17 Temmuz 2023, Pazartesi - 14:41

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Uğurluoğlu: “Hiç görülmemiş jetonların ortaya çıkma olasılığı var”

Tarih: 20 Şubat 2018

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 378

Hacettepe Üniversitesi’nde yapılan Doç. Dr. Özgür Uğurluoğlu’nun “Jeton Koleksiyonculuğu” başlıklı sunumunda jeton koleksiyonculuğu ve jetonun tarihçesi konuşuldu.

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Sağlık Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Özgür Uğurluoğlu, jeton koleksiyonculuğu ve tarihçesi üzerine “Jeton Koleksiyonculuğu” başlıklı bir sunum yaptı. HÜ Sıhhiye Yerleşkesi’nde bugün saat 18.30’da yapılan etkinliğin ardından, Uğurluoğlu’nun koleksiyonundan oluşan sergi açıldı.

Beş senedir jeton koleksiyonu yaptığını belirterek sunumuna başlayan Uğurluoğlu, “Her para koleksiyonerinin eline mutlaka jeton geçer” diyerek bir süre para koleksiyonculuğu yaptığını ancak jeton koleksiyonculuğunda olduğu kadar tutkulu olmadığını söyledi. Jeton koleksiyonculuğunun derin bir koleksiyonerlik alanı olduğunu belirten Uğurluoğlu, “Çoğu paranın aslında bir hikayesi yok” diyerek jeton koleksiyonerliğinin paradan farklı olarak araştırmaya, incelemeye açık bir alan olduğunu ifade etti. “Hiç görülmemiş yeni jetonların ortaya çıkma olasılığı var” diyen Uğurluoğlu, son beş yıllık çalışmalarının sonucunda 100’ün üzerinde hiç görülmemiş jetonu ortaya çıkardığını belirtti. Uğurluoğlu, jetonun para kadar geniş bir literatüre sahip olmadığını, alanın, çalışmaların artmasıyla kabul görmeye başladığını ifade etti. Jetonun köklü bir geçmişi olduğunu söyleyen Uğurluoğlu, Türkiye’de jeton  kullanımının Osmanlı’ya kadar uzandığını anlattı. “Her jeton koleksiyonerin kendi jeton tanımının olduğuna inanıyorum” diyen Uğurluoğlu, jeton tanımlarındaki farklılıklardan bahsetti.

Uğurluoğlu: “Buzdağının görünen yüzü”

Jeton materyallerindeki farklılıkların, jeton tanımlamalarında etkili olduğunu söyleyen Uğurluoğlu, kendi jeton tanımını paylaştı. Uğurluoğlu, jetonun; marka, fiş ve para benzeri olup da para olmayan şeyler anlamına gelen “exonumia” şeklinde çeşitli adlandırmalara sahip olduğunu ifade etti. Uğurluoğlu ayrıca, jetonların tarihçesine ilgili bilgiler vererek jetonların kullanım alanlarından bahsetti. Jetonların üzerindeki sembollerin, basıldıkları dönemin siyasi, ekonomik alanıyla ilgili bilgi verdiğine değinen Uğurluoğlu, koleksiyonundaki bazı jetonların kişisel hayatındaki yerini anlattı. Uğurluoğlu, “Buraya koyduklarım aslında buzdağının görünen yüzü” diyerek binlerce farklı jetonun olduğuna dikkat çekti. Bulduğu jetonların tarihçesini araştırırken dönemin şark ticaret kayıtlarına kadar birçok farklı alandan yararlandığını ifade eden Uğurluoğlu ayrıca, Paypal’in kapatılmasıyla Ebay üzerinden alışveriş yapamamanın koleksiyon için yeni parçalara ulaşmayı zorlaştırdığını söyledi.

Sunumun ardından Uğurluoğlu’nun koleksiyonundaki parçalardan oluşan Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemine ait jetonlar ve bunlarla bağlantılı fotoğraf, fotokart, tarihi belgelerden oluşan sergi açıldı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/17127
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Uğurluoğlu: “Hiç görülmemiş jetonların ortaya çıkma olasılığı var”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat