17 Temmuz 2023, Pazartesi - 18:32

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Yusuf Kanlı: “Algıyı yaratan gazetecilerdir”

Tarih: 13 Mart 2018

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 426

Okutman Arezou Dilmaghani tarafından verilen “Professional English for the Media” dersine Hürriyet Daily News gazetesi köşe yazarı Yusuf Kanlı konuk oldu.

İLEF‘te Okutman Arezou Dilmanghani tarafından verilen “Professional English for the Media” dersine bu hafta Hürriyet Daily News gazetesi köşe yazarı Yusuf Kanlı konuk oldu. Kanlı gazetecinin özgürlüğü, haberin seçim ve yayımlanma süreci gibi gazetecilik pratiğini etkileyen etik unsurlar hakkında konuştu.

“Mesleğin etik ilkelerinin farkına varmalıyız”

 Gazeteciliğin etik ilkelerinden bahseden Kanlı, “Öncelikli olarak mesleğin etik ilkelerinin farkına varmalıyız. Biz sadece kaynak açısından haberin doğruluğundan sorumlu değiliz. Biz halkın algısını şekillendiriyoruz ”dedi. Algının verili gerçeklikten daha önemli olduğunu belirten Kanlı, “Algıyı yaratan gazetecilerdir” diyerek sözlerine devam etti. Etik ilkelerin gazetecinin sorumluluğunu tanımladığına değinen Kanlı, ilkelerin yayıncıların sorumluluklarını tanımadığını dile getirdi. Anglosakson ekolünden geldiğini belirten Kanlı, Anglosakson gazetecilik ilkelerinin haberin kişisel görüş ve değerlerle kirletilmemesi gerektiğini savunduğunu ama bu durumun Türkiye’de olmadığını belirtti.

“Gazeteciler toplumun aynasıdır”

Medyanın toplumun bir aynası olarak algılandığını aslında sadece bir araç olduğunu dile getiren Kanlı, “Gazeteciler toplumun aynasıdır” dedi. Kanlı, gazetecilerin dürüstlüklerini sürdürmelerini ve kendilerine güvenmeleri gerektiğini söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.

 Yusuf Kanlı kimdir?

Yusuf Kanlı, 1959’da Kıbrıs’ta doğdu. DTCF İngiliz dili ve Edebiyatı Bölümünden 1982 yılında mezun oldu. Gazeteciliğe 1978’de Hürriyet Daily News gazetesinde başladı. Daha sonra Anadolu Ajansı’nda görev yaptı. 1995’de tekrar Daily News gazetesine döndü, önce “serbest editör” sonra “yazı işleri müdürü” ve “köşe yazarı” oldu. 2004-2006 yıllarında “Genel Yayın Yönetmeni ve Başyazar” olarak görev yapan Kanlı, aynı gazetede “Köşe Yazarı” olarak çalışmaya devam etmektedir. Kanlı ayrıca Kıbrıs’ta yayınlanan çeşitli haber platformlarında ve Gazeteciler Cemiyeti’nin 24 Saat gazetesinde haftalık makaleler yazmaktadır.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/17762
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Yusuf Kanlı: “Algıyı yaratan gazetecilerdir”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat