26 Temmuz 2023, Çarşamba - 08:04

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Veriler tutarsız işsizlik acımasız

Tarih: 18 Haziran 2018

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 127

Meclis önünde kendini yakan işçi ile gündeme gelen işsizlik, can yakıyor. Bir yandan büyüme rakamları öne sürülürken, diğer yandan işsizlik oranlarındaki artış dikkat çekiyor. Medya gündemini seçim tartışmaları belirlerken, kredi borcunu ödeyemeyen çiftçiler kendini yakıyor.

Türkiye’deki işsizlerin sayısı AB’ye üye on ülkenin nüfusunu geride bıraktı. DİSK Araştırma Enstitüsü, işsizlik sayısını 3 milyon 354 bin olarak açıklayan TÜİK’i yalanlayarak geniş tanımlı işsizliğin 6,3 milyon olduğunu ortaya koydu. TÜİK’in Mayıs ayında açıkladığı rakamlara göre, istihdam edilenlerin sayısı 2018 yılı şubat döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 210 bin kişi artarak 28 milyon 166 bin kişi, istihdam oranı ise 1,3 puanlık artış ile yüzde 46,6 oldu. SGK verileri ise istihdam verilerinin stajyerlerin üzerinden yükselmiş olduğunu gözler önüne serdi. Elinde diplomayla iş arayanların yanı sıra kayıt dışı çalışanların oranı arttı. İş hayatına konulan engellerden en çok payı yine kadınlar aldı. İşsizlik nedeniyle 2017 yılında 71 insan hayatına son verdi. GÖRÜNÜM, işsizlik dosyası hazırladı.

Geçim sıkıntısı nedeniyle Meclis önünde kendini yakan işçi ile Türkiye işsizliği yeniden konuşmaya başladı. İşsiz ve borçlu olduğunu söyleyen bir işçinin belediye önünde kendini ateşe vermesinin ardından “İşçinin hakkını savunun” diyerek İŞKUR önünde soyunan başka bir işçi, tam da büyüme rakamlarının tartışıldığı günlerde gündeme oturdu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Milli İstihdam Seferberliği projesi sorunu çözmedi. İşsizlikte yaşanan patlama, “istihdam patlaması yaşanacak” açıklamasını gölgede bıraktı. Medyanın gündemini erken seçim tartışmaları belirlerken, MAK danışmanlık firmasının 23 ilde yaptığı ankete göre, ülkenin en önemli sorunları sıralamasında ekonomik kriz ve işsizlik rekor kırdı. TÜİK, işsiz sayısını 3 milyon 354 bin olarak saptadı. Sendikalar ise bu verileri yalanlayarak resmi verilerin çok ötesinde işsiz sayısının, 6,3 milyona ulaştığını raporladı.

“Borcumdan düş, kendimi yakarım”

Vatandaşın geçim sıkıntısı, iş bulamadığı için Meclis önünde kendini yakan vatandaştan sonra Ankara’da borcunu ödeyemediği için Ziraat Bankası şubesine süt döken üreticiyle son olarak da kendini yakmak isteyen bir çiftçiyle gün yüzüne çıkıyor. 22 Mayıs’ta Malatya’da, traktörü ile getirdiği tütünleri Ziraat Bankası önüne döken Metin Ç. “Borcumu getirdim. Borcumdan düş, kendimi yakarım” diyerek römork içindeki tütünleri Ziraat Bankası önüne attı ve getirdiği benzini üstüne dökerek kendini yakmaya çalıştı. Ülke gündemini belirleyen medyada seçim tartışılırken, MAK danışmanlık firmasının yaptığı anket, ülkedeki en büyük sorunun işsizlik ve ekonomik kriz olduğunu ortaya çıkardı. 13-20 Mayıs’ta 30 büyükşehir, 23 il, 154 ilçede 5 bin 500 kişi ile yüz yüze görüşme tekniğiyle yapılan anket vatandaşın gündeminde işsizlik ve ekonomik kriz olduğunu söylüyor. Önceki yıllarda yapılan araştırmalarda güvenlik ve terör liste başı iken, “Size göre ülkemizin en önemli sorunu nedir” sorusuna ankete katılanların yüzde 45’i ekonomik sorunlar( İşsizlik, dövizdeki artış) yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 57’si ise “Ülkemizde son dönemlerde ekonomik bir kriz olduğunu düşünüyor musunuz” sorusuna evet yanıtını verdi.

 “İş sağlığı ve güvenliği mevzuatını kaldırttık”

TÜİK Şubat 2018 Raporu’nda “herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranında 0,6 puan azalma” açıklarken, Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu “İş sağlığı ve güvenliği mevzuatı, KOBİ’lerimize büyük yükler getiriyordu, bunları hükümetimizle birlikte kaldırttık” dedi. TOBB 74’üncü Genel Kurulu’nda konuşan Hisarcıklıoğlu, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatının işveren lehine değiştirilmesini “Büyük sıkıntı yaşadığımız bir başkaalan, yargı sistemiydi. Özellikle iş mahkemelerindeki davalarda, işveren yüzde 99 haksız çıkıyordu. Bunu değiştirmek üzere, zorunlu arabuluculuk sisteminin uygulamaya alınmasını sağladık” sözleri ile ifade etti. İş güvenliğini “yatırım önündeki engel” olarak tanımlayan Hisarcıklıoğlu “Kültürümüzde güzel bir söz var: ‘Zorlaştırmayın, kolaylaştırın.’ Biz de iş ve yatırım ortamı önündeki engelleri tespit edip hükümetimizle birlikte kaldırdık. En çok şikâyet ettiğimiz konu olan istihdam maliyetlerinin düşürülmesini sağladık” dedi.

Genç kadın işsizliği yüzde 26,1

Öte yandan kadınlar iş hayatında da engellenmeye devam ediyor. Dar tanımlı işsizlik sayısındaki düşüşe rağmen “dezavantajlı grupların” işsizlik oranları yüksekliğini korudu. DİSK Araştırma Enstitüsü’nün Mayıs 2018 “İşsizlik ve İstihdam” raporuna göre yaklaşık her dört genç kadından birinin işsiz olduğu saptandı. Mayıs 2018 verilerine göre geniş tanımlı kadın işsizliği yüzde 23,6 olarak hesaplandı. Diğer kadın işsizlik türleri de yüksekliğini koruyor. Kadın işsizliği yüzde 13,4, tarım dışı kadın işsizliği 16,8, genç işsizliği 19,0, ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin (NEET) oranı yüzde 22,8olarak tespit edildi. Kadın işsizliği kategorilerinde en yüksek işsizlik türü tarım dışı genç kadın işsizliği oldu. Bu grup 15-29 yaş grubu için hesaplanıyor ve hiçbir şekilde eğitimi mesleki ve istihdam içinde yer almayanları ifade ediyor. NEET oranı kadınlarda daha yüksek seyrediyor.

Milli İstihdam Seferberliği iş’e yaramadı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, 2’ncisini bu yıl yapacağı Milli İstihdam Seferberliği sonuçsuz kaldı. Kamu kaynakları ve işverenlerin teşvikleri, diplomalı işsiz sayısını düşürmedi. TÜİK mayıs ayı verilerine göre yükseköğrenim işsizliği yüzde 11,4, genç işsizliği yüzde 19, ne eğitimde ne istihdam olan gençlerin oranı ise yüzde 22,8 olarak hesaplandı. Ellerinde diploma ile iş arayanların sayısı ise 982 bine ulaştı. Sosyal ve kişisel hizmetler, gazetecilik ve enformasyon, ziraat, ormancılık, balıkçılık, fizik ve inşaat bölümünü bitiren üniversite mezunları, işsizlik ordusunun büyük bir bölümünü oluşturuyor. Öte yandan üniversite öğrencileri de geçimini sağlamak için yarı zamanlı işlerde çalışıyor. Sigortasız çalışma koşullarıyla karşılan öğrencilerin çoğu, meslek hayatlarına yönelik yaptıkları gönüllü veya zorunlu stajlarda ise uzun süre hem güvencesiz hem maaşsız çalıştırılıyor.

Türkiye’deki işsiz sayısı 4 ülke ediyor

Türkiye’deki işsiz sayısı, Avrupa Birliği’ne üye 10 ülkenin nüfusunu geride bıraktı. Letonya, Slovenya, Estonya, Lüksemburg ve Malta’nın toplam nüfusu bile Türkiye’deki işsiz sayısını geçemiyor.

Geniş tanımlı işsizlik nedir?

Geniş tanımlı işsizlik hesaplaması, klasik dar tanım kapsamında yer alan işsizlerin yanı sıra iş bulma ümidini kaybeden işsizleri, iş aramayan ancak çalışmaya hazır olan işsizleri, mevsimlik, zamana bağlı ve eksik çalışanları kapsayan alternatif işsizlik tanımı olarak biliniyor.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/18995
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Veriler tutarsız işsizlik acımasız

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yangınla mücadele bütçesi azaltıldı, ihaleler iptal

Geçtiğimiz sene orman yangınlarıyla mücadele için 12 milyar 384 milyon TL harcanmasına karşın 2023 yılı bütçesi 10 milyar 224 milyon TL’de kaldı. Prof. Dr. Erdoğan Atmış, gazetemize verdiği demeçte "Yanlış adımlar Türkiye'yi ormansızlaştırıyor" dedi.

Kapat