16 Temmuz 2023, Pazar - 10:38

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

YouTube’un altını üstüne getiriyorlar

Tarih: 08 Ocak 2018

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 320

YouTube içeriklerinin gittikçe kalitesizleşmesinden şikayet eden içerik üreticileri, kaliteli içeriklerin daha fazla insana ulaşmasını sağlayabilmek için “YouTube’un Dibi Hareketi” adıyla bir hareket başlattı.

Geçtiğimiz ekim ayında YouTube içeriklerinin gittikçe kalitesizleşmesinden şikayet eden YouTube içerik üreticileri tarafından bir hareket başlatıldı. Gün geçtikçe yayılan “YouTube’un Dibi Hareketi” adı verilen hareket, Konsol Üssü kanalından Murat Sönmez’in 30 Ekim tarihinde yine aynı isimle yayınladığı videoyla başlamış oldu. Hareketi başlatan Konsol Üssü kanalı, Haziran 2012’de yayıncılığa veda ettikten sonra 8 Mart 2017’de tekrar yayın hayatına başlamıştı. Kanal, Murat Sönmez ve Onur Kaya’nın oyun dünyasına yönelik çeşitli içeriklerinden oluşuyor.

“YouTube aleminde oksijen dipte çok”

“YouTube’un Dibi Hareketi” videosunda Sönmez, YouTube Türkiye’deki içeriklerin kalitesinin gittikçe düştüğünü ve bunun içerik üreticilerinin arz-talep doğrultusundaki bilinçli bir tercihi olduğunu ifade ediyor. Sönmez, buna rağmen bu durumdan rahatsız olan ve kaliteli içerik arayan kullanıcıların olduğunu, YouTube algoritmasının ise bu tarz içeriklere sahip kanalları değil çok izlenen kanalları öne çıkardığını ve bu nedenle de diğer kanalların göz önünde olmadığını belirtiyor.

Murat Sönmez

Hareketin çıkışını ise Tuna Akşen tarafından kurulan “PintiPanda TV” kanalında, Akşen’in YouTube’daki mevcut içeriklere dair yaptığı “YouTube Hakkında…” videosundan yola çıkarak kaliteli içerik üreten kanalları kendilerinin işaret etmesi gerektiği fikrinden doğduğunu anlatan Sönmez, “YouTube’un Dibi Hareketi” isminin anlamını ise “YouTube aleminde oksijen dipte çok, yukarı çıktıkça baya azalıyor” sözleriyle ifade ediyor.

Yayınladığı videoda Sönmez, tavsiye ettiği 13 kanaldan bahsederek bu kanalların içeriklerine değiniyor ve bu hareketle, kaliteli içerik arayanlar ile kaliteli içerik üretenlerin bir araya geleceğini savunuyor. Sönmez, videonun yayınlanmasının ardından abonesi yüksek birçok kanalın bu harekete destek verdiğini ve farklı içerik üreticilerin de benzer videolar çekmeye başladığına değindi.

Tuna Akşen

“Harekete destek artıyor”

Hareket kapsamında Barış Özcan’ın Az bilinen ama takibe değer 25 Kanal – YouTube’un dibi hareketi videosu bir ayda 600 binden fazla izlendi. Bu videoda Özcan, “YouTube’un Dibi Hareketi”ne destek vermek için 25 YouTube kanalından bahsediyor. Özcan, önerdiği kanalların heves, samimiyet ve istikrarla içerik ürettiklerini, bu nedenle “YouTube’un ruhu” olarak adlandırabileceklerini ifade ediyor.

Barış Özcan

Özcan gibi çeşitli isimler, çektikleri videolarda bahsettikleri kanalların içerik üreticileri de çeşitli videolar yayınlayarak hareketin kendilerine kazandırdıklarından bahsediyor. Bu videolarda, YouTube’un Dibi Hareketi’yle birlikte takipçi sayılarının arttığını ve ürettikleri içeriklerin daha fazla ilgi gördüğünü söyleyen çeşitli içerik üreticileri, hareketin YouTube algoritması karşısında kendilerine bir şans verdiğini ifade ediyor. Çeşitli içerik üreticilerinin videolarının ardından tekrar bir video yayınlayan Sönmez, Yorekok ve Özcan gibi YouTuberların, YouTube’un Dibi Hareketine desteğinin ardından hareketin geniş kesimlere yayıldığını, bunun da çeşitli kanallar için motive edici olduğunu belirtiyor.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/16756
Yol: Ana sayfa » Yazılar » YouTube’un altını üstüne getiriyorlar

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat