24 Temmuz 2023, Pazartesi - 23:34

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Yönetmen Ersin: “Yakında sanal gerçeklik tamamen normalleşecek”

Tarih: 20 Nisan 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 130

ODTÜ Görsel İşitsel Sistemler Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin düzenlediği “Kampüste Dijital Sanat” etkinliği kapsamında İngiltere’de Marshmallow Laser Feast’in kurucusu yönetmen Ersin Han Ersin sanal gerçeklik üzerine bir sunum yaptı.

ODTÜ Görsel İşitsel Sistemler Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin dün düzenlediği “Kampüste Dijital Sanat” etkinliği kapsamında İngiltere’de Marshmallow Laser Feast’in kurucusu Yönetmen Ersin Han Ersin sanal gerçeklik üzerine bir sunum yaptı. Çalışmalarına 2011’de başlayan Marshmallow Laser Feast, dünyanın pek çok yerinde sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik projeleri yürütüyor.

“1878’e kadar atların nasıl koştuğu hakkında fikrimiz yoktu”

Ersin Han Ersin pek çok disiplini beraber işlettikleri bir alanda çalıştıklarını belirterek “Tüm işlerin ortak noktası deneyimsel olması. İzleyici, başından sonuna kadar onu nasıl bir deneyim içinde olması gerektiğini planladığınız bir süreçten geçiyor. Fiziki ve dijital dünyayı karıştırdığımız bir alanda çalışıyoruz” dedi. Teknolojinin çalışmaların en önemli noktalarından biri olduğunu ifade eden Ersin, “Eadweard Muybridge ilk hareketli fotoğrafı bir atla çekti. Aslında atlarla asırlar boyudur haşır neşiriz ancak 1878’e kadar onların nasıl koştuğu hakkında fikrimiz yoktu. Bunu görmemizi ilk kez Muybridge sağladı. Yani teknolojiyi sanatın içinde kullanıp düne kadar orada olan ancak fark etmediğimiz bir şeyi gösterdi” dedi.

“Göstermenin sorumluluğu sanal gerçeklik alanında da tartışılıyor”

Teknolojinin hayatın içine dâhil olduğunda görünmez olduğunu belirten Ersin şunları söyledi:

“Örneğin ateş teknolojidir. Ancak hayatın içine fazlasıyla dâhil olduğu için görünmez olmuş durumda. Bunlar o kadar hayatımızın içinde ve çok önce gerçekleşmiş ki bugün düşündüğümüzde bunları teknoloji olarak algılamıyoruz. Bir noktadan sonra sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik de tamamen kabul edilmiş olacak. Yakın gelecekte sanal gerçeklik tamamen normalleşecek.”

Sanal gerçekliğin hayatın mimarlık, sanat, tıp gibi birçok alanına girdiğini, ancak bu noktada gerçekliğin ne olduğu üzerine disiplinler arasında ciddi tartışmalar olduğunu ifade etti. Sinemanın uzun süredir gerçeklik hakkında soru sorduran bir alan olduğunu vurgulayan Ersin, “Önceden medya üzerinde çokça tartışılan ‘göstermenin sorumluluğu’ artık sanal gerçeklik alanında da tartışılıyor. Sanal gerçeklik ve deneyimsel medya alanında çalışıyorsanız, göstermenin sorumluluğu konusunda ciddi olarak düşünmeniz gerekiyor” dedi.

“Etiği, estetik düşünce içinde yansıtmalıyız”

Ersin Han Ersin, sunumda yaptığı sanal gerçeklik projelerini izleyicilere izletirken “Sanal gerçekliği videolardan anlatmak çok zor, içinde olmanız lazım. Ben burada sadece size örnekler sunuyorum” dedi. Ersin son olarak sanat, mimari ve tasarım dünyalarının bir araya gelip soyu tükenen canlılar için bir şey yapması gerektiğini belirterek “Biz ayrıcalıklı bir alanda yer alırken en önde bayrağı taşımıyorsak işimizi iyi yapmıyoruz anlamına gelir. Etik düşünceyi estetik düşünce içinde yansıtmalıyız ve onlar için bir şeyler yapmalıyız” dedi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/23025
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Yönetmen Ersin: “Yakında sanal gerçeklik tamamen normalleşecek”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cermodern’de yarın Dövüş Kulübü günü

Mehmet Sindel ve Kemal Akçay'la Dövüş Kulübü film okuması yarın saat 13:00'te başlıyor.

Kapat