17 Temmuz 2023, Pazartesi - 18:32

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Yıldız Yazıcıoğlu: “Gazetecilikte Ankara bir ekoldür”

Tarih: 16 Ekim 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 2.578

Gazeteci Yıldız Yazıcıoğlu Gazeteciler Cemiyeti’nin konuğu olarak Ankara gazeteciliğine dair bir söyleşi gerçekleştirdi. Ankara gazeteciliğini “ekol” olarak değerlendiren gazeteci, “Ankara gazeteciliği habere dayalıdır. Ankara gazetecisi emekçidir, kendi haberinin peşinde koşar” diye konuştu.

Gazeteciler Cemiyeti Basın Evi’nde düzenlenen Ekim ayı buluşmalarının dün akşamki konuğu gazeteci Yıldız Yazıcıoğlu oldu. Amerika’nın Sesi Gazetesi Türkiye çalışanı Yazıcıoğlu, Ankara gazeteciliği ile ilgili bir sunum yaptı.

Dünyada medya sektörünün başkentlerden şekillendiğini belirten Yazıcıoğlu, Türkiye’de de gazeteciliğin eski başkent İstanbul’da şekillendiğini ancak Ankara’nın etkisinin İstanbul’a yansıdığına inandığını söyledi.

“Ankara kendi haberinin peşinde koşar”

Gazeteci Yazıcıoğlu, haberlerin büyük oranda Ankara’da bulunan haber merkezlerinden çıktığını belirtti. Ankara gazeteciliğinin farklarını “Ankara ekolü habere dayalıdır. Emekçidir, kendi haberinin peşinde koşar. Haberi yaratmaya odaklıdır” olarak açıklayan Yazıcıoğlu şunları kaydetti:

“Benim de tanıklık ettiğim, son 20 yılda Ankara bürolar çok zayıfladı ve şu an çok vahim bir noktaya geldi. Yine de ekol yarattığını düşünenlerdenim. Ankara’da çalışan pek çok kişi de bunu düşünür. Ankara bir ekoldür.”

“Ankara gazetecisi gerçekliğin farkındadır”

Ankara gazetecisinin siyaseti de Anadolu’yu da bilmesi gerektiğini söyleyerek, “Ankara gazetecisi siyaseti en iyi bilmesi gereken kişidir. Anadolu’dan uzak, bir haber olamaz. İstanbul gazetecisi 2004 yılında Avrupa Birliğine gireceğimizi söylerken Ankara gazetecisi Iğdır’ın Avrupa Birliği sınırı olmayacağını söyleyen kişidir. Bu gerçekliğini farkında olan kişidir. Gitmediğini okur, okumaya çalışır, gidenlerden öğrenmeye çalışır” diye konuştu.

“Gençler soru sormayı unuttu”

Genç gazeteci adaylarına da tavsiyelerde bulunan Yazıcıoğlu, usta-çırak ilişkisinin önemini ve gazeteciler arasındaki dayanışmaya da değindi. Medyanın dönüşümü içerisinde usta gazetecilerin bürolarda az sayıda bulunduğunu bunun usta-çırak ilişkisini zayıflattığını belirterek, “Şimdi gençler savcıya soru sormayı unuttu. Siyasetçisi başta olmak üzere herkes kendini soru sorulamayacak bir noktaya taşıdı” dedi.

Yazıcıoğlu, soru sormanın gazetecilik için esas olduğunu söyleyerek hiçbir siyasetçinin soru sorulmaktan muaf olmaması gerektiğini kaydetti. Yazıcıoğlu, gazetecilerin yakın mesafede bulundukları siyasetçilere soru soramamasını “candaş gazetecilik” olarak tanımladı. Bir yandaş gazetecilik var bir de candaş gazetecilik şeklinde konuşan Yazıcıoğlu, “Yandaşlığın farklı kuralları var para mekanizması işliyor. Candaşlıkta ise gönül bağı oluşuyor” diye belirtti.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/25194
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Yıldız Yazıcıoğlu: “Gazetecilikte Ankara bir ekoldür”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat