15 Ocak 2024, Pazartesi - 04:58

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Yangınla mücadele bütçesi azaltıldı, ihaleler iptal

Tarih: 15 Temmuz 2023

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 60

Geçtiğimiz sene orman yangınlarıyla mücadele için 12 milyar 384 milyon TL harcanmasına karşın 2023 yılı bütçesi 10 milyar 224 milyon TL’de kaldı. Prof. Dr. Erdoğan Atmış, gazetemize verdiği demeçte “Yanlış adımlar Türkiye’yi ormansızlaştırıyor” dedi.

Orman yangınlarıyla mücadele konusunda oldukça eleştirilen Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, önlem ve tedbir için açtığı ihaleler bütçe yetersizliği nedeniyle iptal ediliyor. Geçtiğimiz sene orman yangınlarıyla mücadele için 10 milyar 816 milyon TL bütçe ayrılmış olmasına karşın bu bütçe aşılarak 12 milyar 384 milyon TL harcama yapılmıştı. Bakanlığa bağlı Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) bu seneki programına göre bütçe geçen yıla göre 592 milyon TL azaltılarak 10 milyar 224 milyon TL’ye düşürüldü. Bütçe geçen seneki harcama verileriyle kıyaslandığındaysa 2 milyar 160 milyon TL düşük kaldı.

Türk Hava Kurumu’na ait amfibik yangın söndürme uçaklarının bakım ve onarımlarının yapılmadığı için iki yıl önce yaz aylarında çıkan yangınlarda 118 bin 415 hektar ormanlık alan küle dönmüştü. Bu yıl da düşürülen bütçe nedeniyle OGM’nin ihaleleri iptal ediliyor. Orman yangınlarıyla mücadelede maddi kaynağın her geçen sene azaltılması yaz aylarında ormanlar için büyük bir tehdit oluşturuyor.

OGM planladığı projeleri iptal ediyor

Kastamonu Taşköprü’de 600 ton kapasiteli yangın havuzu ihalesi ve Akhisar’da ağaçlandırma sahaları yangın emniyet yolları bakımı ve servis yolu bakımı ihalesi 22 Mayıs günü iptal edildi.

Benzer bir durum Kayseri Orman Bölge Müdürlüğünde de yaşandı. Kayseri Müdürlüğünün Niğde ve Çayıralan Orman İşletme Müdürlüklerine yapılması için açılan bin tonluk yangın havuzu ihalesi 1 Haziran günü bütçe yetersizliği nedeniyle iptal edildi.

Prof. Dr. Erdoğan Atmış: Orman yangınlarındaki artışın sebebi Başkanlık Sistemi

Uzmanlar son yıllarda Türkiye’nin ormanlarının kurban edildiğini, yangınlar ve rant ile ülkenin ormansızlaştığını söylüyor. Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış orman yangınlarıyla mücadeledeki son durumu GÖRÜNÜM’e anlattı.

TOD’un raporlarında orman yangınlarını sayısal olarak inceleyen Prof. Dr. Atmış bütçenin 2018 yılından beri sürekli olarak düştüğünü ve bunun sebebinin hazinenin bütçe açığı olduğunu söyledi. Atılan yanlış adımların Türkiye’yi ormansızlaştırdığını belirten Atmış şunları ekledi:

“2018 yılından beri bütçe açığı veriyoruz. Başkanlık Sistemine geçtiğimiz bu yıldan beri, bu bütçe açığını kapatmak için orman yangınlarıyla mücadele harcamalarından kesinti yapıldı. Yetersiz maddiyatla yangına müdahale için gerekli olanaklar sağlanamıyor. Orman Genel Müdürlüğüne yeterli sayıda personel istihdam edilmedi. İşçiler yaz aylarında yangın mevsiminde işe alınıyor. Halbuki 3-4 ay önce işe koyulup, personellerin tatbikat yapması gerekli. Bütçe her geçen sene azaltıldıkça yangın söndürme helikopter ve uçakları alımında, kiralamasında yanlış adımlar atıldı. Ekonomik kriz nedeniyle her yıl artması gereken bütçenin düşürülüyor olması orman yangınıyla mücadelenin yetersiz olması anlamına geliyor. Bütçe azaltıldıkça orman yangınlarıyla mücadele etmek için işçi istihdamını ve araç-gereç alımını arttırmak da mümkün olmuyor”

Prof. Dr. Atmış, bütçe yetersizliğinin 2021 senesi mega yangınlarında etkisini gösterdiğini ve o sene bütçenin çok üzerinde harcama yapıldığını söyledi. Orman yangınlarıyla mücadelenin maliyetli bir iş olduğunu söyleyen Atmış, “Yangınların felakete dönüşmesini önlemek için, yangın öncesi bütçeyi arttırmak hem yanacak alanların artmasını, hem de büyük yangınlara dönüşen yangınları söndürmek için harcanan paranın bütçenin üstüne çıkmasını önleyecektir” dedi.

Prof. Dr. Erdoğan Atmış

OGM verilerindeki tutarsızlıklar

Ormanlarla ilgili bütün resmi verilere Orman Genel Müdürlüğü’nden ulaşılıyor. Ormanların sayısal verilerini inceleyen Prof. Dr. Erdoğan Atmış, OGM’nin yanan orman alan miktarlarını düşük gösterdiğini açıkladı:

“Muğla’nın Mumcular ilçesinde 2006 yılında çıkan yangında kamuoyunda önce 200 ardından 600 hektar olarak beyan edilen yanan alan miktarı OGM kayıtlarında 2 bin 600 hektar olarak yer almaktadır. Fakat gerçekte 3 bin 526 hektar alan yanmıştır. Bir diğer örnek ise 2008 yılındaki Antalya Serik ilçesindeki yangındır. Yangından sonra Bakanlık yetkilileri 4-5 bin hektarlık bir sahanın yandığını açıklamıştır. Daha sonra TMMOB Orman Mühendisleri Odası yanan orman miktarının kamuoyundan saklanmaya çalışıldığını açıklayarak 16 bin 925 hektarlık orman alanının tahrip olduğunu rapor olarak sundu. Yangından dört ay sonra Serik Kaymakamlığı, Bakanlığın yangından sonra söylediği verileri düzelterek, 20 bin 552 hektarlık alanın zarar gördüğünü, 15 bin 792 hektarlık orman alanın yandığını açıkladı.”

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/35644
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Yangınla mücadele bütçesi azaltıldı, ihaleler iptal

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İLEF Gazetecilik Bölümü kolokyumları sürüyor

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nün geçtiğimiz yıl başlattığı kolokyumlar devam ediyor. Kolokyumlar bu dönem deprem sürecine odaklandı.

Kapat