16 Temmuz 2023, Pazar - 14:05

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Yılın ilk altı ayında 907 işçi yaşamını yitirdi

Tarih: 08 Temmuz 2018

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 93

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Haziran ayı İş Cinayetleri Raporu’nu yayınladı. Rapora göre Haziran ayında 149 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybederken, yılın ilk altı ayında hayatını kaybeden işçi sayısı en az 907 oldu.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Haziran ayı İş Cinayetleri Raporu’nu yayınladı. İlkesel olarak “… Bütün iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenebilir olduğunun bilinciyle, yaşanan işçi ölümlerini ‘iş kazası’ olarak değil ‘iş cinayeti’ olarak tanımlar” diyen İSİG raporuna göre Haziran ayında en az 149 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği tespit edildi. Ulusal basın, yerel basın, işçi aileleri ve sendikalar gibi çeşitli kaynaklardan edinilen bilgilere dayanarak hazırlanan rapor, yaşanan iş cinayetlerinin ayrıntılı bir dökümünü sunuyor.

Haziran ayında Türkiye’nin 50 şehrinde iş cinayeti gerçekleştiği tespit edilirken, iş cinayetleri en çok İstanbul, Adıyaman, Bursa, Manisa, Kocaeli, Sakarya, Hakkari, İzmir, Konya, Kütahya, Osmaniye ve Şanlıurfa’da yaşandı. Ölümlerin en çok tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret, belediye, metal ve enerji işkollarında gerçekleştiği görülürken, OHAL sonrası sanayi işçilerinin ölümünde oransal artış olduğu tespitiyle birlikte, Haziran ayında azalma olduğu da belirtildi.

Raporda, ölen 149 işçinin 9’unun kadın, 140’ının ise erkek işçi olduğu belirtiliyor. Ölen işçiler arasında 6 mülteci/göçmen işçi de bulunuyor. Rapora göre, Haziran ayında yaşanan iş cinayetlerinde 2’si 14 yaş ve altında olmak üzere 6 çocuk işçi can verdi.

İş cinayetinin en çok yaşandığı il: İstanbul

Ocak ayında en az 144, Şubat ayında en az 128, Mart ayında en az 129, Nisan ayında en az 188, Mayıs ayında en az 169 ve Haziran ayında en az 149 işçi olmak üzere yılın ilk altı ayında en az 907 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği tespit edildi. İlk altı ayda ise bu sayı Türkiye genelinde Ağrı, Çankırı ve Giresun dışındaki 78 şehri kapsıyor.

İş cinayetinin en çok yaşandığı İstanbul’da Haziran ayında 21, ilk altı ayda ise toplam 116 iş cinayeti gerçekleşti.

Ölen 907 işçi ise çeşitli meslek, cinsiyet ve yaş dağılımlarına sahip. Rapora göre 728’i ücretli (işçi ve memur), 179’u kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştuğu; bu kişilerin 49’unun kadın işçi, 858’inin ise erkek işçi olduğu belirtiliyor. Bununla birlikte ilk altı ayda 11’i 14 yaş ve altında olmak üzere 33 çocuk işçi hayatını kaybetti. Bunlar ise tarım, ticaret, metal, inşaat, konaklama ve genel işler iş kollarında gerçekleşti.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/19080
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Yılın ilk altı ayında 907 işçi yaşamını yitirdi

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat