24 Temmuz 2023, Pazartesi - 07:12

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Yeni Medya Çalışmaları Özel Sayısı buluşması yapıldı

Tarih: 25 Ekim 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 695

DTCF Halkbilim Topluluğu tarafından düzenlenen folklor/edebiyat Dergisi’nin “Yeni Medya Çalışmaları Özel Sayısı” buluşmasında akademisyenler sunum yaptı, dergideki çalışmalar anlatıldı.

folklor/edebiyat Dergisi’nin “Yeni Medya Çalışmaları Özel Sayısı” buluşması cuma günü Ankara Üniversitesi Tandoğan Kampüsü 100. Yıl Konferans Salonu’nda yapıldı. Dil ve Tarih-Coğrafya (DTCF) Fakültesi Halkbilim Topluluğu’nun ev sahipliğini, özel sayının editörü Prof. Dr. Mutlu Binark’ın da moderatörlüğünü yaptığı etkinlikte; Doç. Dr. Tezcan Durna, Yrd. Doç. Dr. Burcu Şimşek, Yrd. Doç. Dr. Gülsüm Depeli, Yrd. Doç. Dr. Gülüm Şener, Dr. Nehir Durna, Arş. Gör. Tuba Sütlüoğlu sunum yaptı.

Halkbilim Topluluğu adına konuşan Selda Turan Yıldırım, “Hocamız Doç. Dr. Serpil Aygün Cengiz’in ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Turan’ın önerimizi kabul etmesiyle yola çıktık. Topluluk olarak aldığımız kararla folklor/edebiyat Dergisi’nin çıkacak her sayısı için bir tanıtım toplantısı düzenlemeye karar verdik” dedi. Yıldırım, bu etkinliğin, folklor/edebiyat’ın ikinci tanıtım toplantısı olduğunu da dile getirdi.

Mutlu Binark, Metin Turan, Serpil Aygün Cengiz

Prof. Dr. Mutlu Binark, Genel Yayın Yönetmeni Metin Turan, Doç. Dr. Serpil Aygün Cengiz

Metin Turan, folklor/edebiyat’ın yayın hayatına başlama sürecini anlattıktan sonra, derginin 57. sayıdan itibaren Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nin akademik yayını olarak çıktığını söyledi. Turan, sosyal bilimlerin çeşitli alanlardaki insanları bir araya getirmesinin önemini vurgulayarak, folklor/edebiyat’ın altbaşlıklarıyla bir entelektüel camia oluşturma işlevi taşıdığını da sözlerine ekledi.

Yeni Medya Çalışmaları Özel Sayısı’nın editörü Prof. Dr. Mutlu Binark, kolektif üretimin akademik yaşamdaki önemine değindi. Derginin 83. sayısını “yeni medya” temasına ayırması nedeniyle Turan’a, toplantıya davet için de Aygün Cengiz’e teşekkür eden Binark, sözü konuşmacılara bıraktı.

Gülüm Şener

Doç. Dr. Gülüm Şener (Fotoğraf: Alp Eren Kaya)

“Sosyal medya bir haber aracı olarak kullanılıyor”

Perrin Öğün Emre ve Fatih Akyıldız ile folklor/edebiyat için yaptığı “sosyal medyanın siyasi katılım üzerine etkileri” konulu anket çalışmasından bahseden Yrd. Doç. Dr. Gülüm Şener, ekibi adına anket çalışmasını sundu. Araştırma bulgularını nasıl saptadıklarını anlatan Şener, “Siyasi bir paylaşımda bulunmak siyasete katılım sayılabilir mi” ya da “Siyasi gönderileri beğenmek ne derece bir katılım sağlayabilir” diye sorduklarını kaydetti. Şener; “Gezi Parkı eylemleri sosyal medya kullanımımızı etkiledi mi” sorusuna katılımcıların yüzde73,3’ünün “Hayır”, yüzde 22,7’sinin ise “Evet” yanıtını verdiğini aktardı. “Evet” yanıtı verenlerin sosyal medyayı “alternatif haber aracı” olarak gördüğünü söyleyen Şener, ayrıca, sosyal medyada siyasi görüş belirten paylaşımların az olduğunu ifade etti.

Tezcan Durna (1)

Doç. Dr. Tezcan Durna (Fotoğraf: Alp Eren Kaya)

Taşranın Facebook ile imtihanı

Dr. Nehir Durna’yla yaptığı “Taşranın Facebook ile İmtihanı: Bir Akdeniz Köyünde Etnografik Keşif Çalışması” araştırmasını sunan Doç. Dr. Tezcan Durna, “sosyal medya” kullanımını inceleyeceklerini ancak köylünün yalnızca Facebook kullandığını söyledi. Araştırma yaptıkları köyün yapısını ve araştırma yöntemlerini anlatan Durna; köyde Facebook’un “gündelik hayatın kayıt defteri” olarak kullanıldığını, beğenilen paylaşımların ağırlığının ise “gündelik hayatın etkileşimleri” olduğunu söyledi. Siyasetin sosyal medyadaki ilişkileri yıpratan unsur olduğunu saptadıklarını ifade eden Durna, siyasi tartışmalar sonucu insanların birbirlerini Facebook hesaplarından sildiğine işaret etti.

Tuba Sütlüoğlu (2)

Arş. Gör. Tuba Sütlüoğlu (Fotoğraf: Alp Eren Kaya)

Facebook’ta beğenilme sayısı sosyalliğin göstergesi

Arş. Gör. Tuba Sütlüoğlu “sosyal paylaşım ağlarında gençlerin sosyalleşme ve kimlik inşası süreçleri”ni incelediğini söyledi. Eskişehir’de yaşayan 15-24 yaş aralığındaki gençlerin Facebook kullanımına dair bilgileri ortaya çıkarmaya çalıştığını dile getiren Sütlüoğlu, gençlerin Facebook kullanımlarını anlattı ve araştırma sorularını sıraladı: “Gençler neden Facebook’ta olmak istiyorlar? Gençlerin Facebook kullanım yoğunlukları ve biçimleri nelerdir? Gençler Facebook’ta kimliklerini hangi alanlar yardımıyla inşa ediyorlar?” Kadın Facebook kullanıcılarına göre erkeklerin ilişki durumuna, siyasi görüşe, dini inanca ilişkin bilgileri daha fazla paylaştığını kaydeden Sütlüoğlu, ayrıca, arkadaş sayısının özellikle alt yaş grubu için önemli bir kimlik göstergesi olduğunu belirtti.

Burcu Şimşek

Yrd. Doç. Dr. Burcu Şimşek (Fotoğraf: Alp Eren Kaya)

Çocuklardan çocuklara dijital hikâyeler

Dijital hikâye hakkında, “Dijital hikâye, iletişim bilimlerinde yeni bir kavram. Eğitim bilimleri içinde dijital hikâye, okuryazarlıkla ilişkilendiriliyor. Dijital hikâye anlatımının Türkiye’deki seyrinde ana eksen toplumsal cinsiyet oldu. 2009’dan itibaren farklı temalarda 35 atölye yaptık” diyen Yrd. Doç. Dr. Burcu Şimşek, sunum konusunun “çocuklardan çocuklara dijital hikâyeler” olduğunu söyledi. Bir çocuk rehabilitasyon merkezinde “çocukların çocuklara neler yapabileceğini gösteren bir etkinlik yapmak istedik” diye konuşan Şimşek, çocukların oluşturduğu bir dijital hikâyeyi dinleyicilerle paylaştı. Şimşek, çocukların kendilerinden katılım formu aldıklarını ve bu form ile katılım meselesinin yurttaşlıkla ilişkilendiğini de dile getirdi.

Gülsüm Depeli

Yrd. Doç. Dr. Gülsüm Depeli (Fotoğraf: Alp Eren Kaya)

“Blog diliyle birlikte dilin dişilleşmesi durumu var”

Kadın blogger’lar üzerine yaptığı araştırmayı aktaran Yrd. Doç. Dr. Gülsüm Depeli; blog diliyle kadın yazınsallığı arasındaki irtibatın sürekli olma özelliği taşıdığını, blog diliyle birlikte dilin dişilleştiğini söyledi. Bu durumun, öznenin anlatısını kendi geçmişiyle ilintilendirerek kurması nedeniyle ortaya çıktığını aktaran Depeli, kadın blog kullanıcı sayısının erkek kullanıcı sayısından fazla olduğunu kaydetti. Depeli, blog yazılarından örnekler göstererek, metinlerin hitapla açılıp veda ile son bulduğunu sözlerine ekledi.

Sunumlarının ardından akademisyenlere ve etkinliği düzenleyen topluluk üyelerine katılım belgesi verildi.

Serpil Aygün Cengiz (1)

Doç. Dr. Serpil Aygün Cengiz (Fotoğraf: Alp Eren Kaya)

Aygün Cengiz, toplantıyı GÖRÜNÜM’e değerlendirdi

Aygün Cengiz, folklor/edebiyat’ın “Yeni Medya Çalışmaları Özel Sayısı” buluşmasını GÖRÜNÜM’e değerlendirdi. Aygün Cengiz şunları söyledi: “İlk defa geçen sene mayıs ayında Sivas’ta, yürütücülüğünü de yaptığım Sedat Veysi Örnek TÜBİTAK Projesi’ne dair özel sayıyı tanıttık. O toplantı çok başarılı oldu, onu da canlı yayınla gerçekleştirmiştik. Youtube’daki Kulaklı Orman Baykuşu kanalımızda tüm çalışmalarımız yer alıyor. Sivas’taki toplantı başarılı olunca kafa kafaya verdik ve her sayı için toplantı yapalım dedik. Bu dergi, folklor alanında Türkiye’deki en önemli üç dergiden biri. Her sayısı için özel buluşma yapan dergiler var mı, bunun Türkiye’de başka bir örneği var mı bilmiyorum. Herhalde ilk kez biz yapıyoruz. Ben bunun önemli olduğunu düşünüyorum. En önemlisi de Halkbilim Topluluğu yapıyor bunu ve dergi halkbilim dergisi.”

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/8683
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Yeni Medya Çalışmaları Özel Sayısı buluşması yapıldı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat