1 Ağustos 2023, Salı - 21:51

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Yeni İLEF’liler belli oldu

Tarih: 14 Ağustos 2016

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 313

ÖSYM’nin 2016 yılı yerleştirme sonuçlarını açıklamasının ardından, lisans ve ön lisans programlarına 852 bin 396 aday yerleşti. Bu sene de kontenjan sayılarını düşüren İLEF, puanlarını yine artırdı. İLEF’e, e- devlet üzerinden kayıt yaptırmamış olan öğrenciler 19 Ağustosta elden kayıt yaptırabilecekler.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), üniversite heyecanı yaşayan adayların merakla beklediği yerleştirme sonuçlarını açıkladı. Tercih yapan yaklaşık 1 milyon 350 bin aday arasından, 792 bin 249 aday yerleştikleri lisans ve ön lisans programlarına kayıt yaptırmaya hak kazandı. Her bölüm için kontenjanlarını 31’e düşüren İLEF‘e de bu yıl 93 kişi yerleşti.

Kayıt yaptırmaya hak kazanan adaylar, son iki yılda olduğu gibi hem e-devlet üzerinden hem de ilgili kuruma giderek elden kayıt yaptırabilecekler. İnternet üzerinden kayıt yaptıracak adayların 12-16 Ağustos tarihleri arasında kayıt işlemlerini tamamlamaları gerekiyor, bu adayların yaptıkları işlemin ardından okula gelmesine gerek kalmıyor. Elden kayıt yaptıracak adaylar ise, 15-19 Ağustos tarihleri arasında yerleştikleri okula giderek kayıtlarını yaptıracaklar.

İLEF’te değişiklikler sonuç getirdi

İLEF, bu yılki tercih döneminden önce köklü değişikliklere gitti. İLEF bölümlerini seçmek için geçtiğimiz sene, Felsefe ve Tarih soruların daha ağırlıklı olduğu  TS-1 puan türü kıstas alınırken, bu sene, Edebiyat ve Türkçe sorularının daha ağırlıklı olduğu TS-2 puan türü kıstas alınmaya başladı. İLEF, bu sene de her bir bölümün kontenjanlarını düşürdü ve bölüm başına 31 kişi almaya başladı.  Bu değişiklikler ile İLEF’i tercih eden öğrenciler İLEF puanlarını bu sene de yukarı çekti.

Bu yıl İLEF‘e en yüksek puanla yerleşen aday, 469 puanla Gazetecilik Bölümünü tercih etti. Gazetecilik Bölümünün taban puanı ise, 398 oldu. Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümünde en yüksek puan 468, en düşük puan ise 416 oldu. Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünde ise tavan puan 440 olurken, taban puan 416 oldu.

İLEF için elden kayıt tarihi: 19 Ağustos

Üniversiteye yerleşen adaylar bu sene de hem e-devlet üzerinden hem de elden kayıt yaptırabilecekler. Kayıt işlemlerini e-devlet üzerinden tamamlamak isteyen adayların, işlemlerini 12-16 Ağustos tarihleri arasında yapması gerekiyor. 14 Ağustos tarihli güncellemeye göre, İLEF’e yerleşen 93 adaydan 39’u kayıtlarını e-devlet üzerinden yaptı.

E-devlet üzerinden kayıt yaptıramayanlar ya da elektronik kaydı istemeyen adaylar, 15-19 Ağustos tarihleri arasında fakülte ve yüksekokullar için belirlenen gün ve saatlerde Ankara Üniversitesi Tandoğan Yerleşkesi Ord. Prof. Dr. Şevket Aziz Kansu Binasında kayıt işlemlerini yaptırabilecekler.

İLEF’e yerleşen adaylar da 19 Ağustos Cuma günü elden kayıt yaptıracak. fakülte ve yüksekokullarına kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrenciler, kayıt kılavuzuna buradan ulaşabilirler.

Kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından, ek yerleştirmeler için kontenjan sayıları belli olacak.

Hazırlık okuyan 93 İLEF’liden 57’si fakülteye geçti

Yabancı Diller Yüksekokulu’nda hazırlık eğitimine devam eden 2015 ve 2014 girişli toplam 93 İLEF öğrencisinden 57’si bu akademik yılda İLEF’te olacak. Öğrenciler, akademik takvime göre kayıt yaptırarak birinci sınıf eğitimlerine başlayacaklar.Geçtiğimiz sene hazırlık eğitimini sürdüren 2015 girişli 84 İLEF öğrencisinde 30 ve 2014 girişli 9 İLEF öğrencisinden 6’sı sınavlardan geçer not alamadı.

Üniversite tercih kılavuzunda bulunan ve Gazetecilik Bölümü ile Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü için geçerli olan özel koşullara göre, hazırlık sınıfında başarısızlık nedeniyle kaydı silinen öğrenciler, aynı adı taşıyan ve öğretim dili Türkçe olan programlara ÖSYM tarafından yerleştirilebilecekler. Yönetmeliğe göre, hazırlık öğrenim süresi azami 2 yıl olabiliyor.

Gazetecilik Bölümü ile Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümlerinin eğitimi yüzde 30 İngilizce olduğu için bu bölüme kayıt yaptıran öğrenciler, fakülteye geçmeden önce hazırlık eğitimi alacaklar. Hazırlık eğitimi almak istemeyen öğrencilerinin muafiyet sınavından geçer not olan 60 puan alması veya YÖK tarafından eşdeğerliliği kabul edilmiş olan yabancı dil sınavlarından geçer puanı alması gerekiyor.

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğrencileri ise, isteğe bağlı olarak hazırlık eğitimi alabiliyorlar.

Öğrenciler için kontenjan çıkmazı

Bu yıl yapılan LYS sınavının ardından yaklaşık 2 milyon öğrenci tercih yapma hakkı kazandı. Bunların arasından tercih yapan 1 milyon 350 bine yakın öğrenci ise adeta bir yarış içerisindeydi. Tercih yapan milyonu aşkın öğrenci, toplamda 852 bin 396 kişilik kontenjana girmek için uğraştı. Bu adayların 792 bin 249’u kayıt yaptırmaya hak kazanırken 577 bin 758 aday herhangi bir kuruma yerleştirilemedi. Buna karşılık, yaklaşık 60 bin kişilik kontenjan boş kaldı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/11936
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Yeni İLEF’liler belli oldu

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ziraat mühendisiyken “ekolojik bakkal” açtı, yerli üreticiye destek veriyor

Ziraat Mühendisi Melike Başak Yağmur, Ekolojik Bakkal’da organik ürün satışının yanı sıra kendi üretimi yemekler de yapıyor. Yağmur, organik ürün tüketiminin doğanın ve Dünya’nın korunması için oldukça önemli olduğunu vurguluyor.

Kapat