14 Mayıs 2024, Salı - 11:15

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Yoksulluk sınırı neredeyse 5 bin TL

Tarih: 26 Ocak 2016

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 52

TÜRK-İŞ’in hesaplamalarına göre yoksulluk sınırı 5 bin TL’ye yaklaştı. Yaşam maliyeti de geçen aya göre 202 lira arttı.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (TÜRK-İŞ) açlık ve yoksulluk sınırı araştırmalarının 338.si yayımlandı. Aralık 1987’den bu yana her ay düzenli olarak paylaşılan rapora göre, Ocak 2016’daki zamla 1300 lira olan asgari ücret, başta elektrik olmak üzere temel mal ve hizmetlere yapılan zamlar yüzünden ilk ayda eridi. Yoksulluk sınırı ise 5 bin TL’ye yaklaştı.

Geçtiğimiz günlerde yayımlanan raporda, dört kişilik bir ailenin dengeli ve yeterli beslenebilmesi için gerekli gıda harcaması tutarını yansıtan açlık sınırı bin 447 lira 20 kuruş olarak açıklandı. Giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık gibi zorunlu ihtiyaç harcamalarının da eklendiği yoksulluk sınırı ise 4 bin 714 lira olarak belirlendi. Bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyeti de bin 781 lira 84 kuruş olarak hesaplandı.

Açlık sınırı Aralık 2015’e göre 61 lira 94 kuruş, geçen yılın ocak ayına göre de 190 lira 40 kuruş arttı. Dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı Aralık 2015’ten Ocak 2016’ya kadarki bir aylık sürede 201 lira 75 kuruş yükseldi. Son bir yılda yoksulluk sınırındaki artış ise 620 lira 20 kuruş olarak ailelerin yaşamına yansıdı.

Ekmeğe enflasyonun üç katı zam

Ocak 2016’da süt ve süt ürünleriyle et ve tavuk fiyatlarında bir değişim görülmezken, balık fiyatlarında zam olduğu belirlendi. Bakliyatta barbunya ve kuru fasulye fiyatları gerilerken, nohut ve mercimek fiyatlarında artış yaşandı. Kar soğuğunun etkisiyle sebze fiyatlarının ortalaması, patlıcan, yeşilbiber gibi artıştaki ürünlerin hesapdışı tutulmasına rağmen, 3 lira 68 kuruştan 4 lira 9 kuruşa yükseldi. Ekmek fiyatlarındaki yüzde 25’lik zammın ardından ekmeğin kilosu 5 lira olurken, ekmek fiyatlarındaki zammın ise enflasyonun 3 katına denk geldiği belirtiliyor.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/9959
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Yoksulluk sınırı neredeyse 5 bin TL

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“Gazetecinin işi nedir?” sorusuna yeni bir yanıt: İnsan Hakları Işığında Gazetecinin İşi

Gazetecilik mesleğine insan hakları odağında yeni bir sorgulama getiren Elif N. Hamidi’nin ilk kitabı “İnsan Hakları Işığında Gazetecinin İşi” Türkiye Felsefe Kurumu Yayınlarından çıktı.

Kapat