26 Temmuz 2023, Çarşamba - 14:48

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Vinals: “Türkiye AB için en önemli ülke”

Tarih: 07 Nisan 2018

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 136

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu dün İLEF’li öğrencileri ağırladı. Delegasyon Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera-Vinals, delegasyonun işlevi ve Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne giriş süreci hakkında konuştu.

İLEF’li öğrenciler dün Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu’na misafir oldu. Delegasyon Başkan Yardımcısı Gabriel Munuvera-Vinals, dünyadaki en büyük AB Delegasyonu’nun Türkiye’de bulunduğunu söyledi. Son dönemde AB ile Türkiye arasında yaşanan gelişmelere değinen Vinals, Türkiye’nin AB için en önemli ülke olduğunu ve üçüncü dünya ülkeleri arasında en yüksek hibeye sahip olduğunu dile getirdi.

Mültecilerle ilgili iş birliği olumlu sonuçlandı

Vinals, AB ile Türkiye arasında çözüme kavuşması gereken konular için elverişli ortamın olup olmadığını değerlendiren özellikle mülteciler hakkında yayınladıkları ortak bildirinin gelişmeleriyle ilgili şöyle konuştu: “Mart 2016 tarihinde AB ile Türkiye’nin yayınlamış olduğu ortak bir bildiri vardı. Bunun olumlu bir şekilde uygulanmakta olduğunu görüyoruz. Suriyeli mültecilerin Yunan Adaları’na akın eden yasa dışı göçmen sayısının azaltılmasına ilişkin ortak açıklamaydı. Bunun uygulanmasının olumlu bir şekilde devam ettiğini söyleyebiliriz. Düzensiz göçmenlerin sayısında çok ciddi düşüşler olduğunu görüyoruz. Önemli bir azalma var ve her şeyden önemlisi Ege’de yaşanmakta olan can kayıplarının çok ciddi şekilde azaltılmış olduğunu görüyoruz.”

“Artık daha iyiyiz”

Türkiye’de 2016 darbe girişiminden bu yana yaşanan gelişmeler nedeniyle hukukun üstünlüğü, temel insan hakları ve yargı bağımsızlığı konularında endişe duyduklarını belirten Vinals, şunları söyledi:

“Türkiye Avrupa birliğine bildiğiniz gibi aday ülke ve müzakereler 1995 yılında başladı. Mevcut duruma bakarsak eğer toplam 35 tane fasıldan 16 tanesinin açıldığını, bir tanesinin de geçici olarak kapandığını biliyoruz. Mevcut şartlar altında bugün artık yeni bir faslın açılması ön görülmüyor. Aralık 2016 tarihinde bakanlar konseyinin almış olduğu bir karar neticesinde ortaya konan bir manzara oldu.Bir yıl önceki manzarayla kıyasladığımızda şu anda  AB-Türkiye ilişkilerinin daha iyi bir noktada olduğunu söyleyebiliriz. Bir yıl önce anayasa referandumu süreci yaşandı ve bu süreçte AB ve Türkiye’den liderler arasında bir takım gergin bazı açıklamalar olmuştu.”

“Fasılların açılması mümkün gözükmüyor”

AB – Türkiye ilişkilerinde bir önceki yıla rağmen daha iyi bir gidişatın olduğunu vurgulayan Vinals, “iş birlikleri devam ediyor ancak yeni fasılların açılması mümkün gözükmüyor” dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu: “Şubat ayında Türkiye’deki resmi makamlar Avrupa Birliğine, Türkiye’nin bu kriterlere dair pozisyonuna ilişkin ne tür adımlar atmayı planladıklarına dair bir doküman verdiler ve bu doküman da komisyonda teknik düzeyde incelenmekte ve buna ilişkin önümüzdeki günlerde de bir takım görüşmelerin yapılmasını bekliyoruz. Mevcut durum bu.”
Öğrenciler, AB Delegasyonu’nun aralık ayında düzenleyeceği İnsan Hakları Film Günleri’ne davet edilirken toplantı soru-cevap kısmının ardından sona erdi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/17987
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Vinals: “Türkiye AB için en önemli ülke”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yangınla mücadele bütçesi azaltıldı, ihaleler iptal

Geçtiğimiz sene orman yangınlarıyla mücadele için 12 milyar 384 milyon TL harcanmasına karşın 2023 yılı bütçesi 10 milyar 224 milyon TL’de kaldı. Prof. Dr. Erdoğan Atmış, gazetemize verdiği demeçte "Yanlış adımlar Türkiye'yi ormansızlaştırıyor" dedi.

Kapat