18 Temmuz 2023, Salı - 14:20

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Yaz saati uygulamasına geçilecek

Tarih: 28 Mart 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 84

Baharın gelmesiyle gün ışığından sabahları daha az ve öğleden sonraları daha fazla yararlanmak için saatler 1 saat ileri alınacak.

saatBakanlar Kurulu’nun kararına göre Resmi Gazete’de yayımlanan yaz saati uygulaması yarın devreye girecek. 29 Mart Pazar gecesi saat 03.00’da saatler 1 saat ileri alınıp, 04.00 olacak. Yaz saati uygulaması yaklaşık 7 ay sürecek ve bir sonraki saat değişikliği 25 Ekim Pazar günü olacak. Saatler 1 saat geri alınıp kış saati uygulamasına geçilecek. Saatlerin ileri alınması uzmanlar tarafından, sosyal, psikolojik yönden olumlu olacağı gibi, gün ışığının daha fazla hissedilmesiyle de hasta olma oranlarını azalacağı yönünde yorumlanıyor.

Günümüzdeki yaz saati uygulaması Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson tarafından ilk defa 1895 yılında önerildi. Birçok ülke tarafından benimsenen bu uygulama ilk kez 1916’da Almanya’nın Birinci Dünya Savaşındaki müttefikleri ve bu ülkelerin işgal ettiği topraklarda, kömür kaynaklarının daha verimli kullanılması amacıyla uygulandı. Türkiye’de de bu uygulama 1947 yılında  tanıtılıp uygulanmaya başladı. Ancak uygulama 1965 ve 1972 yılları arasında askıya alındı. Enerji Bakanlığı 2008 yılında uygulamanın kaldırılmasını 2,5 GMT zaman diliminin oluşturulup kullanılmasını önerdi. Ancak herhangi bir değişme olmadı. Ayrıca, yaz saati uygulamaları ülkeler arasında farklılık gösterebiliyor.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/6254
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Yaz saati uygulamasına geçilecek

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat