26 Temmuz 2023, Çarşamba - 08:17

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Yeni bir işçi sendikaları konfederasyonu geliyor

Tarih: 11 Ekim 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 195

Bazı bağımsız işçi sendikaları, ülkenin 6’ncı işçi konfederasyonunu kurmak için hazırlanıyor. Üye sayısı bakımından 4’üncü sıraya yerleşmesi beklenen konfederasyonun ikinci toplantısında mutabakat metnine 11 sendika imza attı.

Ankara’da ülkenin 6’ncı işçi konfederasyonu olması planlanan Türkiye Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu için hazırlıklar bir süre önce başladı. Çalışmaya dâhil olan sendikalar henüz gizli tutulurken, 5 Ekim’de yapılan ikinci toplantılarında 11 bağımsız sendikanın, hazırlanan mutabakat metnine imza attığı öğrenildi. Ay sonuna kadar 20 sendikanın daha anlaşmayı kabul etmesinin bekleniyor. Sendikaların baskıyla karşılaşmaması için ise isimlerin bu aşamada gizli tutulmasının kararlaştırıldı.

Sendikaların geçici yönetim kurulunda başkan seçtikleri İşçi Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası (İSG-SEN) Başkanı İrfan Sayar, tüm bileşenlerin açıklanması için 15 Kasım’ı işaret etti. Sayar, 15 Kasım’daki açıklamalarının ardından yıl sonunda tüm iş kollarındaki sendikalardan, yaklaşık 20 bin üyenin katılımıyla konfederasyonun resmiyet kazanacağının hedeflendiğini belirtti. Konfederasyon açılırsa Türk-İş, Hak-İş, Disk, Tüm-İş ve Ülkem-İş’in yanında üye sayısı bakımından 4’üncü sıraya oturacak.

Yeni konfederasyonda vatanseverlik vurgusu

Sayar, konfederasyonun yola çıkış amacının günümüz konfederasyonların işlevsizliğine bağlarken, “Kimisi ideolojik sebeplerle, kimisi bir siyasi partinin arka bahçesi oldu. Sahanın içinden gelmiş, gerçek işçilerin kurduğu, gerçek bir sendika kuracağız” diye konuştu. Bir ay önce yapılan ilk toplantıda altı sendikanın bulunduğunu belirten Sayar, sayının bir ayda 11’e çıktığını söyleyerek, diğer konfederasyonlara önemli bir rakip olacaklarını iddia etti. Sayar, katılacak sendikalar konusunda hassas olduklarının da altını çizdi ve “vatanına, ülkenin bölünmez bütünlüğüne bağlı sendikalar”ı seçeceklerini söyledi.

Toplantıdaki diğer üyeler bilinmezken, büro iş kolundaki İSG-SEN’in üye sayısının Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Temmuz ayı verilerine göre 247 olduğu görülüyor. Aynı verilere göre herhangi bir konfederasyona bağlı olmayan işçi sayısı 28 bin 251 iken, bakanlık verilerine göre bağımsız sendika sayısı ise 98.

İmzalanan mutabakat metninden satır başları şu şekilde:

“…Kurulmasını öngördüğümüz Türkiye Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu sürekli ve süratle değişen dünya standartlarına uyum sağlamayı ve yenilenmeyi, bilgiyi, bilgi üretmeyi ve üretilen bilgiyi insan emeğine uygun hale getirmeyi, unutulmuş ihmal edilmiş ve gerektiği kadar ilgilenilmemiş kadın, çocuk ve engelli kardeşlerimizin tekrar hatırlanmasını sağlamak ve onlarla birlikte tüm işçi kardeşlerimizi bir arada tutmak ve hak ettikleri sosyal kültürel ekonomik ve hukuksal haklarına kavuşturmak adına;

İş kazalarında Ölüm ve sakatlanma ile ortaya çıkan sorunlarla mücadele etmeyi İş Sağlığı ve Güvenliği’ni esas alan, çevre sorunlarına, kültürel dejenerasyonlara, toplumsal ahlak çöküntülerine ve küresel sorunlara karşı çözümler bulmayı ve bu sorunları minimize etmeyi kendisine ilke edinmiş bu birlikteliğin her türlü sorunlara çözüm bulmak adına;

Türkiye Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu kanunlara ve yasalara bağlı bir şekilde uzlaşmacı ve birleştirici bir kimlikle hayatın her aşamasında her safhasında işçinin ve ülkesinin yanında olmayı esas beyan kabul ederek…”

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/25122
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Yeni bir işçi sendikaları konfederasyonu geliyor

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yangınla mücadele bütçesi azaltıldı, ihaleler iptal

Geçtiğimiz sene orman yangınlarıyla mücadele için 12 milyar 384 milyon TL harcanmasına karşın 2023 yılı bütçesi 10 milyar 224 milyon TL’de kaldı. Prof. Dr. Erdoğan Atmış, gazetemize verdiği demeçte "Yanlış adımlar Türkiye'yi ormansızlaştırıyor" dedi.

Kapat