Uzaktan üniversiteliler: Neden kamera açmıyorlar, dersi dinliyorlar mı, verimli buluyorlar mı, okul açılırsa gelirler mi?
Üniversitelerde uzaktan eğitim devam ederken derslerde mikrofon, kamera genelde açılmıyor. Kimi özel hayatına müdahale olarak algılıyor kiminin yeterli donanımda bilgisayarı yok. Ders sırasında kuş kafesi temizleyen de var mesajlarına bakan da. Yüz yüze eğitime geçilirse okula geleceklerin sayısı ise düşük görünüyor.
Koronavirüs pandemisi nedeniyle üniversiteler bu dönem de uzaktan eğitim kararı aldı. Derslerin internet üzerinden yapılmaya başlamasıyla teknolojik yoksunluktan alt yapı yetersizliğine, derslerin verimliliğinden öğrenci katılımına kadar pek çok konu tekrar gündemde. Öğrencilerin çoğu uzaktan eğitimi verimsiz bulurken derslerde mikrofon ve kamera açılma oranı da çok düşük. GÖRÜNÜM, 6 şehirdeki 9 farklı üniversiteden 11 öğrenciye uzaktan eğitim deneyimini sordu.
Derslerde kamerayı ve mikrofonu açıyor musunuz, açmıyorsanız sebebi nedir?
Ankara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü 3. sınıf öğrencisi: Kamera açmayı tercih etmiyorum, sonuçta ev halindeyiz. Her zaman okula gider gibi hazırlanıp kameranın karşısına geçemiyorum. Mikrofon açmak yerine de yazmayı tercih ediyorum.
ODTÜ Siyaset Bilimi Bölümü 4. sınıf öğrencisi: Hocanın özel isteği yoksa sadece söz aldığımda kamerayı açmayı tercih ediyorum. Çünkü bilgisayarım çok eski ve kamerası doğru düzgün çalışmıyor. İnternet altyapısı kötü olduğu için herkes kamerayı açtığında donma ya da bağlantı kopması oluyor.
Ankara Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü 4. sınıf öğrencisi Yüz yüze eğitimdeymişçesine hissetmek için derslerde kameramı ve mikrofonumu açıyorum. Bunun dersin öğretim görevlisine de iyi geldiğini düşünüyorum.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü 3. sınıf öğrencisi: Ders esnasında kameramı ve mikrofonumu çoğunlukla açmıyorum. Öncelikle başörtüsü takan bir öğrenciyim. Bu nedenle bunun öncesinde hazırlık yapmam gerekiyor. Açıkçası bu hazırla uğraşmak istemiyorum. Açmama nedenlerimden birincisi bu ikincisi de kalabalık bir ailedeyim. Her an odaya kim gelecek kim gelmeyecek belli olmuyor.
Pamukkale Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü 4. sınıf öğrencisi: Kamera ve mikrofon bütün derslerde hocalar tarafından açılması isteniyor. Hatta ben sessiz sessiz köşemde ders dinlerken ‘sen derse katılmadın hadi kameranı aç bir nur yüzünü görelim’ diyor hocalar. Ben açmak istemiyorum. Çünkü kalabalık bir ailede yaşıyorum ve her an her şey olabilir, duyulabilir.
Ankara Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü, 4. sınıf öğrencisi: Kimse özel alanını göstermek istemiyor ve rahat rahat takılmak varken neden kamera açıp düzgün durmaya çalışıyım?
Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rus Dili ve Edebiyatı, 2. sınıf öğrencisi: Kamera ve mikrofonda herhangi bir problem yaşamıyorum. Hocaların talebi doğrultusunda aktif ediyorum.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 1. sınıf öğrencisi: Kamera açmıyorum. Nasıl olsa beni görmüyorlar düşüncesi ile saçımı dahi taramadan geçiyorum ekranın başına. Bir de kimse açmadığı için tek olmak istemiyorum. Konuştuğum zamanlarda ya da hocamız rica ettiğinde açıyorum.
Işık Üniversitesi Maslak Odyometri Bölümü 2. sınıf öğrencisi: Kameramı açarken kendimi iyi hissetmiyorum çünkü özel alanıma müdahale edilmiş gibi hissediyorum. Mikrofonumu ise gerekli olunca kullanıyorum.
18 Mart Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, 1. sınıf öğrencisi: Birincisi sınıf olduğum için tanımadığım birçok hoca ve insan var bu nedenle kameramı açıp yüzümü göstermeye utanıyor ve çekiniyorum.
Başkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, 3. sınıf öğrencisi: Kamerayı hocalar gerekli görmedikçe açmıyorum. Sanırım kamerada kendimi gördüğümde diğer insanlara karşı çekiniyorum.
Uzaktan eğitimde dersleri verimli buluyor musun?
Ankara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü 3. sınıf öğrencisi: Aslında derslerin içeriği çok güzel ancak normalde iki saat olan dersleri daha az vakitte tamamlıyoruz. Uzaktan eğitimde verim almak söz konusu değil. Sürekli ekrana bakmak çok sıkıyor.
ODTÜ Siyaset Bilimi Bölümü 4. sınıf öğrencisi: Dersleri bu dönem daha verimli buluyorum, çünkü geçen dönem asenkrondu. Yüz yüze eğitimin yerini tutmasa da çok kötü geçmiyor.
Ankara Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü 4. sınıf öğrencisi: Online derslerin verimsiz olduğunu düşünüyorum. Derse odaklanabilmek ve anlatılanları anlayabilmek her zamankinden daha güç oluyor.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü 3. sınıf öğrencisi: Verimli buluyorum. Hocalarında izni dahilinde dersi derste dinlerken çoğunlukla kayıt alıyorum.
Pamukkale Üniversitesi, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü dördüncü sınıf öğrencisi: Teorik dersler kesinlikle verimli. Hatta fark yok ama pratik derslerde kesinlikle verim düşüyor.
Ankara Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü 4. sınıf öğrencisi: Verimli bulmuyorum. Hocaların internet bağlantısı gidip geliyor ve kendimi derslikte olduğu gibi odaklanmış bulamıyorum. Dikkat dağıtan unsurlar ev ortamında daha çok.
Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü 2. sınıf öğrencisi: Dersleri verimli bulmuyorum. Bazı hocalar platformları verimli kullanıp ders anlatabilirken, online sunum yeteneğine sahip olmayan hocalarda bu çok daha sınırlı oluyor.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 1. sınıf öğrencisi: Derslerin içeriğine göre verimlilik değişiyor.
Işık Üniversitesi Maslak Odyometri Bölümü 2. sınıf öğrencisi: Hayır verimli bulmuyorum çünkü çoğu zaman internet sıkıntısı ve sisteme giriş sorunları yaşıyorum.
18 Mart Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, 1. sınıf öğrencisi: Derslere göre değişiyor, uygulamalı derslerde verim daha az. Lakin not tutma açısından online eğitim daha iyi çünkü dersler kayıt ediliyor ve dönüp tekrar izleyebiliyoruz.
Başkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, 3. sınıf öğrencisi: Kısmen verimli buluyorum. Şahsen ben derslere odaklanarak dinleyen birisiyim ve canlı derslerdeki tek sıkıntının uygulamalı dersler ve ders ortasında yayının kesilmesi olduğunu düşünüyorum.
Ders saatlerinde başka şeylerle uğraşıyor musun?
Ankara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü 3. sınıf öğrencisi: Yüz yüze eğitim olmadığı için işlerimi halletmek önceliğim oluyor. Bir işim olursa dışarı çıkarım herhalde. Dersler de kayıt altına alındığı için sonra kayıttan izleyebiliyorum.
ODTÜ Siyaset Bilimi Bölümü 4. sınıf öğrencisi: Bir yandan çalıştığım için ders saatlerinin yoğun olduğu günlerde başka şeylerle ilgilenmem gerekiyor.
Ankara Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü 4. sınıf öğrencisi: Ders esnasında olabildiğince başka şeylerle uğraşmamaya çalışıyorum. Fakat bazen dersin sonlarına doğru çok sıkılıyorum ve yeni bir sekme açıyorum. Genellikle işlenen konu hakkında yüzeysel araştırmalar yapıyorum.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü 3. sınıf öğrencisi: Çoğunlukla uğraşıyorum. Ama derse katılımların zorunlu ya da ek puan getirecek hususları varsa o dersi dinliyorum belli başlı yerlerde katılmaya da çalışıyorum. Ama öyle bir kriter yoksa katılmamayı sadece dinleyici olup bir yandan da başka işlerim varsa onları halletmeye öncelik veriyorum. Bu, kayıtları daha sonra dinleyeceğim için, yoksa dersi önemsemediğimden değil.
Pamukkale Üniversitesi, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü 4. sınıf öğrencisi: Ders saatlerinde tabi ki başka işlerle uğraşıyorum. Şu an ailemin yanındayım ve kişisel bir alanım, kişisel bir zaman dilimim yok. Bazen kuşların kafesini temizliyorum bazen yemek yapıyorum bazen babaannem kendini yalnız hissetmesin diye çay saatine eşlik ediyorum.
Ankara Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü 4. sınıf öğrencisi: Evet bazen uğraşıyorum. Anlatılan konuya odaklanamadığım zamanlarda telefonda mesajlarıma cevap veriyorum ya da sosyal medyaya giriyorum.
Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü 2. sınıf öğrencisi: Ders saatlerinde başka bir işle ilgilenmiyorum.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 1. sınıf öğrencisi: Ders saatlerinde genelde başka bir şey ile uğraşmamaya çalışıyorum. Ama mesela bir anda zil çaldığında kalkmak durumunda kalıyorum. Ya da aile bireylerinden biri geldiğinde bölünmeler yaşıyorum.
Işık Üniversitesi Maslak Odyometri Bölümü 2. sınıf öğrencisi: Evet dersleri izlerken çoğu zaman ev işleriyle de uğraşıyorum. Ders açık kalıyor hem dinliyorum hem de iş yapıyorum.
18 Mart Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, 1. sınıf öğrencisi: Ders saatlerinde bazen yemek yiyorum, kedim yanıma gelince onunla ilgilenmek zorunda kalıyorum. Bazen annem ev işleri için yardım istiyor ve ona yardım etmem gerekiyor.
Başkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, 3. sınıf öğrencisi: Evet, bazen. Sadece bazı zamanlarda özellikle sabah derslerinde bir şeyler atıştırıyorum kamera kapalıyken. Bazen de telefonuma gelen mesajlara bakıyorum. Onun dışında genel olarak ders saatlerinde başka bir işle uğraşmıyorum.
Yüz yüze eğitime geçilirse okula gider misin?
Ankara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü 3. sınıf öğrencisi: Okula gelirim, sonuçta okula giderken bir sorumluluk hissediyorsun. Yüz yüze eğitim daha farklı, okula gitme zorunluluğu doğuyor. Az önceki soruda olduğu gibi eğer işim olursa okula gittiğim için o işimi iptal ederim.
ODTÜ Siyaset Bilimi Bölümü 4. sınıf öğrencisi: Yüz yüze eğitime geçilirse okula giderim. Çünkü çok fazla kalabalık dersim yok, sosyal mesafeye dikkat edebiliriz. Ancak çoğu arkadaşım işe başladı. Çoğu yurtta kalıyor ve üç metrekare odada dört kişi yaşıyor. Okulun açılması çok mantıksız olur.
Ankara Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü 4. sınıf öğrencisi: Online derslerden verim almamama rağmen üniversitemin yüz yüze eğitime geçmesini istemem. Böyle bir karar alınırsa muhtemelen okulu dondururum. Çünkü iki tane kronik rahatsızlığım var. Okuduğum şehirde yaşamama rağmen kampüse ulaşmak için 2-3 araç değiştirmek zorundayım ve bu çok riskli. Ayrıca, yüz yüze eğitim için gerekli hijyen altyapısının sağlanamayacağını düşünüyorum.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü 3. sınıf öğrencisi: Gelmek bana bırakılsa kesinlikle gelmeyi düşünmüyorum. Çünkü evet COVID süreci herkesi çok etkiliyor ama biz gençlerden ziyade yaşlıları daha çok etkiliyor. Yani bana bir şey olmayacak aman gideyim orada öğrenim göreyim ne olacak diye gelebilirim. Lakin bana bulaşan virüsü başka birine bulaştırabilirim bu da bir yaşlının hayatına mal olabilir. Yurtta kalan biri olarak odada dört, yurtta ise çok öğrenciyiz. Birimize bulaşsa dördümüzü karantinaya mı alacaksınız veya o katı birden mi karantinaya alacaksınız? 14 gün boyunca okula gitmemem gerekecek ve bu benim eğitimimde büyük aksaklık yaratacak.
Pamukkale Üniversitesi, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü 4. sınıf öğrencisi: Kesinlikle okula gitmek isterdim çünkü ailemin evinden ayrılmak için bir yol bu.
Ankara Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü 4. sınıf öğrencisi: Evet, okula hemen giderim ancak taksi kullanırım ya da babamdan bırakmasını rica ederim. Bunlar benim imkanlarım olduğu için tabii. Özellikle uygulamalı derslerde verim alamadığımızı düşünürsek daha iyi olur okula gitmek. Ayrıca okuldaki arkadaşlıklarımı özledim sosyallik de önemli bir unsur.
Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü 2. sınıf öğrencisi: Yüz yüze eğitime geçilirse gerekli tedbirimi alarak katılım sağlayabilirim.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 1. sınıf öğrencisi: Okul ortamını da bir yandan yaşamak ve deneyimlemek istediğim için derslerin çoğuna da giderim.
Işık Üniversitesi Maslak Odyometri Bölümü 2. sınıf öğrencisi: Okul açılırsa, evet gelirim çünkü daha verimli olacağını düşünüyorum.
18 Mart Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, 1. sınıf öğrencisi Yüz yüze eğitime geçilirse giderim fakat bunun için koşulların yeterli olmadığını düşünüyorum. Çünkü okuldaki çoğu hocanın yaşları düşünüldüğünde onlar için de sıkıntı yaşanacak.
Başkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, 3. sınıf öğrencisi: Evet, gelirim fakat istemeyerek geleceğimi biliyorum. Otobüs ve servis yolculukları oldukça riskli olacaktır. Babamın arabası var ve şanslıyım ki ehliyetim de var. Fakat bu herkes için geçerli bir durum değil. Bende her zaman okula arabayla gelemem. Ayrıca, sınıfta hastalık kapma stresini yaşarken nasıl derslere odaklanabilirim açıkçası pek bilemiyorum. Mecbur olarak okula gelirim fakat aşı olana kadar gelmemeyi tercih ederim.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/29502
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Uzaktan üniversiteliler: Neden kamera açmıyorlar, dersi dinliyorlar mı, verimli buluyorlar mı, okul açılırsa gelirler mi?
Bir cevap yazın