kendisinin görüşlerinin şekillenmesinde Uğur Mumcu’nun çok katkısı olduğunu belirtti.

“Eğer Uğur Mumcu yaşasaydı, Türkiye ve dünya gündemini meşgul eden birçok konuda o araştırmacı kimliğiyle gün ışığına çıkmamış birçok konuyu onun sayesinde öğrenecektik. Toplum bu karanlıkta kalan bir takım sorunları Uğur Mumcu eliyle okuyacak ve yaşayacaktı” diyerek sonraki kuşaklarında Mumcu’yu mutlaka anacaklarını ve onun aydınlattığı yolda yürüyeceklerini söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl

Özge Mumcu: “Uğur Mumcu Parkı olması benim için çok özel”

Parka çok yakın bir mahallede oturduğunu belirten Özge Mumcu Aybars, “Oğlum Uğur Deniz’i sık sık bu parka getiriyorum, parkın adının Uğur Mumcu Parkı olması benim için çok önemli ve özel” dedi. Konuşmasın, babasının kendi doğduğu yıl olan 1981’de yazdığı “Kır Çiçekleri” isimli yazısını okuyarak devam eden Özge Mumcu, “Laik ve özgürlükçü bir demokrasiyle karşı karşıya olacağımız günlerde beraber olalım” diyerek sözlerine son verdi.

Özge Mumcu Aybars

Konuşmaların ardından Uğur Mumcu anısına yapılan anıtın modeli eşi Güldal Mumcu’ya takdim edildi ve anıtın açılışı yapıldı.

Fotoğraflar: Cengiz Mert Aksekili

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/16900
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Uğur Mumcu ölümünün 25’inci yılında anıldı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat