23 Temmuz 2023, Pazar - 00:34

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Utku Kalı’nın avukatı: Bu dava “Suçumuzu kim ortaya çıkardı” davasıdır

Tarih: 06 Aralık 2013

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 279

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde, Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’nde meydana gelen patlamada gizli belgeleri sızdırmakla suçlanan er Utku Kalı’nın avukatlarının katıldığı bir panel düzenlendi.

Hatay’ın Reyhanlı İlçesinde 11 Mayıs 2013’de meydana gelen ve resmi rakamlara göre 52 kişinin yaşamını yitirdiği patlamayla ilgili “gizli” belgeleri sızdırdığı iddiasıyla tutuklanan ve 11 Kasım’da serbest bırakılan er Utku Kalı’nın avukatları Cebeci’deydi.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Toplumcu Hukukçular Topluluğu’nun düzenlediği panele Utku Kalı’nın ablası ve avukatı Ceren Kalı ve Avukat Özgür Urfa katıldı.

Ceren Kalı, Utku’nun tutuklandıktan sonra işkenceye uğradığını ve sürekli baskı gördüğünü söyledi.

“Utku’nun tedavisi engellendi, verilen ilcalar değiştirildi”

Ceren Kalı

Ceren Kalı

Avukat Kalı, Utku’nun 22 Mayıs’ta gözaltına alındığını ve kendilerine haber verilmediğini ayrıca gözaltı süresince işkenceye uğradığını belirtti. Utku Kalı’nın üç belgeden ötürü tutuklandığını söyleyen Av. Ceren Kalı bu üç belgenin içinde “boş bir A5 kâğıdının” da bulunduğunu ifade etti. Utku’nun tutuklandıktan sonra cezaevinde sürekli işkenceye maruz kaldığını, cezaevi yönetiminin Utku’yu Reyhanlı patlamasının faili olarak tanıttığını dile getiren Avukat Ceren Kalı, diğer mahkûmların da Utku’ya şiddet uyguladığını ifade etti.

Uğradığı işkenceler sonucu kafa travması geçiren Utku’nun tedavisinin engellendiğini söyleyen Kalı, kardeşi ve müvekkilinin kelepçeli muayene edildiğini, verilen ilaçların askeri görevliler tarafından engellendiğini ve değiştirildiğini belirtti. Avukat ve aile ziyaretlerinde Utku’nun sürekli “ince arama” adı altında tacize uğradığını belirten Av. Kalı baskılar sonucu Utku’nun psikolojisinin bozulduğunu ve hala tedavisinin sürdüğünü kaydetti.

Utku’nun uzun süre tedavisinin engellendiğini ifade eden Av. Ceren Kalı, başına “bir şeylerin” gelmesini istediklerini ve Utku’ya kişilik bozukluğu raporunun verildiğini söyledi.

“Utku siyasilerin suçunu örtmek için seçtiği bir kurban”

Avukat Özgür Urfa ise bu davayı konuşmaya “tüm hukuk kurallarının unutularak” başlanması gerektiğini söyledi. Hukuka ait hiçbir bilgi ve belgenin dosyada olmadığını, patlamanın olacağının bilgisinin verildiğini ifade eden Urfa, bu davanın en önemli politik davalardan biri olduğunu söyledi. Bu davayı diğer politik davalardan ayıran yönünün davanın açıldığı siyasi yan olduğunu belirten Urfa, Utku Kalı’nın “siyasilerin suçunu örtmek için seçtiği bir kurban” olduğunu belirtti. Utku’nun davasının “suçumuzu kim ortaya çıkardı” davası olduğuna ve patlamadan haberdar olan yetkililerin hiçbir şekilde yargılanmadığını ifade eden Urfa gerçek suçluların yargılanmadığını kaydetti.

Utku Kalı davasında iki yanının olduğunu söyleyen Urfa, ilk yanının devletin Suriye politikasıyla alakalı olduğunu ve devletin Suriye politikasının hangi yöne evrilirse Kalı davasının da o yana evirildiğini belirtti. İkinci yanının ise davaya Özel Yetkili Mahkemenin bakması gerekirken Askeri Mahkemenin bakması olduğunu söyledi. Urfa, bilirkişi raporunun iddianame hazırlandıktan 10 gün sonra hazırlandığını, bunar rağmen iddianamede yer aldığını ifade etti.  Avukat Urfa, Kalı davasının sadece usulen yapıldığını, her şeyin önceden yazılıp hazırlandığını belirtti.

Panele ayrıca Utku Kalı da bir mektup gönderdiği. Panel sırasında tamamı okunan mektup şöyle:

Utku Kalı’nın gönderdiği mektup:

utkukali-2

Kalı’nın mektubu panel sırasında okundu.

Merhaba Arkadaşlar

Size bu satırları Bursa Tirilye’de denize karşı oturmuş, özgürlük çayımı “cam” bardakta içerken yazıyorum. Deniz dalgalı ve martılar delirmişçesine uçuyorlar. Herkes içeride, ben dışarıda oturuyorum. Hava soğuk ama rüzgârı hissetmek şahane bir şey…

Hayatımızda/hayatlarımızda çok küçük şeyleri dert ediyoruz. Edinmeyin yahu! Yaşamanın ve özgürlüğün tadını çıkarın.

Geleceğin hukuk insanları olarak bir savaş vermeniz gerekirse sonuna kadar savaşın! Herkes için adaleti sağlayın. Bu uğurda mücadele verin. Cezaevinde tek sığınağım avukatlarımdı. Başkaları için de bir gün bunu sizler sağlayacaksınız. İnanıyor ve diliyorum ki hiçbir insan bu ümide kapılmak zorunda bırakılmaz.

Orada olamadığım için beni bağışlayın…

Unutmayın! Korkanlar dostlarını terk ederler…

#HerkesHerşeyiHatirlamali

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/2910
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Utku Kalı’nın avukatı: Bu dava “Suçumuzu kim ortaya çıkardı” davasıdır

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat