2 Ağustos 2023, Çarşamba - 01:20

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

YTB Medya Atölyesi’19 başladı

Tarih: 08 Temmuz 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 319

Yurtdışı Türkler ve Akraba topluluklar Başkanlığı (YTB) Medya Atölyesi ’19 bugün başladı. Beş gün sürecek atölyenin ilk gününe çok sayıda uluslararası öğrenci katıldı. Açılış konuşmaları ve sunumların ardından kavram belirleme toplantısı yapıldı.

İLEF ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) işbirliğiyle düzenlenen “YTB Medya Atölyesi 19” bugün başladı. Bu yıl yedincisi düzenlenen Medya Atölyesi’nin konusu Türkiye Bursları oldu.

Beş gün sürecek atölyenin ilk gününde açılış konuşmasını İLEF Dekanı Prof. Dr. Abdülrezak Altun yaptı. Prof. Dr. Altun, sözlerine geçen yıllarda yapılan medya atölyelerinden bahsederek başladı. Bu yılki atölyenin konusunu belirlerken amaçlarının YTB burslarının daha çok duyurulması, daha çok kişiye ulaşması olduğunu dile getiren Altun, “Beş günlük atölye çalışması bittiğinde uluslararası öğrencilerimizin daha iyi Türkçesi, yeni arkadaşlarımız ve geniş bir iletişim ağı sahibi olacağız” dedi.

Bulut: “Öğrenciyi en iyi öğrenci anlatır”

İLEF Dekanı Altun’dan sonra kürsüye YTB Kurumsal İlişkiler ve İletişim Daire Başkanı Yakup Halit Bulut çıktı. Bulut, atölyenin temel hedefinin Türkiye’de yaşayan yabancı öğrencilerin yaşadıklarını anlatmak olduğunu, bunu da en iyi öğrencilerin yapacağını belirterek şunları söyledi:

“Bu arkadaşlarımız için bir nevi ev sahibiyiz, pek çok şey paylaşıyoruz, paylaştığımız bu güzellikleri nasıl daha iyi yansıtabiliriz? Öğrenciyi en iyi öğrenci anlatır. Yemeğini, evine paylaşan öğrenci arkadaşlar bunu en iyi bilen arkadaşlar, hocalarımız bunu en iyi bilen hocalar, bu doğrultuda atölyenin çok faydalı olacağını düşünüyorum.”

Bulut ayrıca YTB’nin genç bir kurum olduğunu, kurulma sebepleri arasında yurt dışında yaşayan 6 bin Türk vatandaşla ve Türkiye’ye eğitim için gelmiş gençlerle iletişimi kesmemek, yaşadıkları sıkıntılarla ilgilenmek gibi amaçlarının olduğunu vurguladı.

 

Erim: “Her yıl 50 bin mezun vermek istiyoruz”

YTB Kurumsal İlişkiler ve İletişim Daire Uzmanı Özden Erim de kurumu ve Türkiye burslarını açıklayan detaylı bir sunum yaptı. Erim, yurt dışında yaşayan ve daha sonra memlekete dönen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile uluslararası öğrencilerin Türkiye’ye geldiklerinde sıkıntı yaşamamaları için çalıştıklarını belirtti. Gelecek hedefleriyle ilgili “Her yıl 50 bin kadar mezun vermek istiyoruz” diyen Erim, sunumunda Türkiye’deki faaliyetleri haricinde yurt dışındaki Türklerin dillerini unutmamaları ve kültürlerinden kopmamaları için yaptıkları çalışmalardan da bahsetti. Erim, Türkiye de eğitimini tamamlayan öğrencilerle iletişimlerini kesmediklerini de dile getirdi.

Medya Atölyesi’nde öğrenciler çalışma gruplarını oluşturdu

YTB Medya Atölyesi’ne katılan öğrenciler atölye hocalarının yaptıkları tanıtım sonrası atölyelerini seçti.

YTB Medya Atölyesi kapsamında atölye sorumlusu öğretim elemanları, beş gün boyunca yapılacak çalışmalar hakkında öğrencilere bilgi verdi.

Haber Atölyesi hakkında bilgi veren Öğr. Gör. Gökhan Bulut ile Tuğrul Çomu, yapılacak tüm etkinlikleri takip ettiklerini belirtti. Ayrıca GÖRÜNÜM’ün internet sitesi, basılı gazetesi ve sosyal medya hesapları üzerine bilgi verildikten sonra geçmiş medya atölyeleri kapsamında yapılan üretimler öğrencilere gösterildi.

Film Atölyesi’nden Öğr. Gör. Itır Gökgücü Demiray ve Öğr. Gör. Enver Özüstün, atölyeyle ilgili kayıtların alınacağını ve yapılacak söyleşi, video ile kamu spotunun İLEF Film Atölyesi YouTube sayfasında yayınlanayacaklarını söyledi. Demiray, bu süreçte öğrenciler kamera kullanımı ve kurgu süreçlerini deneyimleyecekleri de dile getirdi.

Radyo Atölyesi hakkında bilgi veren Öğr. Gör. Halil Güven ise  atölye sürecinde radyo kamu spotu ile radyo programının yapılacağını ifade ederek diğer atölyelerle eş güdümlü çalışacaklarını vurguladı.

Fotoğraf Atölyesi hocalarından Arş. Gör. Oğuzhan Burak, sürecin fotoğraf kaydını tutacaklarını ve bu sürecin ardından atölye sonunda bir belgesel fotoğraf yayını ya da sergi yapılabileceklerini söyleyerek yapacakları çalışmalarla ilgili bilgi verdi..

Geçtiğimiz yıl kurulan İletişim Birimi’nin de İLEF Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Keskin ile birlikte bu yılın teması etrafında bir halkla ilişkiler kampanyası yapacağını belirtti.

Medya Atölyesi sürecinde Reklam Atölyesi olarak hedef kitlenin, dinamiklerin ve kavramların konuşulacağını açıklayan Öğr. Gör. Mehmet Sobacı, bunlar üzerinden iletişim kampanyası ve ürünlerinin oluşturulacağını ifade etti.

Atölye gruplarının oluşturulması ve uygulama sorunsalının tartışılmasının ardından misafir öğrenciler atölyeleri gezdiler. Beş gün boyunca çalışacakları atölyeleri Dekan Prof. Dr. Abdülrezak Altun ve Öğr. Gör. Hatice Kurt eşliğinde gezen öğrenciler, atölye hocalarına sorular sorarak ayrıntılı bilgi edindiler.

Sobacı: “Fikriniz çok üretkense iyi bir fikirdir”

Medya Atölyesi sürecinde oluşturulan çalışma gruplarının üretim yapacakları ana kavram, öğrencilerin katılımıyla tartışıldı. Kavram tartışması için, “İletişim sorunumuz ne? Hedef kitlemiz kim? Kavramlarımız neler?” sorularına odaklanılması gerektiğini belirten Öğretim Görevlisi Mehmet Sobacı, bu süreçte bir iletişim kampanyasının oluşturulacağını ifade etti. YTB ile yapılan görüşmelerde, ifade edilen iletişim problemlerinin Türkiye Burslarını duyurmak, 2023 yılında 200 bin başvuruya ulaşmak ve öğrenci niteliğini arttırmak üzerine yoğunlaştığını söyledi.

“Bir iletişim kampanyasının başarısı için doğru hedef kitlesi seçilmeli” diyen Sobacı, iletilecek mesajın da ilgi çekici olması gerektiğini söyledi. “Fikriniz çok üretkense iyi bir fikirdir” diyerek reklamcılığın süslü değil, etkili laflar etmek olduğunu vurguladı. Sobacı, Medya Atölyesi sürecinde oluşturulacak kampanyanın etkisi için tek, basit bir mesajın ve hedef kitleye ne söylenmesi gerektiğinin iyi belirlenmesi gerektiğini de dile getirdi.

Öğrencilerin gündeme getirdiği konular arasında; fırsat, yurt dışı, kültür, rekabette avantaj, özgürlük, meydan okuma, kendini arama ve macera gibi kavramlar yer aldı.

Ana kavrama ilişkin tartışmanın devam ettiği ikinci bölümde etkili reklam örnekleri izlendi. Atölyede Türkiye’ye üniversite eğitimi için gelen öğrencilerin motivasyon ve iç görülerinin ne olduğuna dair yanıtlar arandı.

Ana kavram tartışması sonrası öğrenciler, atölyelerde yapacakları çalışmalara ilişkin görüş alışverişinde bulundular.

Medya Atölyesi yarın atölye çalışmaları ve YTB’ye yapılacak ziyaretle devam edecek.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/24194
Yol: Ana sayfa » Yazılar » YTB Medya Atölyesi’19 başladı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ziraat mühendisiyken “ekolojik bakkal” açtı, yerli üreticiye destek veriyor

Ziraat Mühendisi Melike Başak Yağmur, Ekolojik Bakkal’da organik ürün satışının yanı sıra kendi üretimi yemekler de yapıyor. Yağmur, organik ürün tüketiminin doğanın ve Dünya’nın korunması için oldukça önemli olduğunu vurguluyor.

Kapat